INTERVIU George Sharkov: România și Bulgaria depind una de alta din punct de vedere informațional

Publicat: 21/04/2019, 12:47

George Sharkov a vorbit, într-un interviu pentru MEDIAFAX și Monitorul Apărării și Securității (MAS), despre importanța României și a Bulgariei în cadrul NATO și al Uniunii Europene, despre vulnerabilitățiile Europei de Est și despre amenințările cibernetice.

„Observăm că aceleași tipuri de probleme tehnice sau atacuri tehnice, se adresează atât transporturilor, sistemelor de comunicații, cât și sistemelor energetice, inclusiv distribuirea energiei nucleare sau a gazelor și vieții cotidiene, precum comerțul electronic și serviciile bancare pe telefonul mobil, sănătății, toate serviciile de care depinde cetățenii și afacerile”, a completat Sharkov.

Consilierul ministrului Apărării din Bulgaria a atins și subiectul războiului hibrid din media.

„În zilele noastre, știrile false nu sunt doar știri false, ci dezinformare, pentru că sunt manipulate foarte atent, foarte aproape de realitate. Așa că, în special în contextul alegerilor europene sau locale în țările din regiune, acest lucru seamănă mai degrabă cu o campanie bine organizată, posibil din mai multe surse, care vizează nord-estul”, a mai declarat Sharkov.

Redăm interviul integral:

MEDIAFAX: În contextul actualelor evoluții în securitate, ce rol ar putea România să aibă ca pol al stabilității în Europa de Est și ca punct de legătură în cadrul Alianței transatlantice?

George Sharkov: Din moment ce sunt din Bulgaria și colaborăm în mod activ cu România, pot să vorbesc din punct de vedere colectiv despre Bulgaria și România, despre această parte estică a Europei și NATO. Sunt de părere că, având în vedere modul în care se dezvoltă situația politică, concentrându-se în special pe noi dimensiuni și domenii ale amenințărilor, vulnerabilităților și atacurilor complexe împotriva stabilității, economiei și societăților noastre, este extrem de important ca acest flanc estic al NATO, această frontieră estică a Europei, să fie bine protejată și organizată. Aceasta este o chestiune din punctul de vedere al apărării clasice. Cu toate acestea, în noi domenii precum cel cibernetic, al 5-lea domeniu, sau războiul hibrid, campaniile care au loc, campaniile de propagandă, conflictele hibride, aș spune, care au loc pe teritoriile noastre, împotriva cetățenilor noștri, este foarte important ca fiecare aliat și membru al UE să fie stabil, să aibă un nivel egal de securitate și apărare a societății.

Asta înseamnă de asemenea înțelegerea suveranității, cât și a securității colective, iar din moment ce suntem țări vecine, depindem una de cealaltă, atât din punct de vedere al frontierei fizice, cât și din cel al infrastructurii critice a informației, a transportului și alte servicii pentru cetățeni, inclusiv al stabilității economice, financiare, sociale și mass-mediei. Așadar, trebuie să ne sincronizăm și să colaborăm pentru a contribui la securitatea colectivă și rezistenței NATO și UE.

MEDIAFAX: Considerați că Europa de Est este vulnerabilă în fața amenințărilor cibernetice?

George Sharkov: Ca în orice altă societate modernă, dependența noastră de tehnologie ne face mai vulnerabili. În plus, nu este vorba de sisteme izolate, ci de sisteme care sunt interconectate. În termeni ai Agenției Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor, privind serviciile digitale pentru cetățeni sau societate, înțelegerea acestui sector esențial este mult mai amplă decât ceea obișnuiam să numit infrastructură critică. Observăm așadar că aceleași tipuri de probleme tehnice sau atacuri tehnice, se adresează atât transporturilor, sistemelor de comunicații, cât și sistemelor energetice, inclusiv distribuirea energiei nucleare sau a gazelor și vieții cotidiene, precum comerțul electronic și serviciile bancare pe telefonul mobil, sănătății, toate serviciile de care depinde cetățenii și afacerile.

Așa că, intensificarea complexității provoacă intensificarea vulnerabilităților, din păcate, complică vulnerabilitate și poate chiar să combine vectorii atacurilor multilaterale, față de cetățenii noștrii, de afaceri, de guverne, autorități, iar din moment ce am mutat totul în spațiul digital, este ireversibil. Spre exemplu, există o amplă dispută privind votul digital și a mașinilor pentru votare, pentru că oamenii nu sunt convinși că sistemele sunt suficient de securizate.Trebuie să luăm în considerare în acest domeniu nu doar practicile negative, dar și lucrurile pozitive și să le aplicăm.

MEDIAFAX: Ar trebui multiplicarea amenințărilor cibernetice, precum atacuri cibernetice, propagandă și așa mai departe, să reprezinte un motiv major de îngrijorare?

George Sharkov: Atacurile cibernetice, dacă le considerăm infracțiuni, spre exemplu atacuri care au scopul de a obține bani, iar dacă luăm în considerare intensificarea densității unor astfel de atacuri și cunoaștem țintele vizate, putem suspecta că nu mai sunt doar infracțiuni. Cu siguranță unele dintre ele nu sunt direcționate către profit financiar, sau alte avantaje, dar de obicei infractorii caută profit financiar prin mijloace foarte inventive, din păcate. Dar dacă luăm în considerare modul de dezvoltare al atacurilor, acestea nu mai au doar scopuri financiare. De asemenea, pot fi corelate cu alte tipuri de atacuri, precum războiul hibrid din media, manipulare, știri false. În zilele noastre știrile false nu sunt doar știri false, ci dezinformare, pentru că sunt manipulate foarte atent, foarte aproape de realitate. Așa că, în special în contextul alegerilor europene sau locale în țările din regiune, acest lucru seamănă mai degrabă cu o campanie bine organizată, posibil din mai multe surse, care vizează nord-estul.

George Sharkov este consilier al ministrului apărării și a fost coordonator național pentru securitatea informatică pentru guvernul bulgar 2014-2017, consilier al primului ministru în 2017. El a condus dezvoltarea strategiei naționale de securitate cibernetică a Bulgariei , adoptată în 2016. Din 2003 este directorul executiv al Institutului European de Software – Centrul de Est din Europa, cu Laboratorul de Cyber Resiliency. Începând cu anul 2016, este și șeful Laboratorului Cybersecurity din Sofia Tech Park. Este instructor și evaluator pentru managementul calității software-ului, securitatea informatică și reziliența (SEI / CERT RMM), calitatea software-ului de predare, securitatea informatică și reziliența în afaceri la trei universități de vârf. Pionier în dezvoltarea ecosistemelor digitale, cercetarea cibernetică și AI, susținerea startup-urilor, competitivitatea digitală a IMM-urilor.

George Sharkov a participat la conferința pe securitate organizată de Monitorul Apărării, parte a MEDIAFAX Group.

Monitorul Apărării și Securității a organizat marți Conferința „Punți de securitate transatlantică pe fondul discrepanțelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României”, printre invitații de marcă la eveniment numărându-se experți în securitate, militari de rang înalt și membri ai serviciilor de intelligence, printre care: Charles „Chuck” WaldFost locțiitor al comandantului forțelor US dislocate in Stuttgart, Germania, Arnold Dupuy (analist senior pe teme de Securitate energertică la Departamentul Apărării din SUA), Hans-Lothar Domröse (fostul comandant al Comandamentului Întrunit al Forțelor NATO de la Brunssum), Carol Rollie Flynn (profesor asociat al Programului de Securitate Națională al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă, Washington D.C), Anthony Pfaff (profesor de Etica Profesiei Militare la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al U.S. Army. Fost atașat militar în Orientul Mijlociu).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU