Iranul ameninţă Israelul, după trimiterea unui submarin militar spre Golful Persic

Iranul ameninţă Israelul, după trimiterea unui submarin militar spre Golful Persic
Iranul ameninţă Israelul, după trimiterea unui submarin militar spre Golful Persic / Sursă Foto: Shutterstock
Publicat: 27/12/2020, 17:56
Actualizat: 06/04/2021, 15:14

Iranul anunță că este pregătit să riposteze „puternic şi masiv” la orice atac al Israelului, avertizează Administraţia de la Teheran, în contextul în care un submarin militar israelian se îndreaptă spre Golful Persic.

„Israelul trebuie să ştie că reacţia noastră la agresiunile asupra securităţii naţionale va fi puternică şi masivă”

„Israelul trebuie să ştie că reacţia noastră la agresiunile asupra securităţii naţionale va fi puternică şi masivă. Israelul caută pretexte pentru a genera tensiuni în regiune, pentru a crea haos în ultimele zile ale mandatului preşedintelui american Donald Trump”, a afirmat Abu al-Fadl Amoui, purtătorul de cuvânt al Comisiei parlamentare iraniene pentru Siguranţă Naţională şi Politică Externă, citat de postul Al Jazeera.

„Forţele, sistemele şi echipamentele iraniene sunt la nivelul dorit de pregătire pentru apărarea apelor teritoriale, intereselor şi securităţii Iranului”, a declarat, la rândul său, amiralul Alireza Tangsiri, comandantul Forţelor Navale din cadrul Gardienilor Revoluţiei.

Conform oficialilor iranieni, orice submarin militar israelian depistat în Golful Persic riscă să fie atacat.

Un submarin militar israelian a tranzitat în urmă cu câteva zile Canalul Suez, în drumul spre Golful Persic, au declarat surse din cadrul serviciilor secrete arabe, citate de postul israelian Kan. Misiunea submarinului militar israelian are rolul de a transmite „un mesaj Iranului”, au afirmat sursele citate.

„Submarinele israeliene navighează peste tot”

Întrebat despre misiunea submarinului, Hidai Zilberman, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, a declarat pentru publicaţia saudită Elaph News că Israelul monitorizează permanent activităţile militare ale Iranului. „Submarinele israeliene navighează peste tot”, a subliniat oficialul militar israelian, conform cotidianului Times of Israel.

Președintele Iranului îl compară pe Trump cu Saddam Hussein: „Doi nebuni”

Președintele iranian, Hassan Rouhani, îl compară pe omologul său american, Donald Trump, cu fostul dictator irakian Saddam Hussein.

În istoria recentă a Iranului am avut de-a face cu doi nebuni, Trump şi Saddam”, a spus Rouhani, relatează dpa, citată de Agerpres.

Președintele iranian a declarat, într-un discurs difuzat de televiziunea publică, că unul dintre ei a implicat Iranul într-un război militar (1980-1988), iar celălalt într-un război economic

„Saddam a fost executat pentru crimele lui… Soarta lui Trump nu va arăta mult mai bine”, a conchis el, subliniind că în cele din urmă Iranul „a ieşit victorios din ambele războaie”.

Potrivit lui Hassan Rouhani, niciunul dintre cei doi nu a reușit să-și impună planurile de a răsturna regimul de la Teheran, însă, în urma războiului cu Irak, Iranul a avut nevoie de ani întregi pentru a-și reconstrui provinciile de la frontieră. În ceea ce îl privește pe Trump, președintele iranian susține că sancțiunile impuse de acesta au fost și mai distrugătoare, aruncând Iranul în cea mai gravă criză economică din istoria sa.

Rouhani a mai spus că speră ca succesorul lui Trump, Joe Biden, să readucă SUA în acordul de la Viena privind programul nuclear iranian și totodată să ridice sancțiunile puse în ultimii doi ani.

   

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase