GALERIE FOTO. Satul-fantomă din Italia, care iese din când în când de sub ape. A fost văzut ultima oară în 1994

GALERIE FOTO. Satul-fantomă din Italia, care iese din când în când de sub ape. A fost văzut ultima oară în 1994
INEDIT. Satul-fantomă din Italia, care iese din când în când de sub ape. A fost văzut ultima oară în 1994
Publicat: 20/06/2020, 17:05
Actualizat: 20/06/2020, 17:22

Satul Fabbriche di Careggine, din provincia toscană Lucca, a fost inundat intenționat în anul 1946 pentru a construi un dig hidroelectric și lacul artificial Vagli. Așezarea nu a mai fost văzută din 1994, de când lacul de acumulare a fost ultima oară golit. Povestea satului seamănă izbitor cu cea a insuliței Ada Kaleh, care a fost acoperită de apele Dunării în 1970.

Locuitorii din Fabbriche au fost mutați într-un alt orășel în apropiere de lac, Vagli di Sotto. Scufundate sub 34 de milioane de metri cubi de apă, structurile satului abandonat sunt intacte și ies la suprafață uneori, când lacul este golit pentru întreținere, scrie CNN.

Astfel sunt observate case de piatră, un pod, un cimitir și biserica San Teodoro, care încă stau în picioare, sub amenințarea apelor și a timpului.

Sătucul-fantomă a ieșit la suprafață doar de patru ori

Mai mult, sătucul fantomă de origine medievală a putut fi observat doar de patru ori de la scufundarea sa, în 1958, 1974, 1983 și 1994.

Potrivit presei locale, politicienii au încercat de multă vreme să ia măsuri pentru golirea lacului de acumulare și aducerea satului-fantomă înapoi la suprafață.

În urmă cu cinci ani, primarul Mario Puglia din Vagli di Sotto a cerut ca lacul să fie golit pentru ca turismul să devină profitabil în zonă.

După 27 de ani, lacul ar putea fi golit din nou, pentru a dezvălui satul de sub ape. Se prea poate ca satul-fantomă, cu o istorie ce datează din Evul Mediu, să revitalizeze zona din punct de vedere turistic.

La ultima „aventură” a sătucului-fantomă, Fabbriche din Carregine a înregistrat un milion de turiști!

Ada Kaleh, povestea din oglindă. Cum a dispărut așezarea străveche de pe Dunăre

Printre comorile uitate ale României se numără și insula Ada Kaleh, o fâșie de 1,7 km lungime și 500 metri lățime, care era așezată chiar în mijlocul Dunării, la 3 km de Orșova. Hidrocentrala Porțile de Fier a măturat în 1970 așezarea, care ar fi putut deveni un punct turistic important, scrie omofon.com.

Ada Kaleh înseamnă în limba turcă „Insula Fortăreață” și a fost locuită încă din Antichitate. Herodot amintea despre aceasta și o descria: „lungimea insulei este de 200 de stadii, îngustă, plină de măslini și viță sălbatică”.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicateciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase