Instanța a aprobat eliberarea condiționată a lui Antonie Solomon: Timpul petrecut în penitenciar, suficient pentru atingerea scopului pedepsei

Instanța a aprobat eliberarea condiționată a lui Antonie Solomon: Timpul petrecut în penitenciar, suficient pentru atingerea scopului pedepsei
Publicat: 14/11/2014, 17:05

„Instanța reține că beneficiul liberării condiționate nu poate fi refuzat dacă atunci când din comportamentul condamnatului reiese că acesta s-a îndreptat și că scopul pedepsei a fost atins înainte de executarea ei în întregime”, arată magistratul de la Judecătoria Craiova care a decis eliberarea din penitenciar a fostului edil.

În același context, judecătorul amintește și de referatul și caracterizarea făcute de comisia de la penitenciarul unde este încarcerat Antonie Solomon. Din acest documente rezultă că fostul primar al Craiovei a executat două treimi din pedeapsă și că nu are antecedente penale.

În caracterizare se arată că Antonie Solomon a avut „un comportament corespunzător, a participat la activități lucrative și socio-educative, a fost cooperant și a avut o capacitate adaptativă bună la mediul carceral. A respectat regulile instituției și a relaționat favorabil cu celelalte persoane private de libertate; a fost recompensat de șase ori (de două ori cu permisiunea de ieșire din penitenciar) și nu a fost sancționat disciplinar niciodată. Pe perioada privării de libertate, a elaborat mai multe lucrări științifice”

Potrivit instanței, din aceeași caracterizare rezultă că Solomon a participat la nouă programe educative, din care a absolvit trei, respectiv cursul de literatură română, cel de educație civică și cel de adaptare la viața instituționalizată.

„Nivelul studiilor condamnatului (are 24 de clase) a reprezentat un atu pentru acesta pentru a realiza mai ușor consecințele negative pentru societate ale infracțiunii săvârșite și pentru a se îndrepta, putându-se integra mai ușor în societate; instanța apreciază că acesta are reprezentarea consecințelor la care se expune dacă va mai comite alte infracțiuni”, se mai menționează în motivarea deciziei.

Judecătoria Craiova a admis, joi, cererea de eliberare condiționată a fostului primar al Craiovei Antonie Solomon, condamnat în 2013 la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, însă decizia nu este defitinivă.

Cererea de eliberare condiționată a lui Antonie Solomon, încarcerat la Penitenciarul Pelendava, a fost înregistrată, în 5 noiembrie, la Judecătoria Craiova.

Joi, magistrații au admis solicitarea de eliberare condiționată a lui Solomon, formulată de reprezentanții unității de detenție.

Decizia instanței nu este însă definitivă, putând fi contestată în termen de trei zile de la comunicare.

„Admite propunerea de eliberare condiționată formulată de Penitenciarul Pelendava Craiova, privind pe condamnatul Antonie Solomon. Dispune eliberarea condiționată a condamnatului de sub puterea mandatului nr. 121/2013 emis de Tribunalul București, secția I penală. Cheltuielile judiciare în cuantum de 50 de lei rămân în sarcina statului”, potrivit sentinței publicate pe site-ul Judecătoriei Craiova.

În septembrie 2013, fostul primar al Craiovei Antonie Solomon a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupție, potrivit unei decizii a instanței supreme.

În același caz, omul de afaceri Cornel Penescu a fost condamnat tot la trei ani de închisoare cu executare.

În acest dosar, Antonie Solomon era acuzat că a primit 50.000 de euro mită de la Cornel Penescu, acționar principal al firmei PIC din Pitești, pentru a-i facilita acestuia diverse servicii în Craiova.

Procesul a început la Tribunalul Argeș, iar apoi a fost strămutat la Tribunalul Galați, în iulie 2010, și a ajuns la instanța supremă în februarie 2013, după ce Solomon a devenit senator.

În noiembrie 2013, Senatul a constatat încetarea mandatului de senator a lui Antonie Solomon, începând din 20 septembrie, când a fost condamnat la închisoare.

Antonie Solomon a fost primar al Craiovei între 2004 și 2012. În 2004, el a fost ales primar din partea PSD, iar la alegerile locale din 2008 a candidat din partea PDL și a obținut al doilea mandat.

În anul 2010, Solomon a fost arestat preventiv mai multe luni în dosarul de corupție în care a fost apoi condamnat, în această perioadă el fiind suspendat din funcția de primar. La eliberarea din arest, Slomon și-a reluat funcția de edil al Craiovei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
A venit vestea teribilă despre Florin Piersic. Verdictul medicilor
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ţara în care dacă reuşeşti să îţi iei o casă nu poți ști dacă o...