Ion Iliescu: Nimeni din conducerea statului român nu a aprobat înființarea unor închisori CIA

Ion Iliescu: Nimeni din conducerea statului român nu a aprobat înființarea unor închisori CIA
Publicat: 25/09/2015, 18:25

Fostul președinte Ion Iliescu a transmis președintelui Comisiei LIBE din Parlamentul European, Claude Moraes, o scrisoare prin care își exprimă „regretul” că nu s-a putut întâlni cu delegația comisiei care se află la București pentru a se informa în legătură cu presupusele închisori CIA și își precizează poziția față de această problemă.

„Problema pe care o investigați nu privește direct statul român. Țin să specific extrem de clar acest lucru. Este și motivul pentru care Comisia de Investigații a Senatului României a ajuns la concluzia că, pe teritoriul României nu au existat închisori ale CIA, în care să fi fost comise abuzuri și încălcări ale drepturilor și libertăților cetățenești. Nimeni din conducerea statului român nu a aprobat înființarea unor închisori ale altui stat pe teritoriul României, și nimeni din conducerea altui stat nu i-a cerut României așa ceva. Am declarat public, și îmi mențin această declarație: nu aș fi aprobat niciodată înființarea unor închisori ale altui stat pe teritoriul României”, se arată în scrisoarea obținută de MEDIAFAX.

Ion Iliescu mai spune că a luat act de raportul Congresului SUA, dar nu știe să existe plângeri ale unor posibile victime care ar fi fost abuzate pe teritoriul României.

„Am luat cunoștință de Raportul Congresului American referitor la folosirea torturii de către CIA. Nu știu să existe plângeri ale posibilelor victime, abuzate pe teritoriul României. Dacă există, Justiția trebuie să-și facă datoria. Este dreptul victimelor să obțină compensații pentru suferințele îndurate. Am declarat public că violența nu se combate cu și mai multă violență, că trebuie să ne adresăm cauzelor profunde, ce generează acte teroriste”, se mai arată în scrisoare.

De asemenea, Ion Iliescu mai spune că și-a exprimat de mai multe ori punctul de vedere față de „un subiect dureros care pune în discuție limitele acțiunii statelor, în cazuri extrem de sensibile, precum este cel al combaterii terorismului”.

„Punctul meu de vedere în această privință a fost foarte clar: așa cum folosirea violenței pentru atingerea unor obiective de natură politică, economică și socială, este inacceptabilă, la fel de inacceptabile sunt încălcarea drepturilor și libertăților cetățenești, limitarea acestora, folosirea torturii de către instituțiile de forță ale statelor, pentru combaterea terorismului”, scrie fostul șef al statului.

Iliescu mai precizează că România a făcut „progrese remarcabile” în ceea ce privește drepturile omului, iar atunci când au existat abuzuri, acestea au fost investigate și sancționate.

„Cred că sunteți de acord cu mine că, în deplină bună-credință, România a făcut progrese remarcabile în respectarea drepturilor și libertăților cetățenești. Nu este în practica statului român folosirea violenței și a torturii în acțiuni de contra-terorism, sau în cazul reprimării criminalității de orice fel. Abuzurile, atunci când au existat, au fost investigate, și vinovații pedepsiți”, spune Iliescu.

De la izbucnirea scandalului, autoritățile române au negat existența unor închisori CIA pe teritoriul României.

În aprilie, „Der Spiegel” a publicat un interviu în care Ion Iliescu afirma că el a aprobat „în principiu” o solicitare a SUA din perioada 2002-2003 privind crearea unui centru al CIA în România, fără a ști că urma să fie vorba despre vreo unitate pentru detenție, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpeș, la acea vreme șef al Administrației prezidențiale.

Ulterior, fostul președinte Ion Iliescu a scris pe blog că e „neplăcut suprins” de modul în care au fost reflectate afirmațiile sale pentru „Der Spiegel”, susținând că nu a confirmat în niciun fel existența unei închisori ilegale a CIA în România, închisoare unde s-ar fi aplicat tehnici precum tortura.

Delegația LIBE a solicitat vineri sprijinul Comisiei senatoriale de apărare în demersul Parlamentului European de a cerere Senatului SUA publicarea informațiilor secretizate despre presupusele închisori CIA, partea română precizând că nu deține dovezi suplimentare față de ancheta parlamentară din 2008.

Comisia de anchetă a funcționat în perioada 2006-2008 și a stabilit că nu există dovezi care să ateste faptul că CIA ar fi operat zboruri, cu prizonieri care să fie interogați, și nici închisori secrete pe teritoriul României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Decizie pentru femeile din România. Se dă legea care va deveni obligatorie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ziua în care Rusia l-a regăsit pe Ţareviciul Alexei, ucis de bolşevici la 14 ani