Ioana Băsescu face publice ACTELE DE VÂNZARE CUMPĂRARE ȘI DOCUMENTELE CREDITULUI DE 1 MILION DE EURO de la CEC. Cât plătește rata lunară fiica președintelui

Publicat: 16/11/2013, 10:43
Actualizat: 19/03/2015, 01:23

Fiica președintelui, Ioana Băsescu, face publice documentele prin care a obținut, pe data de 9 septembrie 2013, suma de 1.028.507,55 de euro credit imobiliar de la CEC Bank și actele de vânzare-cumpărare prin care a devenit oficial, în aceeași zi, proprietara a 290,41 hectare de teren agricol în comuna Nana, județul Călărași, pentru care a plătit în total 1.306.845 de euro, respectiv 4.522 de euro pe hectar, fără TVA.

Actele au parvenit ziarului Gândul prin poșta electronică, de la o adresă de e-mail a Ioanei Băsescu. Ulterior, purtătorul de cuvânt al președintelui Traian Băsescu, Bogdan Oprea, ne-a confirmat autenticitatea lor. „Da, sunt autentice”, susține Oprea.

Conform documentelor de vânzare-cumpărare în duplicat, Ioana Băsescu a cumpărat terenul de la firma BERFIGE SRL, cu sediul în România, dar cu reprezentant legal un cetățean italian cu domniciliul în Monaco, Bertola Fioravante. Înțelegerea s-a făcut pe data de 9 septembrie 2013. Potrivit unei mențiuni din contractul de ipotecă, întreaga proprietate a fost evaluată, pe 3 septembrie 2013, de expertul Adriana Adelaida Chirilă la 7.215.390 de lei, chiar dacă s-a plătit mai puțin.

Actele tranzacției pentru terenurile din Călărași au fost făcute publice în contextul în care liderii USL au ridicat în ultimele zile mai multe suspiciuni legate de faptul că președintele și-ar fi folosit funcția în interese personale, premierul Victor Ponta anunțând cu aceste argumente și intenția parlamentarilor de a face o comisie de anchetă care să verifice evantuala implicare a mai multor persoane cu funcții publice. Ponta i-a enumerat aici pe procurorul Lucian Papici – întrucât DNA derula în paralel o anchetă legată de terenurile din Călărași ale Institutului Agricol Fundulea – pe președintele CEC Bank, Radu Grațian Ghețea, și pe consilierul prezidențial Adrian Rădulescu, cel care a sfătuit-o pe fiica președintelui în acest demers.

30.266 de lei, rata lunară a familiei Băsescu

Pentru terenurile de la Nana, Ioana Băsescu a dat avans 1.244. 864,26 de lei, echivalentul a 278.337,45 de euro, prin transfer bancar, într-un cont în lei deschis de vânzător la BRD Unirii. Restul de 4.600.000 de lei (1.028.507,55 euro) au provenit dintr-un credit la banca de stat CEC, sucursala Victoria, pentru care fiica președintelui plătește, potrivit scadențarului, 30.266 de lei rată lunară. Ambele transferuri bancare au avut loc în aceeași zi: 9 septembrie.

Cererea de acordare a creditului a fost depusă pe 30 august și a fost aprobată pe 6 septembrie.

Dobânda, care este variabilă, este compusă din cotația Robor la 3 luni, care era în acel moment de 4,63% pe an, la care se adaugă marja băncii, de 1,9% pe an. Creditul, care are o dobândă anuală efectivă (DAE) de 6,53%, este scadent în septembrie 2043, așa încât ultima rată lunară ar urma să fie plătită pe 8 august în același an.

Suma totală pe care Ioana Băsescu o va plăti CEC, conform estimărilor din contract, în cei 30 de ani de credit este de 10,86 milioane de lei, dintre care o dobândă în valoare totală de 5,86 milioane de lei și comisioane totale de 432.691 de lei. Estimarea a fost făcută în funcție de actualul nivel al Robor la 3 luni, suma totală de plată urmând să se modifice în funcție de evoluția acestui indicator.

Terenurile au fost evaluate la 7,2 milioane de lei, dintre care banca a acceptat în garanție suma de 5,05 milioane de lei.

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași a emis extrasele pentru autentificare în Cartea Funciară în baza unei cereri formulate pe data de 5 septembrie 2013, iar Consiliul Local din Nana a certificate pe 2 septembrie 2013 că nu există restanțe la taxe și impozite pentru terenurile tranzacționate.

Actele au fost autentificate la la Biroul Notarial „AEQUITAS”, din București, cu semnătura notarului Ștefania Steluța Zorilă.

Toate terenurile sunt ipotecate pentru o perioadă de 30 de ani sau până la achitarea integral a celor 4,6 milioane de lei împrumutați de la CEC Bank și, ca urmare, nu pot fi înstrăinate.

CONTRACT DE VÂNZARE CUMPĂRARE – DUPLICAT

CONTRACT DE IPOTECA IMOBILIARĂ – DUPLICAT

CLICK PENTRU A MĂRI

Contractul de credit

Declarație duplicat

Scadențar

Contract de ipotecă imobiliară

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât