• Publicat:
Știri

ISJ Iași, amendat în timp ce era condus de Camelia Gavrilă de CNCD pentru segregarea romilor

ISJ Iași, amendat în timp ce era condus de Camelia Gavrilă de CNCD pentru segregarea romilor
Inspectoratul Școlar și o școală din Iași au fost amendate de CNCD, în baza unei sesizări depuse în aprilie 2016, pentru segregarea rasială a copiilor de etnie romă. Inspectoratul Școlar Iași era condus în acea perioadă de Camelia Gavrilă, deputatul PSD propus de premier ministru al Educației.

Școala Bogdan Petriceicu Hașdeu și Inspectoratul Școlar Județean Iași au fost în atenția CNCD după o sesizare a Centrului de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) din aprilie 2016 cu privire la faptul că majoritatea elevilor de etnie romă înscriși la acea unitate de învățămânț au fost repartizați într-un singur corp de clădire.

„Motivele specifice pentru depunerea plângerii au fost că în cadrul acestei școlii elevii învață în 7 corpuri de clădire, însă majoritatea elevilor de etnie romă au fost repartizați în corpul C, ajungând potrivit datelor oferite de către școală la peste 50% din numărul total al elevilor din acel corp. Un grup de părinți de etnie romă s-au plâns de calitatea actului educațional din corpul C, unde majoritatea copiilor chiar și după finalizarea clasei a IVa nu pot citi și scrie corect și de faptul că majoritatea cadrelor didactice sunt suplinitori sau pensionare reîncadrate. Pentru acest motiv, părinții au încercat să înscrie/transfere copii la alt corp școlar din cadrul aceleiași unității de învățământ însă au fost refuzați”, se arată într-un comunicat al Centrului de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) din ianuarie 2017.

În urma acestei sesizări, CNCD a amendat atât școala cu 3000 de lei, cât și Inspectoratul Școlar Iași cu 5000 de lei. Potrivit sursei citate, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis că separarea pe clase și așezarea copiilor romi într-un singur corp de clădire, atunci când școala are mai multe clădiri, dar și faptul că Inspectoratul Școlar a tolerat acest lucru reprezintă discriminare și încălcarea dreptului la deminitate.

În acea perioadă, Inspectoratul Școlar Iași era condus de către Camelia Gavrilă, deputatul PSD propus de Viorica Dăncilă pentru a prelua portofoliul de la Ministerul Educației.

Reprezentanții Inspectoratului Județean Școlar Iași și cei ai Școlii Bogdan Petriceicu Hașdeu au contestat în instanță decizia CNCD, iar Curtea de Apel Iași le-a dat, în mai 2017, câștig de cauză și a anulat hotărârea CNCD. Apelul făcut de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) împotriva acestei decizii este pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

 

Inchide