Instanța supremă a decis că lui Rudel Obreja i s-au încălcat drepturile în arest. Ce trebuie să îi asigure polițiștii de acum înainte

Redactor:
Otilia Ciocan
Instanța supremă a decis că lui Rudel Obreja i s-au încălcat drepturile în arest. Ce trebuie să îi asigure polițiștii de acum înainte
Articolul 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a fost încălcat față de Rudel Obreja, prin faptul că nu s-au respectat normele minime obligatorii privind condițiile de cazare a persoanelor private de libertate, a decis, luni, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Judecătorii ICCJ au luat în discuție, luni, cererea de înlocuire a măsurii arestului preventiv formulată de Rudel Obreja. Această solicitare a fostului președinte al Federației Române de Box a fost respinsă, însă magistrații au dispus ca locul de deținere să îi asigure lui Obreja spațiul personal prevăzut de lege.

Mai exact, judecătorii au stabilit ca în celulă să fie cazat un număr de persoane care să respecte norma recomandată pentru celulele colective.

În plus, ICCJ a dispus asigurarea servirii mesei față de Rudel Obreja într-o sală special amenajată, cu respectarea normelor de libertate aprobate prin lege.

„Dispune ca locul de deținere să asigure inculpatului Rudel Obreja spațiul personal prevăzut de lege, referitor la Normele minime obligatorii privind condițiile de cazare a persoanelor private de libertate, prin cazarea unui număr de persoane în celula inculpatului care să respecte norma recomandată pentru celulele colective”, a decis instanța.

Decizia judecătorilor vine după ce Rudel Obreja a depus o plângere la Avocatul Poporului, referitoare la condițiile de detenție. El reclama faptul că stă cu alți trei deținuți într-o celulă de 11 metri pătrați și că locul în care mănâncă este situat lângă toaletă. În urma acestei sesizări, Avocatul Poporului a întocmit un raport, document ce a fost trimis instanței de judecată.

Rudel Obreja se află în arest din 5 februarie, măsură preventivă luată de judecători în dosarul „Gala Bute”.

De asemenea, și Elena Udrea este arestată preventiv în acest caz, ea fiind încarcerată în 25 februarie. În cazul lui Tudor Breazu, apropiat al fostului ministru, s-a dispus tot arestul preventiv.

În același dosar, primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriță, fostul consilier al Elenei Udrea Ștefan Lungu și a fostului secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului Gheoghe Nastasia sunt arestați la domiciliu.

Potrivit DNA, între 2010 și 2011, Elena Udrea și fostul director al Companiei Naționale de Investiții Ana Maria Topoliceanu au primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu CNI.

„Astfel, după ce Compania Națională de Investiții realiza plățile către SC Consmin SA pentru lucrările efectuate, administratorul societății dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu Ștefan, SC Last Time Studio SRL, în baza unor contracte de consultanță fictive. În acest mod, s-au realizat cinci plăți, în valoare totală de 335.486 lei”, susțin procurorii DNA.

Anchetatorii au mai stabilit că Ștefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la minister, îi dădea banii primiți lui Tudor Breazu. Plățile se făceau fie în numerar, fie prin intermediul societății Ekaton Consulting SRL, administrată de Breazu, în baza altor contracte fictive de consultanță. În acest fel, s-ar fi realizat patru transferuri bancare în valoare totală de 209.762 de lei și o plată în numerar de aproximativ 90.000 de lei.

„O parte din aceste sume au fost înmânate în numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la rândul său lui Udrea Elena Gabriela. Diferența a fost folosită de Breazu Liberiu Tudor pentru a plăti diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria”, spun procurorii anticorupție.

În 2011, Udrea ar fi cerut și primit, de la omul de afaceri Adrian Gărdean, foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA și SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp.

„Urmare acestei solicitări, în data de 6 octombrie 2011 Gărdean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor realizate de cele două societăți menționate din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului. Suma a fost predată de Nastasia Gheorghe (fost secretar general în MDRT, n.r.) în aceeași zi ministrului Udrea Elena Gabriela”, potrivit DNA.

În perioada 19 iulie 2011 – 18 iulie 2012, în contabilitatea PDL București ar fi fost înregistrate 21 de contracte de donație cu o valoare totală de 1.537.200 lei, potrivit anchetatorilor.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide