Instanța supremă a decis definitiv că Ducu Bertzi nu a colaborat cu Securitatea

Instanța supremă a decis definitiv că Ducu Bertzi nu a colaborat cu Securitatea
Publicat: 17/10/2013, 16:07
Actualizat: 31/01/2019, 18:25

Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, a hotărât irevocabil, marți, că Ducu Bertzi nu a colaborat cu Securitatea.

Magistrații Instanței supreme a României au admis recursul declarat de Ducu Bertzi împotriva hotărârii Curții de Apel București și au hotărât în unanimitate, irevocabil, să respingă ca nefondată acțiunea formulată de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).

„Decizia nr. 6736/15.10.2013 admite recursul declarat de Bertzi Alexandru împotriva Sentinței nr. 646 din 31 ianuarie 2012 a Curții de Apel București – Secția a VIII- a contencios administrativ și fiscal. Modifică sentința recurată, în sensul că respinge acțiunea formulată de către reclamantul Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, ca nefondată. Irevocabilă”, s-a hotărât în ședința publică de marți.

Într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX de Cabinetul de Avocat ” Diana-Elena Dragomir” se arată următoarele: „Astfel, în pofida încercării CNSAS de a-l transforma pe Ducu Bertzi din «urmărit» în «urmăritor», judecătorii Instanței Supreme au făcut dreptate. Ducu Bertzi era, de foarte mulți ani, cel urmărit și monitorizat îndeaproape de Securitate. Dovezi de netăgăduit atestă că Ducu Bertzi nu a colaborat cu Securitatea și în nici un caz nu a fost informator al acesteia, astfel încât nici măcar CNSAS nu a putut «fabrica» un statut de informator al lui Ducu Bertzi. De fapt, pentru a respecta adevărul, Ducu Bertzi a fost cel urmărit de Securitate, încă din anul 1981. Datorită hotărârii pronunțate de Instanța Supremă a României, cântecele sale se vor auzi în libertate și demnitate și de astăzi înainte”.

Curtea de Apel București a stabilit, pe 31 ianuarie 2012, că artistul Ducu Bertzi a fost colaborator al fostei Securități și a admis astfel acțiunea CNSAS. În mai 2012, Curtea de Apel a motivat această decizie prin faptul că Ducu Bertzi nu s-a opus solicitării ofițerilor de la acea vreme de a-și pune garsoniera în care locuia la dispoziția acestora și nu există dovada unor presiuni.

Ducu Bertzi a declarat la acea vreme, pentru MEDIAFAX, că decizia CNSAS, care a cerut Curții de Apel București să constate calitatea lui de colaborator al fostei Securități, este „nedreaptă”, cântărețul precizând că nu a făcut poliție politică, nu a făcut rău nimănui și se va apăra până la capăt.

Ducu Bertzi spunea atunci că l-a „surprins” decizia Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), care a cerut Curții de Apel București să constate calitatea de colaborator al fostei Securități a cântărețului.

„(Decizia, n.r.) este nedreaptă, iar materialul pe care mi l-au remis împreună cu decizia contrazice decizia. De altfel, materialul a fost finalizat în septembrie 2010 și a trebuit să treacă cinci luni și jumătate ca să scoată decizia de colaborare”, spunea Ducu Bertzi.

Întrebat dacă și-a pus la dispoziția Securității locuința lui de la vremea respectivă, Ducu Bertzi a spus că a fost „forțat de împrejurări” și „nu de bună voie” a făcut acest lucru.

„Eram angajat la IMUAB – fabrica de componente nucleare. Conform regulamentului intern, nu aveam voie să am relații cu străinii. În cazul unei întâlniri cu o persoană străină, trebuia informat securistul care se ocupa de fabrică. Eu aveam prieteni străini, mergeam la ei în casă de ani buni. Nu aveam de ascuns treaba asta, dar nici nu am informat pe nimeni oficial. În 1988, m-au strâns cu ușa. Puteam fi acuzat de spionaj sau manifestam o atitudine „prietenească”. Am ales a doua variantă care s-a concretizat cu apelarea din când în când la garsoniera mea. În aprilie ’89, mi s-a cerut o notă despre unul din diplomații străini. Am scris-o și dacă o veți citi veți vedea că nu am scris absolut nimic rău despre aceea persoană. A fost singura notă pe care am scris-o, după care nu am mai fost căutat. Le-am spus prietenilor mei și, de altfel, am rămas prieteni până azi”, explica Ducu Bertzi.

Totodată, cântărețul spunea că din documentul CNSAS rezultă că există două volume referitoare la urmărirea sa. „Vreau să le consult și eu. Știam că sunt supravegheat încă din 1985”.

În plus, Ducu Bertzi preciza la momentul respectiv că nu a făcut poliție politică. „Știind că nu am făcut poliție politică, că nu am făcut rău nimănui, mă voi apăra până la capăt”, mai spunea Bertzi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?