Inspecția Judiciară cere MONITORIZAREA PERIODICĂ a dosarelor vechi din cadrul DNA

Inspecția Judiciară cere MONITORIZAREA PERIODICĂ a dosarelor vechi din cadrul DNA
Publicat: 13/06/2018, 14:44
Actualizat: 25/03/2019, 23:00

O echipă a Inspecției Judiciare a efectuat, în perioada 16-20 aprilie, un control la Direcția Națională Anticorupție (DNA), ce a vizat verificarea modului în care au fost remediate deficiențele constatate la nivelul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, ca urmare a verficărilor efectuate cu ocazia controlului de fond din anul 2017.

În cadrul raportului întocmit în urma acestui control, sunt incluse modul de remediere a deficiențelor constatate la verificarea de anul trecut, situația cauzelor repartizate de la alți procurori, stadiul dosarelor în lucru, dar și propuneri.

În concluziile raportului, se arată că, „în ceea ce privește situația dosarelor mai vechi de un an de la prima sesizare, se reține că numărul acestei categorii se dosare a scăzut, de șla 724 la data de 25 august 2017, la 547 la data de 11 mai 2018″.

„S-a reținut preocuparea conducerii Secției de combatere a infracțiunilor asimilate și a Direcției Naționale Anticorupție, precum și a procurorilor din cadrul secției, cu privire la reducerea stocului de dosare vechi. Cauzele care au condus la nesoluționarea acestor dosare în intervale de timp mai mici sunt atât de natură obiectivă: durata mare de efectuare a constatărilor sau expertizelor, întârzierea efectuării actelor solicitate prin comisii rogatorii, sustragerea persoanelor cercetate de la urmărirea penală etc., cât și de natură subiectivă; în acest sens, au fost constatate aspecte de natură disciplinară, în cazuri ce au fost detaliate anterior, generate de întârzierea nejustificată, în mod repetat, a soluționării unor dosare. Există dosare vechi în lucru, în care cercetările penale au fost efectuate relativ ritmic însă există și cauze în care, invocându-se complexitatea cauzei sau volumul de activitate, nu au fost administrate probatorii”, se arată în raportul Inspecției Judiciare.

De asemenea, inspectorii au verificat și situația dosarelor de care s-au ocupat foștii procurori DNA, Doru Florin Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga.

Cu privire e la situația dosarelor redistribuite ulterior revocării din funcție a procurorului Doru Florin Țuluș, inspectorii au constatat că acestea au fost repartizate imediat după predarea acestora, procurorilor din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție; din cele 64 dosare, 19 au fost soluționate cu clasare și 2 au fost declinate; în aceste cauze au fost efectuate cercetări relativ ritmic, în funcție de volumul de activitate și de prioritizarea cauzelor a căror soluționare impunea urgență.

De asemenea, în privința cauzelor care au fost instrumentate de Mihaiela Iorga, echipa Inspecției Judiciare a reținut că dosarele au fost repartizate după mai mult de două luni de la predarea acestora, procurorilor din cadrul ambelor secții de urmărire penală din cadrul direcției dar și la Serviciul Teritorial Ploiești. Din cele 107 dosare, au fost soluționate 27, iar în aceste cauze au fost efectuate cercetări relativ ritmic, în funcție de volumul de activitate și de prioritizarea cauzelor a căror soluționare impunea urgență.

„La nivelul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, în 25 cauze au fost pronunțate soluții de clasare, prin rechizitoriu sau ordonanță, în care au fost dispuse măsuri de supraveghere tehnică. Măsurile au fost comunicate persoanelor vizate în termenul prevăzut de lege, conform adreselor de comunicare atașate dosarelor verificate, care au fost prezentate inspectorilor”, mai spune raportul Inspecției Judiciare.

Propunerea echipei Inspecției Judiciare în urma controlului este monitorizarea în continuare a cauzelor vechi: „Monitorizarea cauzelor mai vechi de 1 an de la prima sesizare la nivelul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Verificările vor fi efectuate de către procurori anume desemnați din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, semestrial, informarea întocmită ca urmare a verificărilor urmând a fi transmisă Inspecției Judiciare”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...