Inspecția Judiciară s-a autosesizat în cazul înregistrărilor cu Kovesi

Inspecția Judiciară s-a autosesizat în cazul înregistrărilor cu Kovesi
Publicat: 19/06/2017, 10:34

Tudorel Toader, ministrul demisionar al Justiției, a declarat, luni, că Inspecția Judiciară va verifica veridicitatea înregistrărilor în care ar apărea Codruța Kovesi, precizând că există posibilitatea ca acestea să fie expertizate tehnic.

„Am auzit și eu aseară în spațiul public această dezbatere controversată, destul de puternică, intensă, cu privire la aceste dialoguri pe care le-ar fi purtat doamne Kovesi. Nu am pârghii necesare pentru a verifica eu verificitatea înregistrărulor. Vom sesiza Inspecția Judiciară pentru a verifica veridicitatea acelor interceptări. Dacă Inspecția Judiciară nu are posibilitatea verificării autenticității înregistrărilor și conținutului, evident vom găsi celelalte proceduri legale, inclusiv expertize tehnice. Propunerea mea este să așteptăm verificările în funcție de care vedem măsurile care pot și trebuie luate”, a declarat Tudorel Toadel.

Ulterior declarației, șeful Inspecției Judiciare Lucian Netejoru a fost văzut în sediul Ministerului Justiției. Contactat de Mediafax, acesta nu a vrut să facă precizări referitoare la prezența la minister.

Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA, apare în mai multe înregistrări, difuzate duminică seara de RTV, în cadrul unor ședințe cu procurorii din subordine. În una dintre acestea i-ar spune lui Jean Uncheșelu că își dorește să „decapeze” instituțional dosarul cu casele și să ajungă la premier.

„Uncheșelu, știți ce-mi doresc: să decapați instituțional în dosarul ăla cu casele și să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. Și-am avut o discuție la Cheile Grădiștei și tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate așa, că suntem toți, ne lămurim ce sa întâmplat. Doamne, m-am uitat și eu pe datele statistice unde parcă toată lumea ne bănuia de dimineața până seara și am făcut așa un pic o… /nu se intelege/ DNA-u așa, adică anul trecut pe vremea asta erau 673 de persoane învinuite la 270. Adică e o discrepanță foarte mare. Posturi în plus avem, polițiști în plus avem, specialiști în plus avem, dosare avem. (..)M-am uitat pe situațiile astea și unele sunt îngrijorătoare. Sunt dosare de 6-7 ani, cu urmărirea penală începută și nesoluționată (..) Mă îngrijorează de ce nu îi înhățăm”, ar spune Kovesi în înregistrarea difuzată de România Tv.

„Înregistrarea conține fragmente care au fost rostite de procurorul șef în mod public ori la ședințele de lucru cu procurorii unei sectii operative. Între fragmentele respective au fost intercalate o serie de sintagme”, este replica DNA.

La scurt timp de la apariția înregistrărilor, ministrul Justiției a reacționat pe Facebook. „Voi sesiza inspecția judiciară în legătură cu afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la solicitarea dnei L.C. Kovesi de a se ajunge la premierul S. Grindeanu”.

„În primul rând, nu comentăm direct înregistrarea, nu știm dacă ea este sau nu autentică. Vreau doar să demontez orice încercare de a lega numele premierului Grindeanu de acest dosar. În vremea în care a fost viceprimar, Sorin Grindeanu s-a ocupat de direcția Tehnică, având atribuții în domeniul infrastructură, energie sau transport în comun. Direcția Patrimoniu nu era în subordinea domnului Grindeanu”, a declarat Alina Petrescu, purtător de cuvânt al Guvernului, pentru MEDIAFAX.

Ulterior, au apărit alte fragmente din înregistrare, în care Kovesi le cere procurorilor din subordine să facă anchete, precizând că după decizia CCR și-ar fi dorit să iasă cu un dosar cu un ministru sau „măcar un dosar important”.

„Avem 50 de dosare pe procuror și nu putem să scoatem un dosar. Trebuie să ne facem treaba. (..) După decizia CCR mi-aș fi dorit să ieșim cu un dosar cu un ministru, să presăm, sau măcar pe un dosar important. Ne e teama că CCR a zis că am derapat. Își bat alții joc de munca noastră, noi să stăm doar să încasăm. Nu degeaba tot zic că e important să ieșim. (..) Dacă simt că nu mai avem curaj o să se urce cu picioarele pe noi. (..) 3,4 dos importante. Noi, de la începutul anului ne-am luat-o în freză și cu OUG 13 și oamenii ne-au apărat”, ar fi spus Kovesi.

Înregistrările ar fi fost realizate în cadrul unei ședințe cu procurorii din primăvara acestui an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun