Institutul Cantacuzino își schimbă numele și primește 10 milioane de euro pentru plata datoriilor către stat și furnizori

Institutul Cantacuzino își schimbă numele și primește 10 milioane de euro pentru plata datoriilor către stat și furnizori
Publicat: 25/06/2015, 14:56
Actualizat: 25/06/2015, 15:52

Guvernul a avizat, prin ordonanță de urgență, procedura de acordare pentru Institutul Cantacuzino a statutului de instituție publică de interes strategic, care va permite inclusiv alocarea, din Fondul de rezervă bugetară, a 10 milioane de euro pentru plata datoriilor către stat și furnizori. Banii vor acoperi și cheltuielile de funcționare aferente acestui an.

Ordonanța mai prevede că unitatea va avea denumirea de „Institut Național de Cercetare”, urmând să preia personaul și patrimoniul actualului institut.

Premierul Victor Ponta anunța, la ședința de Guvern din 10 iunie, că Executivul așteaptă aprobarea Comisiei Europene pentru a acorda un ajutor de stat Institutului Cantacuzino, prin ștergerea tuturor datoriilor.

„Avem proiectul de ordonanță privind acordarea ajutorului de stat pentru Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino. Deci, în primul rând ștergem toate datoriile și pornim de la un moment T0. Important este să avem și un plan ca, după aceea, să nu se acumuleze din nou datorii și să poată să fie pus în funcțiune și să-și exercite rolul absolut strategic și național, și de mândrie, până la urmă, națională pe care-l are Cantacuzino. Important e că ștergem datoriile”, spunea atunci Victor Ponta.

Anterior, surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, că Guvernul va acorda Institutului un ajutor individual de salvare, conform principiului „prima și ultima dată”, care va însuma în total aproximativ 10 milioane euro.

Potrivit surselor citate, ajutorul de stat va consta dintr-un împrumut de 35 milioane lei și în anularea obligațiilor fiscale administrate de ANAF, cu excepția celor principale cu reținere la sursă. Ajutorul de stat va fi acordat pe o perioadă de șase luni, interval în care Institutul Cantacuzino va fi obligat să prezinte un plan de restructurare.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciați producători de imunologice din lume, și-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenția Națională a Medicamentului i-a retras autorizația de punere pe piață a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricație. În aceste condiții, unele programe naționale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritățile au fost obligate să importe vaccin.

În octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut în coordonarea Ministerului Educației, din cea a Ministerului Sănătății.

În 22 ianuarie 2015, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede ștergerea datoriilor către ANAF și denumirea activității de sănătate publică drept serviciu de interes economic general, însă unitatea are în continuare conturile blocate.

La începutul lunii martie, directorul Adrian Onu a demisionat, motivând că nu a fost ajutat de autorități să „pună institutul pe linia de plutire”.

În luna mai, liderul sindical Monica Bălteanu declara agenției MEDIAFAX că Institutul Cantacuzino nu va produce vaccin antigripal nici în sezonul 2015 – 2016, chiar dacă, din 2013, are autorizații de fabricație și de punere pe piață pentru acest produs, întrucât are conturile blocate.

Angajații Institutului Cantacuzino, dar și studenți la Medicină au protestat de mai multe ori față de situația în care se află instituția, cerând inclusiv susținerea și implicarea președintelui Klaus Iohannis, pentru împiedicarea desființării institutului.

Președintele Klaus Iohannis, care a vizitat, pe 13 mai, Institutul Cantacuzino, a declarat că la această instituție este o situație complicată, creată în ani, subliniind că unitatea trebuie salvată și că este hotărât să „pună această problemă peste tot” unde crede că se vor găsi soluții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Românul cu una dintre cele mai scumpe mașini. Puțini au auzit de acest milionar
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?