Interviu cu Eugen Nicolăescu, la „După 20 de ani”. Ce schimbări în Sănătate îi așteaptă pe români anul viitor

Interviu cu Eugen Nicolăescu, la După 20 de ani. Ce schimbări în Sănătate îi așteaptă pe români anul viitor
Publicat: 13/10/2013, 11:18
Actualizat: 08/07/2016, 08:26

Ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu susține că, dacă pachetul de servicii medicale de bază nu va intra în vigoare la 1 februarie, el își va da demisia, menționând că „nu sunt agățat de postul de ministru”.

El a răspuns astfel la o întrebare adresată în cadrul emisiunii „După 20 de ani” difuzată pe ProTV și voyo.ro, care este moderată de Cristian Leonte și îi are ca invitați permanenți pe jurnaliștii Claudiu Pândaru (directorul editorial Mediafax Grup) și Cristian Hostiuc (director editorial „Ziarul Financiar”).

„Nu sunt agățat de postul de ministru. Dacă nu se înțelege că nu e altă cale, altă șansă, pentru oamenii din această țară, haideți să plecăm acasă. Lucrurile sunt clare pentru mine”, a declarat Nicolăescu, adăugând că s-a consultat și cu premierul Victor Ponta și cu membrii Guvernului.

„În principiu nu am ce să mai caut în fruntea ministerului. Sigur, poate că reușim să facem niște modificări, niște nuanțări, dar dacă ele nu sunt de substanță, nu mă interesează”, a răspuns Nicolăescu la întrebarea dacă își va depune demisia în cazul în care pachetul de servicii medicale de bază nu va intra în vigoare de la 1 februarie anul viitor, așa cum a anunțat. Până la această dată pachetul de bază ar urma să fie aprobat și să fie luate măsuri organizatorice pentru pregătirea sistemului pentru introducerea acestor reforme.

Ministrul a explicat că scopul pachetului de bază este să îmbunătățească accesul pacienților asigurați la servicii medicale de calitate, pacienții să se adreseze în primă instanță medicului de familie și abia apoi să meargă la spital pentru ca unitățile spitalicești să nu mai fie atât de aglomerate, iar resursele financiare din sistemul de sănătate să fie mai bine cheltuite.

El a precizat că este vorba de o mai bună utilizare a banilor, precizând că, pe medie, Casa de Sănătate decontează un serviciu medical în spital cu 1.800 de lei pe pacient, iar în prespital cu maximum 100 de lei.

„ Dacă am o problemă de sănătate prima dată mă duc la medicul de familie. Medicul de familie îmi face o consultație. Poate să îmi indice și o serie de investigații suplimentare. Dacă el consideră că poate să pună diagnosticul te include într-un tratament. (…) Dacă e o durere acută, atunci ai două posibilități. Te duci la unitatea primire urgență la orice spital de urgență sau suni la 112 vine ambulanța si te trimite unde ai nevoie. Urgența este un serviciu care se pune imediat la dispoziția pacientului”, a spus ministrul Sănătății.

Odată cu introducerea pachetului de bază, va exista pachetul de servicii medicale pentru pacienții asigurați și unul pentru cei neasigurați, care cuprinde mai puține componente.

„Pentru toată lumea se mai atașează un pachet, care se referă la programele naționale de sănătate, cum ar fi cel pentru cancer, diabet, HIV SIDA, boli rare, tuberculoză. Toate vor fi finanțate exclusiv din bugetul de stat”, a arătat invitatul emisiunii „După 20 de ani”.

Medicul de familie poate asigura două tipuri de servicii, unul din ele fiind prevenția.

„Dacă sunt un cetățean cu vârsta între 18 și 30 de ani sunt obligat, conform acestui pachet, să mă duc odată la3 ani la medicul de familie să îmi facă un control medical de prevenție. (…) Dacă ești peste 40 de ani, un control preventiv se face în fiecare an. Dacă sunt riscuri mai multe, se intră intr-un program de monitorizare mai accentuat, fără cost”, a spus ministrul.

Întrebat dacă cetățeanul va fi amendat dacă nu se duce la acest control de tip preventiv, Nicolăescu a spus că „în acest moment nu, dar încercăm să modificăm legislația și să găsim un fel de sancțiune ca să îl obligăm să aibă grijă de viața lui”.

În plus, Nicolăescu a spus că vor fi organizate centre de permanență în localități din mediul rural și din orașele mici. Acest centru va prelua legătura prin 112 sau îi va recomanda mediul de familie care este de gardă, medic care „se poate duce la cetățean acasă sau cetățeanul se poate duce la el”.

În ceea ce îi privește pe cei 2 milioane de pacienți neasigurați din România, ei beneficiază în prezent, teoretic, doar de servicii de urgență, iar după intrarea in vigoare a pachetului de bază ei vor beneficia și de programe naționale de sănătate.

De când ar putea crește salariile medicilor, dacă ministrul crede că USL va rezista, în contextul celor două runde de alegeri de anul viitor, ce părere are dacă PSD va dori să aibă un candidat la președinția României și dacă il vede pe Crin Antonescu președintele României sunt întrebări la care a răspuns ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, difuzată de ProTV și voyo.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ