James Rothman, Randy Schekman și Thomas Sudhof, câștigătorii premiului Nobel pentru Medicină 2013

James Rothman, Randy Schekman și Thomas  Sudhof, câștigătorii premiului Nobel pentru Medicină 2013
Publicat: 09/10/2013, 11:01
Actualizat: 09/10/2013, 11:01

Câștigătorii premiului Nobel pentru Medicină în anul 2013 sunt cercetătorii James E. Rothman, Randy W. Schekman și Thomas C. Sudhof, au anunțat reprezentanții Institutul Karolinska din Stockholm pe site-ul nobelprize.org.

Cercetătorii americani James E. Rothman și Randy W. Schekman și germanul Thomas C. Südhof au fost recompensați pentru „descoperirile lor în domeniul sistemului care reglează traficul intracelular, un sistem major de transport din celulele noastre”.

Fiecare celulă este o „uzină” care produce și exportă molecule. De exemplu, insulina este sintetizată și eliberată în fluxul sangvin, iar o serie de semnale chimice, denumite neurotransmițători, sunt transmise de la o celulă nervoasă la alta. Aceste molecule sunt transportate în celulă în mici „pachete”, denumite „vezicule”. Cei trei laureați ai premiului Nobel pentru medicină din 2013 au descoperit principiile moleculare care guvernează felul în care acest „cargo” este condus la locul potrivit și la momentul potrivit, în celulă.

Randy Schekman a descoperit un set de gene care reglează traficul acelor vezicule. James E. Rothman a descoperit proteina care permite veziculelor să fuzioneze cu „țintele” lor, pentru a se putea face transferul cargoului. Thomas Südhof a descoperit felul în care semnalele chimice instruiesc veziculele să „basculeze” încărcătura pe care o transportă cu mare precizie.

Cei trei cercetători au dezvăluit în premieră extrem de precisul sistem de control care administrează transportul și livrarea cargoului celular. Perturbațiile din acest sistem au efecte grave și pot duce la declanșarea unor boli severe, precum maladiile neurodegenerative, diabetul și bolile imunitare.

James E. Rothman s-a născut în 1950, în Haverhill, în statul american Massachusetts. Și-a obținut doctoratul la Harvard Medical School, în 1976, și a făcut studii postdoctorat la Massachusetts Institute of Technology. În 1978, s-a transferat la Stanford University of California, unde a început să studieze sistemul de transport intracelular. A lucrat și la Universitatea Princeton, Memorial Sloan-Kettering Cancer Institute și la Universitatea Columbia. În 2008, s-a alăturat corpului profesoral de la Universitatea Yale din New Haven, unde este profesor și președintele Departamentului de Biologie Celulară.

În 2008, James Rothman spunea că „munca mea de-o viață, transportul membranar intracelular, a fost inspirată de descoperirile lui George Palade, cel care a fondat în 1973 departamentul de biologie celulară de la Yale și care a pus bazele biologiei celulare așa cum o ștm astăzi”. Născut la Iași, Palade a plecat din România pe când avea 34 de ani. În 1974, a primit Nobelul pentru medicină, împreună cu Albert Claude și Christian de Duve.

Randy W. Schekman s-a născut în 1948, în orașul St. Paul din statul american Minnesota, a studiat la Universitatea California din Los Angeles și la Universitatea Stanford, unde și-a obținut doctoratul în 1974, sub coordonarea profesorului Arthur Kornberg, recompensat cu premiul Nobel în 1959, în același departament în care James E. Rothman a studiat câțiva ani mai târziu. În 1976, Schekman s-a transferat la Universitatea California din Berkeley, unde este profesor titular la catedra de Biologie moleculară și celulară. Schekman este și membru corespondent al Howard Hughes Medical Institute.

Thomas C. Südhof s-a născut în 1955, în orașul german Göttingen. A studiat la Universitatea Georg-August din Göttingen, unde și-a luat doctoratul în medicină în 1982 și doctoratul în neurochimie în același an. În 1983, s-a transferat la Southwestern Medical Center de la Universitatea Texas din Dallas și s-a înscris la studii postdoctorale alături de Michael Brown și Joseph Goldstein (care au primit premiul Nobel pentru medicină în 1985). Thomas C. Südhof a devenit membru corespondent al Howard Hughes Medical Institute în 1991 și a devenit profesor de Fiziologie moleculară și celulară la Universitatea Stanford în anul 2008.

Anul trecut, premiul Nobel pentru Medicină a fost obținut de cercetătorii John B. Gurdon și Shinya Yamanaka, pentru cercetările lor în domeniul reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule sușă, capabile să se dezvolte în orice tip de țesut în corpul uman.

Laurații premiului Nobel sunt recompensați cu 8 milioane de coroane suedeze (circa 930.000 euro), sumă care a fost fixată în 2012 și care este împărțită la cei trei. Ei vor mai primi și câte o medalie de aur.

Premiile Nobel le vor primi în cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm și la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1986.

Prestigioasele distincții vor continua marți cu premiul Nobel pentru fizică, miercuri cu premiul Nobel pentru chimie, urmând ca joi să fie decernat Premiul Nobel pentru literatură.

Vineri va fi anunțat laureatul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorinței exprimate de fondatorul prestigioaselor distincții, Alfred Nobel.

Sesiunea 2013 a premiilor Nobel se va încheia luni, când va fi anunțat cel pentru economie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația