INTERVIURILE GÂNDUL. Ioana Pârvulescu, invitata Cristinei Stănciulescu: „Îmi cheltuiesc jumătate din salariu pe reviste și obiecte de epocă” / Motivul pentru care preferă Instagram-ul în locul Facebook-ului

Publicat: 20/07/2020, 15:00

Ioana Pârvulescu este invitata Cristinei Stănciulescu la INTERVIURILE GÂNDUL. În a doua parte a interviului exclusiv (publicat în premieră pe canalul YouTube al GÂNDUL), scriitoarea vorbește despre magia obiectelor din Belle Epoque, construite cu grija pentru detalii, dar dezbate și un subiect cât se poate de modern, cel al rețelelor sociale. Astfel, Ioana Pârvulescu preferă Instagram-ul în locul Facebook-ului, deoarece „este mult mai liniștit”.

Cristina Stănciulescu: Cum privesc studenții acest curs? Cum îl primesc?

Ioana Pârvulescu: Mie mi se pare că le place. Din ce reacții primesc de la unii dintre ei, cred că le place foarte mult, în orice caz, înțeleg foarte bine diferența dintre atunci și acum.

„Am citit mai ales corespondență”

Cristina Stănciulescu: De unde v-ați documentat pentru această perioadă, pentru acest curs, dar și pentru cărțile dumneavoastră, pentru că „În intimitatea secolului 19” e o bogăție de informații legate de viața de atunci.

Ioana Pârvulescu: Am citit mai ales corespondență, pentru că acolo oamenii își spun viața de zi cu zi, își spun grijile, gândurile tainice, nu se ascund în corespondență, deoarece scriu, de obice, unor interlocutori în care au încredere și față de prieteni nu te ascunzi, e una din definițiile prieteniei, cred, să nu te ascunzi față de celălalt, să nu fii discret într-un mod aberant, ci să spui ceea ce ai pe suflet. Pe lângă asta am citit atâtea jurnale câte am găsit, am studiat nenumărate fotografii, filmulețe de epocă, există destul de multe, măcar despre perioada 1900, apoi ziarele cum spuneam, dar luate cu grijă, pentru că ziarele exagerau totul, ca și astăzi, de altfel. Am studiat și literatura perioadei, afli multe și din literatură.

„Îmi cheltuiesc jumătate din salariu pe reviste și obiecte de epocă”

Cristina Stănciulescu: Am înțeles că aduceți și obiecte la curs. Ați mers în multe anticariate, de unde le luați?

Ioana Pârvulescu: O parte sunt obiecte de familie, o parte de la prieteni și o parte da, de la anticariat, îmi cheltuiesc jumătate din salariu pe reviste și obiecte de epocă. Din aceste obiecte îți dai seama de cât de multă grijă aveau oamenii aceia, de detalii, era esteticul cu adevărat îmbinat cu eticul.

Și când ții în mână un asemenea obiect, vezi cât de ingenios e făcut, nu e nevoie de o carte de instrucțiuni. Chiar ieri am văzut pe internet, cineva a postat pe Facebook, din păcate am Facebook de curând, a postat o poză cu o ceașcă de cafea, care avea pentru mustăcioși o parte plină la bordură, în așa fel încât să nu îți uzi mustața când bei cafeaua. Era ingenios făcută. Până și la detalii de tipul ăsta se gândeau.

Fiecare obiect din acea epocă îți arată grija față de om.

„Mie îmi place Instagramul, care e mult mai liniștit”

Cristina Stănciulescu: Ați pomenit de Facebook și știu că aveți un cont. Cum vedeți social media? Totuși, e un spectacol sau…

Ioana Pârvulescu: Nu prea bine. Mie îmi place Instagramul, care e mult mai liniștit. Am o pasiune pentru fotografie. Urmăresc mai mult muzeele și se dau niște explicații extraordinare și vezi detalii pe care le-ai fi scăpat. Facebook-ul este ceva mult mai puțin plăcut pentru mine, pentru că se trăncănește prea mult, eu încă nu mă descurc, povestea asta cu like-urile mă obosește foarte tare, ar însemna să stau tot timpul să urmăresc lucrurile astea. Mă mai lupt cu el, dar prefer Instagramul de departe.

Urmăriți interviul integral pe canalul nostru de Youtube!

INTERVIURILE GÂNDUL. Ioana Pârvulescu, invitata Cristinei Stănciulescu la „Gânduri Bune” – Prima parte

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
FOTO. Nume grele din fotbal în istoricul amoros al Laurei Giurcanu. Cu cine s-a iubit...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
A fost lansat primul studiu arheologic al oamenilor în spaţiu. Cercetătorii vor analiza cum trăieşte...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Bill Gates avertizează că următoarea pandemie „va fi mai mortală decât COVID”
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Teodor Niță și Octavian Berceanu, în prima linie a bătăliei cu mafia deșeurilor! VIDEO
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Bomba pentru cei vaccinați cu două doze Pfizer! Ce s-a detectat în plasma recoltată
Informația zilei despre pensii! Milioane de români trebuie să verifice imediat
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Care este şcoala pe care dacă o faci în România ai cele mai mari şanse...