Irlanda a hotărât suspendarea vaccinării cu AstraZeneca, fără a avea vreun caz suspect

Irlanda a hotărât suspendarea vaccinării cu AstraZeneca, fără a avea vreun caz suspect
Irlanda a hotărât suspendarea vaccinării cu AstraZeneca, fără a avea vreun caz suspect
Publicat: 14/03/2021, 19:00
Actualizat: 06/04/2021, 14:18

Irlanda a hotărât duminică să suspende utilizarea vaccinului AstraZeneca, împotriva Covid-19. Decizia a fost luată ca măsură de precauţie, după ce au fost raportate cazuri de cheaguri de sânge în Norvegia, fără o legătură dovedită în acest stadiu. Potrivit unui anunț al oficialilor din sănătate, administrarea vaccinului este „amânată temporar”, deși nu s-a înregistrat niciun caz suspect pe teritoriul țării lor.

Irlanda a hotărât suspendarea vaccinării cu AstraZeneca

Administrarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19 este amânată temporar începând de azi dimineaţă, duminică 14 martie”, a spus pentru AFP un purtător de cuvânt al ministrului sănătăţii.

Decizia a venit după recomandarea comisiei responsabile cu programul de vaccinare din Irlanda de a pune în aplicare această măsură, deja în vigoare în mai multe ţări, în numele „principiului precauţiei”, potrivit unei declaraţii a medicului şef Ronan Glynn.

Potrivit ultimelor cifre oficiale publicate miercuri, 109.000 de doze de vaccin AstraZeneca au fost administrate în Irlanda, dintr-un total de 570.000 de doze din toate tipurile de vaccin.

Aflată în carantină pentru a treia oară în mai mult de două luni şi jumătate, ţara a înregistrat puţin mai mult de 4.500 de decese cauzate de coronavirus la o populaţie totală de cinci milioane de locuitori.

Irlanda a luat decizia pe baza unui raport al Agenţiei Norvegiene pentru Produse de Sănătate

Recomandarea autorităţilor irlandeze de sănătate a venit după un raport al Agenţiei Norvegiene pentru Produse de Sănătate care raportează „patru noi cazuri grave de cheaguri de sânge la adulţi” care au primit o injecţie cu vaccinul produs de laboratorul anglo-suedez.

Mai multe ţări au anunţat suspendarea injecţiilor cu vaccinul AstraZeneca, invocând principiul „precauţiei” din cauza temerilor legate de formarea de cheaguri de sânge.

Întrebat duminică, grupul farmaceutic a răspuns că o „analiză a datelor noastre de siguranţă pentru peste 17 milioane de doze de vaccin administrate nu a arătat nicio dovadă a unui risc crescut” în ceea ce priveşte cheagurile de sânge.

„De fapt, cifrele pentru acest tip de problemă medicală sunt mult mai mici la cei care sunt vaccinaţi comparativ cu ce s-ar aştepta la nivelul populaţiei în ansamblu”, a mai spus acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase