Închisoare pentru un fost viceprimar din Drobeta Turnu Severin și fostul director Hidroelectrica

Închisoare pentru un fost viceprimar din Drobeta Turnu Severin și fostul director Hidroelectrica
Publicat: 04/06/2015, 17:57

Fostul viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin Mircea Grosu, în prezent consilier local PNL (fost PDL), a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova la trei ani de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în formă calificată și continuată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În același dosar, fostul director general al Hidroelectrica SA – Sucursala Porțile de Fier Teodor Pavelescu a primit o pedeapsă trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Totodată, Marta Ilinca, notar și soacra europarlamentarului PNL Cristian Bușoi, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, în timp ce fostul director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mehedinți Eugen Nelu Spătaru a primit patru ani de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în formă calificată și continuată.

Trei ani de închisoare cu executare a primit și Delia Tudoroniu, judecată în dosar ca persoană fizică.

Alți trei inculpați în dosarul instrumentat de DNA au primit pedepse de închisoare cu suspendare: Ion Marian Stoichescu, persoană fizică autorizată să întocmească documentații cadastrale – trei ani, pentru abuz în serviciu în formă calificată și continuată, Răducu Laciu, șef Serviciu patrimoniu la SC Hidroelectrica SA – Sucursala Porțile de Fier la data faptelor – doi ani, și Nicolae Iancu, registrator șef la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mehedinți la data faptelor – trei ani pentru abuz în serviciu.

Decizia Curții de Apel Craiova, publicată joi pe portalul instanțelor de judecată, poate fi atacată cu apel, în termen de zece zile de la comunicare.

Dosarul instrumentat de DNA a fost trimis în judecată în martie 2014.

Conform rechizitoriului, Delia Tudoroniu a cumpărat de la o persoană fizică, în iulie 2008, un teren neproductiv de 300 de metri pătrați, situat în comuna Hinova. Suprafața de teren era învecinată la nord și la vest cu terenuri inundabile, expropriate, aflate în administrarea Hidroelectrica. Pe acest teren, aflat pe malul Dunării, Tudoroniu voia să construiască o pensiune turistică. Întrucât suprafața nu era suficientă realizării pensiunii și nici nu avea ieșire la fluviu, femeia a încercat să intre în proprietatea unei suprafețe de teren mult mai mari, susțineau anchetatorii.

În acest sens, ea ar fi apelat la ajutorul rudei sale prin alianță – viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, care, la rândul său, ar fi cerut sprijin de la directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Mehedinți Nelu Eugen Spătaru.

„Profitând de împrejurarea că terenul, proprietate publică a statului, nu era înscris în Cartea Funciară, inculpatul Nelu Eugen Spătaru ar fi identificat soluția formulării, de către inculpata Delia Tudoroniu, a unei cereri de modificare a suprafeței. Tot de la inculpat ar fi venit și sugestia ca documentația cadastrală ce urma să fie atașată cererii să fie întocmită de persoana fizică autorizată Ion Marian Stoichescu din orașul Strehaia, acesta fiind perceput ca persoană care s-ar abate ușor de la dispozițiile legii în efectuarea lucrărilor cadastrale, arăta DNA.

Documentația respectivă ar fi fost întocmită, spuneau anchetatorii, fără ca Nelu Spătaru să fi identificat și materializat limitele imobilului a cărui suprafață, de 34.121 de metri pătrați, trebuia înscrisă în Cartea Funciară.

Ulterior, aceste documente ar fi ajuns, prin viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, la șeful de atunci al Hidroelectrica SA – Sucursala Porțile de Fier. Acesta, în prezența lui Mircea Grosu, l-ar fi convocat în biroul său pe șeful Serviciului Patrimoniu, Răducu George Laciu, căruia i-ar fi prezentat documentația și i-ar fi cerut să facă în așa fel încât procesul-verbal de vecinătate să fie semnat, deși coordonatele terenului respectiv se suprapuneau cu cele ale suprafeței proprietate a statului administrate de SC Hidroelectrica SA – Sucursala Porțile de Fier.

„După ce a reintrat în posesia documentației, inculpatul Grosu Mircea Sevastian s-ar fi preocupat ca procesul-verbal să fie semnat și de ceilalți «vecini». La data de 19 noiembrie 2010, documentația cadastrală întocmită de inculpatul Stoichescu Ion Marian ar fi fost depusă la OCPI Mehedinți împreună cu cererea de recepție și înscriere, prin care inculpata Tudoroniu Delia ar fi solicitat recepția modificării suprafeței imobilului de la 300 de metri pătrați la 34.121 de metri pătrați și intabularea dreptului de proprietate asupra acesteia”, mai arăta DNA.

În această etapă, la rugămintea lui Nelu Eugen Spătaru, registratorul șef Nicolae Iancu ar fi ignorat faptul că persoana desemnată cu soluționarea lucrării avea dubii asupra admisibilității cererii, fiind astfel incertă soluția ce urma a fi adoptată.

„La data de 22 noiemnrie 2010, inculpatul Iancu Nicolae ar fi semnat în locul registratorului respectiv încheierea de carte funciară. În scopul ascunderii originii ilicite a terenului, în primăvara anului 2011, inculpații Grosu Mircea Sevastian, Spătaru Nelu Eugen și Tudoroniu Delia ar fi hotărât să dezmembreze terenul în suprafață de 34.121 de metri pătrați și să transfere loturile rezultate din dezmembrare către alte persoane, introducându-le astfel în circuitul civil cu aparența de legalitate”, se mai arăta în rechizitoriu.

Pentru a face acest lucru, au apelat la notarul public Marta Ilinca, vecină cu părinții lui Nelu Eugen Spătaru, care ar fi acceptat să autentifice înscrisurile în lipsa unui titlu valabil de proprietate.

În urma trecerii suprafeței de teren din proprietatea statului în circuitul civil, statul a fost prejudiciat cu aproximativ 240.000 de euro, sumă cu care Ministerul Economiei s-a constituit parte civilă în cauză.

În acest sens, instanța a desființat înscrisurile întocmite ilegal și a restabilit posesia la situația anterioară săvârșirii infracțiunilor.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Cum arată Loredana Chivu, după operația care a nenorocit-o! Dezvăluirile șocante ale asistentei TV
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SOC TOTAL! Theo Rose în filme pentru adulți??? I-a lasat pe toti MUȚI: „O sa...
Simona Halep a radiat de fericire la petrecerea de logodnă! Cum a fost surprinsă alături...
Raluca Pastramă lovitură uriaşă după divorţul de Pepe. Uluitor ce se întâmplă acum în viaţa...
Avertisment al Chinei pentru G7: Zilele în care grupurile „mici” de ţări decideau soarta lumii...
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
Previziune sumbră a unui medic cardiolog în cazul Eriksen: „A murit pentru câteva minute”
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Eliminare surpriză la Survivor România. A început să plângă după anunțul lui Daniel Pavel
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
CUTREMUR total în Europa! Este lovitură cruntă pentru GERMANIA: Un precedent grav
DEZASTRU MONDIAL. Forța a 15 bombe atomice a distrus locul
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...