Iohannis, despre românul răpit în Burkina Faso: Tratăm cu maximă atenție, dar fără publicitate

Iohannis, despre românul răpit în Burkina Faso: Tratăm cu maximă atenție, dar fără publicitate
Publicat: 07/09/2015, 20:45

„Statul român treatează cu maximă atenție acest caz. Personal, de la început am trimis un delegat în celula de criză, care conform legii se desfășoară sub tutela MAE. Știu foarte exact în ce fază ne aflăm, care sunt acțiunile. Sunt acțiuni conforme cu manualul, dacă pot să mă exprim așa, dar aceste acțiuni au succes doar dacă nu se face prea multă publicitate”, a spus Iohannis.

Președintele a adăugat că astfel de operațiuni „necesită un tratament specific”, iar MAE și autoritățile comunică public de câte ori este posibil.

Gruparea teroristă al-Mourabitoune a publicat în 30 august o înregistare video cu ostaticul român Iulian Gherguț, un agent de securitate răpit la 4 aprilie din nordul Burkina Faso, care face apel la autorități să negocieze cu răpitorii pentru eliberarea sa.

Înregistrarea video, care durează mai puțin de un minut, este primul semn de viață al ostaticului român, de la răpirea sa, la 4 aprilie, în apropierea unei mine de mangan din Tambao.

În imagini poate fi văzut Iulian Gherguț, înconjurat de trei bărbați înarmați. Mesajul a fost înregistrat în exterior, iar ostaticul în vârstă de 39 de ani se exprimă în limba franceză.

Iulian Gherguț se prezintă, spune că este deținut de al-Mourabitoune, la Tambao, în nordul statului Burkina Faso. El precizează că mesajul a fost înregistrat la 18 august.

El se adresează familiei sale, prezentând numele mamei sale, apoi al tatălui său și cerându-le să facă totul pentru a facilita eliberarea sa.

El se adresează apoi directorului societății Pan African Mineral, pentru care lucra în momentul răpirii, apoi Guvernelor din România și Burkina Faso. Ostaticul imploră să negocieze cu răpitorii pentru a obține cât mai rapid eliberarea sa.

MAE a transmis în 30 august că Celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso studiază în regim de urgență autenticitatea materialului video publicat și confirmă că persoana care apare în înregistrare este cetățeanul român Iulian Gherguț.

„Celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administrația Prezidențială), constituită conform „Metodologiei de comunicare și acțiune pentru instituțiile cu responsabilități în gestionarea situațiilor de atacuri teroriste în care sunt implicați cetățeni români aflați în afara teritoriului României”, aprobată de ședința CSAT din 3 iulie 2013, a luat notă de difuzarea, la data de 29 august 2015, a unui material video cu cetățeanul român Iulian Gherguț. Celula de criză interinstituțională s-a reunit imediat ce materialul video a devenit public, a analizat diverse scenarii de evoluție a cazului și au examinat acțiunile posibile pentru soluționarea situației cetățeanului român luat ostatic”, preciza MAE.

„Celula de criză interinstituțională studiază în regim de urgență autenticitatea materialului video menționat. Totodată, Celula de criză interinstituțională confirmă că persoana care apare în materialul video este cetățeanul român în cauză. În cazul în care veridicitatea materialului video se confirmă, se poate considera că materialul reconfirmă datele deținute deja de celula de criză interinstituțională conform cărora cetățeanul român se află în viață și este în bune condiții de sănătate”, menționa MAE.

În cazul în care autenticitatea materialului video se confirmă, Celula de criză interinstituțională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spațiul public se înscrie în tiparul obișnuit al situațiilor de acest gen.

Celula de criză mai preciza că, având în vedere specificul acestei operații de autentificare, procedurile de verificare pot să dureze.

„Celula de criză interinstituțională va continua efortul său, prin instituțiile sale componente, conform competențelor fiecăreia, pentru eliberarea cetățeanului român. Astfel, Celula de criză interinstituțională convocată de MAE la data de 4 aprilie 2015 (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administrația Prezidențială) lucrează în regim de permanență pentru gestionarea situației. Împreună cu MAE, care acționează pe toate canalele diplomatice disponibile și gestionează activitatea de comunicare, autoritățile române competente în domeniul securității naționale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetățeanului român. Fiecare instituție acționează cu instrumentele și metodele specifice de acțiune, conform competențelor”, a mai trasmis MAE.

MAE reitera recomandarea ca „tratarea în spațiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific și sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauția”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Arpad Paszkany, un iepuraș de lux. Ce cadou i-a cumpărat iubitei mai tinere cu 25...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ