Institutul Cantacuzino va produce vaccinuri antigripale pentru campania de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătății

Institutul Cantacuzino va produce vaccinuri antigripale pentru campania de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătății
Publicat: 03/10/2013, 14:14
Actualizat: 29/07/2014, 20:29

Veste bună pentru români: de anul acesta vom avea vaccin antigripal produs de Institutul Cantacuzino. Promisiunea vine din partea Ministerului Sănătății, care, în prezent, a demarat procedurile de licitație pentru achiziționarea vaccinului antigripal pentru programul național de imunizare. „Vom achiziționa ca și anul trecut 1 milion de doze de vaccin. O parte din vaccinurile distribuite prin cadrul programului de vaccinare vor fi cele produse de Cantacuzino”, a declarat pentru gândul Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății.

Deși până în prezent, la nivel național, autoritățile nu au raportat niciun caz de gripă, sezonul virozelor respiratorii abia a debutat. Scăderea bruscă a temperaturilor este motivul pentru care incidența persoanelor răcite este în continuă creștere. În acest sens, farmaciile au semnalat o ușoară creștere a vânzărilor de medicamente de profil.

„Așa cum vara se vând foarte bine cremele cu factor de protecție, în sezonul rece, care este abia la început, se vând medicamentele destinate tratării răcelilor. Sezonul virozelor respiratorii este abia la început, astfel că creșterea vânzării la astfel de produse va continua în perioada următoare”, a declarat pentru gândul Doina Oprea.

Coldrex, Nurofen, Paracetamol simplu sau sinus, dar și Oscillococcinum sunt printre cele mai vândute medicamente pentru tratarea virozelor respiratorii, potrivit reprezentanților din domeniul farmaceutic.

În ceea ce privește programul de vaccinare împotriva gripei autoritățile anunță că acesta va debuta cel mai probabil de la 1 noiembrie. „Dozele de vaccin antigripal achiziționate de Ministerul Sănătății vor fi disponbile gratuit populației prin intermediul cabinetelor medicilor de familie și al spitalelor din întreaga țară. Acestea sunt destinate cu prioritate categoriilor de risc. Cu toate acestea, întreaga populație trebuie să ia în considerare vaccinarea, mai ales că, la rândul lor, cei infectați pot transmite virusul și celorlalți. Vaccinarea antigripală este cea mai eficientă metodă de a preveni gripa”, a declarat pentru gândul Oana Grigore, șeful biroului de presă al Ministerului Sănătății.

Cum deosebim o banală răceală de gripă

Tuse, dureri în gât, secreții nazale apoase și febră sunt simptome întâlnite atât în cazul răcelii, cât și al gripei sezoniere. Potrivit medicilor, ambele afecțiuni manifestă aproape aceleași simptome, dar starea generală a organismului este slăbită doar atunci când am contactat un virus gripal. Astfel, răceala debutează cu stări de oboseală, strănut, tuse, dureri în gât și nas înfundat. Este posibil să apară și febra. „Temperatura corpului poate crește până la 38 de grade Celsius, atunci când pacientul se confruntă cu o simplă răceală”, a explicat pentru gândul medicul de familie Diana Maria Goiceanu,.

Gripa debutează brusc, cu febră de până la 40 de grade Celsius, care este însoțită de stări de slăbiciune și oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri musculare, dureri puternice de cap și oculare.

Specialistul în medicină generală spune că răceala poate fi tratată la domiciliu, pe când gripa se tratează numai cu internare la secția boli infecțioase. „Pacienții trebuie să se adreseze medicilor încă de la primele simptome, mai ales când este vorba de gripă. O răceală simplă trece în maximum șapte zile, pe când netratarea adecvată a gripei duce la înrăutățirea stării pacientului”, avertizează dr. Diana Goiceanu. Răceala se tratează simptomatic, ceea ce înseamnă că specialistul recomandă pentru fiecare simptom în parte diferite medicamente.

„Atunci când pacientul are febră se recomandă pastilele antitermice, pentru dureri în gât sunt indicate dezinfectantele locale și medicamente pentru întărirea sistemului imunitar, deoarece organismul pacientului este slăbit”, spune medicul de familie. Specialistul precizează că, în cazul în care febra persistă mai mult de trei zile, se pot lua și antibioticele, „dar fără a se face abuz de ele și numai la recomandarea medicului”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
A rămas blocat pe linia de tramvai, iar la fel a păţit şi autoutilitara care...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Unul dintre ultimele videoclipuri postate de Mădălin a devenit viral după moartea lui: „Oamenii o...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Șansă istorică pentru SIMONA HALEP. Anunț venit astăzi, 18 APRILIE: Se fac demersuri
Sute de oameni au fost prezenți la priveghiul lui Costel Pelerinaj interlop la priveghiul lui...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie