ISJ Prahova a găsit cămine școlare goale pentru imigranți, dar are o mare problemă

ISJ Prahova a găsit cămine școlare goale pentru imigranți, dar are o mare problemă
Publicat: 08/09/2015, 18:37

Inspectorul adjunct din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Prahova, Horia Toma, a declarat corespondentului MEDIAFAX că ISJ a cerut conducerilor liceelor din județ o situație aproximativă a locurilor libere din căminele școlare, precizând că, la acest moment, nu se poate ști câte locuri sunt libere în căminele școlilor, întrucât în această perioadă dinaintea începerii anului școlar se fac înscrierile la cămine.

„În prezent, am luat legătura cu conducerile liceelor, cerându-le să ne pună la dispoziție cu aproximație numărul locurilor ghidându-se după capacitatea totală a căminelor și numărul de elevi pe care i-au avut în cămine anul școlar trecut. Pot apărea diferențe între situația de anul trecut și cea de anul acesta, ei nu știu în momentul de față câți elevi vor fu cazați în cămine în acest an școlar”, a spus inspectorul școlar Horia Toma.

Acesta a adăugat că, în opinia sa, elevii de liceu nu ar putea fi cazați în aceleași cămine cu refugiații, iar în acest context ar trebui locuri separate de cazare pentru familiile de refugiați.

„Este clar că nu pot să coabiteze elevii din liceu cu familiile de refugiați, presupun că ar trebui să existe un loc special în care să fie cazați refugiații”, a spus Toma.

Întrebat dacă ar putea fi identificat un cămin destinat special pentru refugiați, Horia Toma a spus că în județ există clădiri care au avut ca destinație aceea de cămine școlare, însă unele dintre aceste clădiri sunt închiriate, iar altele sunt în conservare, nu au utilități, și nici personal care să le administreze.

„Căminele în care nu sunt elevi, de regulă sunt închise. La ora actuală, toate căminele care funcționează în județul Prahova funcționează pentru că au elevi. Sunt cămine care sunt nefolosite, dar ele sunt nefolosite în totalitate: nu au utilități, nu au personal, unele sunt în conservare, altele sunt închiriate. În general în județ numărul căminelor este destul de redus”, a mai spus reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Prahova.

Marți, inspectoratele județene din țară și universitățile au primit de la Ministerul Educației solicitarea de a transmite o situație a locurilor de cazare disponibile în căminele liceelor și în campusurile universitare, care ar putea fi puse la dispoziția refugiaților ce ar ajunge în România, în cazul în care numărul acestora ar fi mai mare decât capacitatea de cazare din cele șase centre prntru imigranți.

„Ministerul Educației răspunde la toate solicitările Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. (…) Ministerul Educației poate acorda sprijin, de exemplu, pentru cazare și consiliere psihologică”, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanți ai Ministerului Educației.

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, la finalul ședinței de coaliție, că poziția expimată de președintele Klaus Iohannis legată de primirea refugiaților în România este foarte „clară”, respectiv statul român poate primi maximum 1.780 de imigranți.

„Ne pregătim și informăm CSAT cu toate datele” a răspuns premierul întrebat fiind de jurnaliști despre existența unui ordin dat de ministerului Educației pentru a fi căutate locuri de cazare în cămine studențești pentru refugiați.

Președintele Klaus Iohannis a precizat, luni, că spune că România nu poate primi mai mult de 1.785 de refugiați, cifrele prezentate de „diverse gazete” fiind „speculații jurnalistice”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Alex şi-a investit toate economiile într-un proiect unic în lume. A vândut kurtos pe Transalpina...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Friptură de miel cu sos de portocale și rozmarin. Deliciul ideal pentru masa de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
China a lansat o misiune istorică pe fața nevăzută a Lunii