Îndrumătorul lucrării de doctorat a lui Kovesi: „E o mânăreală”

Îndrumătorul lucrării de doctorat a lui Kovesi: E o mânăreală
Publicat: 28/09/2016, 14:37
Actualizat: 28/09/2016, 14:55

„Nu vedeți ce scandal politic e? E o mânăreală politică”, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, îndrumătorul lucrării de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, prof. dr. Viorel Pașca.

„Probabil că se urmărește demiterea ei, ăsta e scopul final. Nu dau pronosticuri, dar mai e o chestie care o uită – titlul este un act administrativ intrat în circuitul civil nu mai poate fi desființat decât de instanță”, a adăugat prof. dr. Viorel Pașca.

Îndrumătorul lucrării de doctorat a Laurei Codruța Kovesi a afirmat că la vremea respectivă nu existau „programe antiplagiat, cum există acum”, dar sigur a verificat lucrarea cu referire, mai ales acolo unde se făceau referiri la surse.

„Sigur că are trimiteri la surse, acolo are mai multe trimiteri la multe articole publicate sub numele de Lascu Codruța și au zis că nu sunt ale ei, dar între timp și-a schimbat numele și a devenit Kovesi. Astea ar fi unele. Astăzi am văzut pe Internet niște pasaje, chipurile, care ar fi preluate dintr-o lucrare a unuia Dragoman de la Colegiul Național de Apărare, numai că pasajul respectiv nu e unul semnificativ care intră sub protecția dreptului de autor, pentru că ar trebui să vă uitați în lege să vedeți ce intră sub protecția legii dreptului de autor. Pasajul respectiv îl găsiți în orice expunere de motive a unei legi sau declarații internaționale privitoare la criminalitatea organizată care spunea cam așa . Un lucru banal pe care nu l-a descoperit Dragoman și sunt convins că l-a preluat și el dintr-un document internațional și care nu intră sub incidența protecției dreptului de autor”, a declarat profesorul.

Potrivit lui prof. dr. Viorel Pașca, în bibliografia de la sfârșitul lucrării este citat greșit numele unei autoare, dar în subsol paginii apare numele corect.

„O greșeală de ortografie nu invalidează o teză, găsești și în tratatele academiei chestiuni de genul acesta”, a afirmat Pașca.

Îndrumătorul lucrării a susținut că până la comisia de etică, lucrarea a trecut pe la comisia de susținere publică și la comisia juridică a consiliului național de acordare a titlurilor. „Dacă toți îs proști și toți sunt corupți atunci asta e, na, ce să spun? Nu am niciun reproș să-mi fac” a spus Pașca. Acesta a susținut că „dacă este un blat cu comisia de etică, să-i cerceteze”.

Deputatul Sebastian Ghiță a depus, marți, la Parchetul General, un autodenunț în care susține că, împreună cu mai mulți demnitari ai statului român, a participat la falsificarea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a procurorului-șef DNA, Laura Codruța Kovesi.

„M-am decis să vin la Parchetul General și să fac un lucru care mă apasă și cred că este motivul pentru care nmi s-au întâmplat toate astea în ultimii doi ani. Am venit să aduc un autodenunț, care vizează felul în care eu și mai mulți demnitari ai statului român au participat la măsluirea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi”, a declarat deputatul Sebastian Ghiță, la intrarea în Parchetul General.

În replică, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a susținut că teza de doctorat este o lucrare care îi aparține în totalitate, menționând că nu a plagiat.

„Cu referire la teza de doctorat «Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal», țin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparține în totalitate și că nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am susținut de la prima apariție, încă din anul 2012, în spațiul public a afirmațiilor denigratoare de acest tip. Afirmațiile defăimătoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehemență fără precedent în acest an, au făcut obiectul sesizărilor înaintate Consiliului Superior al Magistraturii care a constatat că acestea aduc atingere prestigiului și credibilității magistraților”, a precizat procurorul-șef DNA, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul instituției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice