Intervenție ortopedică prin sistemul Press-fit, realizată în premieră națională

Intervenție ortopedică prin sistemul Press-fit, realizată în premieră națională
Publicat: 23/04/2014, 14:16
Actualizat: 01/02/2019, 02:32

Profesorul Tiberiu Bățagă, medic primar ortoped la SJU Târgu Mureș, și Andrei Nica, consilier la Autoritatea Națională de Transplant și responsabil al Băncii de Țesut Colentina, au anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, realizarea unei premiere medicale naționale în domeniul ortopediei, fiind vorba despre o ligamentoplastie cu alogrefă din banca de țesut amintită, în care fragmentul femural are fixare biologică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei doi au explicat tehnica de intervenție prin sistemul Press-fit, care a presupus fixarea a două fragmente osoase și a unui tendon din femur, biologic, la un schior care a suferit o leziune de ligament încrucișat anterior.

„Nu am mai utilizat niciun fel de sistem bioresorbabil sau alte sisteme de fixare, ci fixarea se face prin Press-fit, deci prin capetele tendinoase os-tendon, care în patru-șase săptămâni se fixează prin țesut special de interconexiune, care asigură o stabilitate a articulației și bineînțeles și reluarea activităților sportive într-o perioadă de trei luni”, a declarat Tiberiu Bățagă.

Potrivit acestuia, noua intervenție chirurgicală presupune un timp mai scurt de realizare decât în sistemul clasic, în care fixarea se făcea cu șuruburi metalice sau resorbabile, pentru că nu se mai pierd cele 15-20 de minute necesare ca să se facă recoltarea autogrefei.

Metoda presupune aducerea unui fragment femural recoltat de la un alt pacient, în moarte cerebrală, de la banca de țesut, fixarea lui biologică, fiind necesare trei incizii de un centimetru jumătate, care sunt foarte bine suportate estetic. Reconstrucția are același succes ca în cazul unei incizii mai mari, iar dacă un sistem de fixare clasic costă 450-500 de euro, un astfel de sistem Press-fit nu are niciun fel de cost adiacent, iar banii economisiți astfel rămân în cadrul sistemului de sănătate, a mai spus Bățagă.

La rândul său, Andrei Nica, a spus că această nouă procedură ar mai fi utilizată, după știința sa, în Europa, până acum, în Italia, Franța și Germania, subliniind avantajele acesteia.

„Timpul de lucru cu tendonul din bancă reduce operația. Practic, sunt două fragmente osoase și un tendon, se fac niște tunele și în femur și în tibie și se fixează. Cum se fixează? Fie prin șuruburi, fie, cum s-a făcut astăzi, prin acel Press-fit. Numai că nu este un cilindru, practic este o structură conică. Fragmentul de os este conic și atunci el practic vine și se înfundă în femurul respectiv. Asta este noutatea care a apărut, este o chestie de ultimă oră, care a apărut acum, tehnic, și este, pot să spun, prima intervenție Press-fit făcută”, a spus el.

Potrivit lui Nica, în primă fază, s-au făcut operații cu fixare cu șuruburi metalice, care aveau dezavantajul că trebuiau scoase, apoi s-au făcut șuruburi resorbabile, dar și acestea au, din punct de vedere tehnic, niște probleme.

„Poate să aibă un joc acolo, de asta s-a intervenit la partea asta tehnică, de Press-fit, în care nu mai e nimic și practic îl îndeși acolo și stă”, a spus el, subliniind că recuperarea totală a schiorului se va produce în șase luni.

Nica a adăugat că Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș a încheiat un protocol de colaborare cu Banca de Țesut Colentina și astfel a avut posibilitatea să primească două grefe prelevate de la pacienți aflați în moarte cerebrală din diverse locuri ale țării pentru a fi folosite la doi pacienți, schiorul care a fost operat miercuri, și un alt beneficiar, care va suferi o intervenție joi.

„Mâine, vom avea plăcere să facem un alt fel de intervenție, pentru că nu doar această activitate de ligoplastie face parte din activitatea de transplant, ci și refacerea stocului osos, când acesta se pierde din diverse motive (…) Mâine vom avea posibilitatea să executăm această intervenție”, a spus Nica.

El a arătat că există două cazuri „catastrofale” și trebuie să se facă o alegere a beneficiarului, în ambele fiind vorba de decimentări în urma unei protezări a șoldului, în care practic s-a distrus osul.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Iubita fiului lui Ion Țiriac, apariție incendiară! `Sori e atracția finalului de an`
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
APEL DISPERAT! O ADOLESCENTĂ are NEVOIE de AJUTOR
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Se scoate certificatul verde? Cum vom intra în magazine de Sărbători
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...