Ionel Haiduc, despre decizia CNCD: Studiile publicate nu sunt documente oficiale ale Academiei

Ionel Haiduc, despre decizia CNCD: Studiile publicate nu sunt documente oficiale ale Academiei
Publicat: 24/07/2013, 17:34
Actualizat: 13/12/2013, 09:59

Președintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că studiile sancționate cu avertisment de către CNCD nu sunt documente oficiale ale Academiei, Centrul European de Studii în Probleme Etnice fiind responsabil pentru publicarea acestora.

„Centrul European de Studii în Probleme Etnice este unul dintre institutele noastre. Studiile sunt ale intituției, nu ale Academiei Române. (…) Ele nu sunt documente oficiale ale Academiei Române. Fiecare este responsabil pentru ceea ce publică”, a declarat academicianul Ionel Haiduc.

Totodată, Haiduc a spus că studiile au fost publicate fără „binecuvântarea Academiei”, precizând că materialele nu sunt semnate de instituția pe care o conduce.

Academia Română a fost sancționată cu avertisment de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în urma publicării a două studii în care se fac referiri discriminatorii la minoritatea maghiară.

În noiembrie 2010, Centrul European de Studii în Probleme Etnice (CESPE) al Academiei Române a dat publicității Raportul pe marginea proiectului Legii Educației Naționale privind situația minorităților din perspectiva egalității de șanse. În februarie – martie 2012, același centru a dat publicității studiul „Slăbirea comunității românești din Harghita – Covasna”.

Ambele studii sunt coordonate de directorul CESPE, Radu Baltasiu, și au stârnit controverse în rândul cercetătorilor, dintre care unii nu au fost de acord cu abordările și terminologia propuse, nici din punct de vedere al conținutului științific, nici din cel al protecției drepturilor minorităților, potrivit cercetătorului Cristian Gojinescu, care a sesizat CNCD.

Cercetătorul a arătat că ambele studii se găsesc pe diferite site-uri, ceea ce face ca, indiferent de data la care au fost date publicității, să fie în continuare formatoare de opinie. De asemenea, acestuia i se pare foarte grav faptul că aceste studii sunt redactate în numele unei instituții publice, respectiv centrul din subordinea Academiei Române, în contextul eforturilor statului român de a combate orice formă de discriminare.

Astfel, Cristian Gojinescu a înaintat o petiție la CNCD în care a susținut că cele două studii conțin afirmații și o terminologie discriminatorii pe criterii etnice, în special în privința drepturilor minorităților naționale de a-și prezenta identitatea etno-culturală și de a utiliza limba maternă.

Colegiul director al CNCD a constatat, cu cinci voturi pentru și unul împotrivă, că afirmațiile „Elitele maghiare au chiar un aparat conceptual care denotă preocuparea pentru organizarea-influențarea proceselor demografice. Astfel, principala lor grijă este asigurarea «reproducerii etnice maghiare». Din acest punct de vedere, familiile mixte, în special acelea unde «femeile maghiare nasc copii români» primesc o atenție specială”, din cel de-al doilea studiu, încalcă prevederile Ordonanței 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.

Conform actului normativ, constituie contravenție, dacă fapta nu intră sub incideța legii penale, „orice comportament manifestat în public, având caracter de propaganda naționalist șovină, de instigare la ură rasială sau națională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială (…)”.

CNCD a decis, pe 10 iulie, sancționarea centrului Academiei Române cu avertisment, recomandându-i totodată ca pe viitor să elimine terminologia care încalcă demnitatea persoanelor de origine maghiară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Riscurile de demență scad considerabil
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului