Infecții nosocomiale la Spitalul Sfânta Maria. Firea: Voiculescu a acoperit sub preș problemele din această unitate medicală

Infecții nosocomiale la Spitalul Sfânta Maria. Firea: Voiculescu a acoperit sub preș problemele din această unitate medicală
Publicat: 25/11/2016, 14:53

„Conform punctului 2 din Anexa 2 a Ordinului 860/2013 privind acreditarea centrelor de transplant, pentru ca o unitate medicală să fie acreditată pentru transplantul de organe, infrastructura de transplant trebuie să aibă „unitate specializată de laborator, acreditată pentru activitatea de transplant, cu personal care să asigure disponibilitatea laboratorului 24 ore din 24.” În cazul Spitalului Sf. Maria inspectorii au constatat că, deși în structura organizatorică a spitalului este un laborator de analize medicale, acesta nu există în realitate. Serviciile sunt externalizate către o firmă privată (Centrul Medical MED-AS) și alte patru unități sanitare publice (Institutul de Hematologie, Spitalul Fundeni, Spitalul Matei Balș și Centrul de Transfuzii București)”, potrivit unei informări a Ministerului Sănătății, remisă vineri dimineață MEDIAFAX.

În ceea ce privește respectarea condițiilor igienico-sanitare, inspectorii au constat că blocul operator al spitalului dispune doar parțial de circuite corespunzătoare, iar punctele pentru igiena mâinilor din unitatea medicală sunt insuficiente.

„Mai mult, inspectorii au mai constat că aceleași ascensoare și căi de acces sunt folosite pentru toate activitățile: personal, pacienți, lenjerie curată, lenjerie murdară, alimente, deșeuri. În plus, liftul de mare capacitate cu care sunt transportați pacienții din sala de operații în secția de anestezie și terapie intesivă este folosit și pentru transportul lenjeriei murdare. În privința sterilizării, inspectorii au constatat că nu există nicio stație centrală de sterilizare, iar spațiile existente pentru această activtate nu au nici ele circuite corespunzătoare. La momentul controlului, din structura spitalului lipsește medicul infecționist”, potrivit sursei citate.

La Spitalul Sf. Maria, comparativ cu anul trecut, numărul infecțiilor nosocomiale depistate și raportate este cu 50% mai mare, potrivit Ministerului Sănătății.

„Cazuri de infectare cu Kelbsiella, Pseudomonas, Acinetobacter, Citrobacter și Clostridium Difficile au fost înregistrate pe secțiile de chirurgie, anestezie și terapie intensivă, ORL și medicină internă. În cadrul unității nu este implementată Procedura de comunicare internă a infecțiilor nosocomiale, informările fiind doar verbale. În perioada 2015- 2016 nu au fost înregistrate focare de infecție nosocomială”, potrivit informării MS.

Reprezentanții ministerului transmit că după ce Primăria Generală a Municipiului București își va da acordul și va nominaliza un reprezentant al instituției în echipa de control, Corpului de control al ministrului Sănătății va începe verificările, care vor viza, printre altele, achizițiile publice efectuate de spital. Comisia internațională de experți solicitată de Ministerul Sănătății va însoți echipa Corpului de control în datele de 8 și 9 decembrie 2016.

Firea: Voiculescu a preferat ca bolnavii din România să fie trimiși în străinătate

„Nu a făcut nimic domnul ministru, a preferat ca bolnavii din România să fie trimiși în străinătate, plămânii prelevați în România să fie trimiși tot în străinătate și s-a întâmplat o nenorocire acum două, trei săptămâni. A decedat un pacient. Managerul Spitalului Sfânta Maria, doctorul Narcis Copcă, revoltat de situația în care se află, fiind directorul unui spital acreditat, dar neprimind finanțare de la ministrul tehnocrat al Sănătății, a făcut publică situația. De fapt de aici a început totul. Domnul Voiculescu a acoperit sub preș problema de la Sfânta Maria. Subliniez, dacă este o problemă, de ce nu începe reluarea procedurii de acreditare pentru operațiile de transplant de plămâni la acel spital? A aștepta să moară pacienții din România și a veni să spui că s-ar putea să fie niște probleme, neconfirmate de specialiști, de experți, doar de fundațiile care sunt în jurul domniei sale și care au interese economice și pe care le cunoaștem foarte bine și nu le mai nominalizez”, a declarat, vineri, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Edilul a reluat apelul către ministrul Sănătății de a redeschide procedura de transplant pulmonar la Spitalul Sfânta Maria din Capitală.

„Achizițiile de acolo au fost realizate în 2015, când primar general era domnul Sava de la PNL și consiliul general era majoritar PNL. Dacă există suspiciuni în legătură cu aceste achiziții, îl rog pe domnul ministru să înceteze să se dueleze cu USB-PNL în fața opiniei publice și să ia masurile care se impun. Orice primărie asigură funcționalitatea unei clădiri de spital, precum și dotarea. Ministerul asigură actul medical. Haideți să nu încurcăm mere cu pere. Noi îl întrebăm pe domnul ministru de ce nu deblochează banii pentru transplant și dacă procedura de acreditare a spitalului nu a fost corectă, de ce nu reia această procedură și dumnealui ne răspunde cu altceva”, a mai spus Gabriela Firea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?