Jandarmii au mai „câștigat” o dată bătaia de la Ruginoasa: vălenii și delenii nu s-au mai întâlnit

Publicat: 31/12/2016, 15:34

Tradiția spune că pe 31 decembrie, în comuna ieșeană Ruginoasa la răsăritul soarelui se bat anul vechi și anul nou, mai exact vălenii și delenii.

Tinerii din sat se îmbracă în costume la care au lucrat pe tot timpul anului, poartă măști imense și au bice. Au fost ani la rând când cetele rivale s-au încăierat și s-au lovit cu ciomege, însă de 5 ani autoritățile nu le mai permit. Cu măștile pe față, tinerii au renunțat la ciomege și le-au înlocuit cu bice, la cererea autorităților.

Sâmbătă dimineață, puțin înainte de ora 7, tinerii mascați au ieșit pe străzile din Dumbrăvița, unul dintre satele din Ruginoasa, pentru a transmite urări vecinilor.

„Se băteau frumos, fără pari, fără ciomege. Ăștia de la vale îi băteau pe ăia de la deal, rupeau pământul cu bicele aici pe stradă”, povestește un bătrân ieșit la poartă să-i vadă pe mascați.

De această dată însă lupta s-a dat între jandarmi și tineri, pentru că vălenii și delenii au fost ținuți departe unii de ceilalți.

Ca să respecte obiceiul până la capăt, mascații care au făcut parte din același grup au încercat să se încaiere între ei, însă s-au lovit de cordoanele de jandarmi și poliție.

Spectacolul costumelor și al bicelor s-a desfășurat pe străzile din comună, dar și în fața Primăriei.

Localnicii au ieșit special din case la răsărit pentru a-i vedea și anul acesta pe mascați fie pe străzile din comună, fie în piața din centru. Bătrânii satului povestesc că tradiția spune, de fapt, că spiritele rele ale anului ce tocmai a trecut ar trebui alungate cu bicele, nicidecum cu ciomege, pumni și picioare.

La 80 de ani împliniți, Constantin iese an de an să îi vadă pe colindători. Bâtrânul spune că tradiția e frumoasă, dar nu denaturată așa cum e acum: „Tradiția trebuie să fie respectată în domeniul culturii, a civilizației, a umanității, nu vine sărbătoarea ca oamenii, copiii să se bată între ei să-și spargă capul. Acum când îl vezi că are un stâlp de telegraf, un par de salcâm scos din pământ, îți mai vine să te uiți la el? Toate neregulile și supărările de peste an ei le descarcă acum de Anul Nou, dar nu e bine să mă bat eu cu colegu, feciorul sau vecinul. Tradiția este să vină să dea mâna, să vorbească cinstit, să facă o urare. Astăzi a fost bine că s-a respectat tradiția. Bătrânii noștri, bunicii noștri, tații noștri au trecut prin multe, dar nu s-au bătut, dădeau mâna. Acum dimineața se bat și după-amiaza se întâlnesc și se iubesc” , a povestit Constantin Toacă.

Tot în piață, o fetiță de șase ani a venit alături de mama ei să vadă spectacolul măștilor. „M-am trezit dimineață la 8 jumătate să vin să-i văd. Cel mai mult mi-au plăcut când mascații s-au împins unul în altul. Eu știu că ar trebui să se bată, dar nu știu de ce”, a spus fetița.

Însă mama ei a contrazis-o și a încercat să îi explice: „Bine că nu a fost bătaie, e un obicei frumos. Nu e bine că lumea știe că la Ruginoasa se bat tinerii, alta ar trebui să fie povestea”.

După ce au colindat pe străzile din comună, cetele de mascați au intrat și în sediul Primăriei, pentru a-i face urări primarului. Ba chiar s-au adunat și în piața centrală a comunei, unde au fost însoțiti de fanfară.

Colindătorii au fost supravegheați în permanență de peste 100 de jandarmi și politiști.

„Nu au fost înregistrate incidente sau situații care să necesite intervenția forțelor de ordine, oamenii înțelegând să manifeste un comportament civilizat. În jurul orei 9 grupurile au început să se disperseze. De altfel, ne aflăm la al cincilea an consecutiv la Ruginoasa când pe timpul desfășurării acestor manifestări tradiționale nu au fost semnalate fapte de violență sau alte incidente” , a declarat lt. Ionuț Catană, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Vălenii și delenii nu s-au mai confruntat din anul 2011. Au fost însă ani în care unii și-au pierdut viața în încăierari, iar alții au fost grav răniți. Din cauza istoricului sângeros, autoritățile au interzis folosirea bâtelor și confruntarea dintre cele două cete. Obiceiul uratului cu măști și bice este cunoscut de către localnici sub numele de „Malanca”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului