Jucării retrase de pe piață pentru încălcarea cerințelor de siguranță. Șeful ANPC: Trebuie să fim atenți la ce fel de alegeri facem

Jucării retrase de pe piață pentru încălcarea cerințelor de siguranță. Șeful ANPC: Trebuie să fim atenți la ce fel de alegeri facem
Publicat: 22/01/2020, 17:34

Comisarii Autorității Nationale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au mers în control, la sfârșitul anului trecut, la câteva sute de operatori economici care activează pe piața jucăriilor, inclusiv la cei care fac comerț online, pentru a verifica respectarea prevederilor legale privind siguranța jucăriilor.

Comisarii au dispus 301 de măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru jucării în valoare de aproape 1,2 milioane de lei, pentru că operatorii nu au respectat cerințele de marcare/etichetare și informare a consumatorilor.

În ceea ce privește comerțul online, ANC a dispus 16 măsuri de remediere, respectiv de corectare sau completare a informațiilor conținute de site-urile de publicitate la care s-au depistat abateri.

Mai grav, ANPC a decis retragerea definitivă de la vânzare în 163 de cazuri, pentru că jucăriile nu respectau cerințele esențiale de siguranță. Valoarea totală a acestor obiecte retrase depășește 302.000 de lei.

„Țin să reamintesc părinților să fie foarte atenți la alegerea jucăriilor pentru copii. Întotdeauna să aibă în vedere ca jucăriile pe care le dăruiesc să fie potrivite cu vârsta, capacitățile și aptitudinile copiilor. Trebuie să ne asigurăm că jucăriile pe care vrem să le oferim în dar trebuie să fie sigure, să respecte cerințele de siguranță generale, astfel încât să nu existe pericolul rănirii acestora. O atenție deosebită trebuie acordată copiiilor mai mici de 3 ani, cărora nu le sunt destinate jucariile cu părți mici. Trebuie să fim atenți la ce fel de alegeri facem, astfel încât jucăriile, în loc să devină un motiv de bucurie, să nu devină un real pericol”, a transmis Eduardt Cozminschi, președintele ANPC.

Potrivit ANPC, jucăriile, inclusiv substantele chimice pe care le conțin, nu trebuie să pună în pericol siguranța sau sănătatea utilizatorilor sau a părților terțe, abilitatea utilizatorilor și, daca este cazul, și a supraveghetorilor acestora, trebuie luată în considerare, în special în cazul jucăriilor care sunt destinate copiilor mai mici de 36 de luni sau altor grupe de vârsta specific.

S-au constatat abateri privind cerințele generale de siguranță, cât și abateri privind cerintele speciale de siguranță, la 265 de operatori economici, din 28 de județe, reprezentând 33% din totalul operatorilor controlați.

Per ansamblu, în cadrul actiunilor de control au fost verificați 824 de operatori economici, din care 801 cu vânzare directă și 2,3 cu vânzare online. Doar valoarea jucăriilor care erau puse în vânzare directă a fost de aproape 5,8 milioade de lei.

La cea mai mare parte a celor controlați – 621 din totalul de 824 de operatori, 75,36%, s-au depistat abateri de la prevederile legale.

Pentru abaterile constatate, au fost aplicate 770 de sancțiuni, din care 322 avertismente și 448 amenzi contravenționale.

Valoarea totală a amenzilor aplicate de inspectori a fost de peste două milioane de lei.

Sfaturile ANPC pentru cumpărătorii de jucrii direct din magazine

Cumpărătorii îndrumați să achiziționeze jucării numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factura, bon fiscal, chitanță fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamație.

Consumatorii sunt sfătuiți să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale; jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei; să știe că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească.

Clienții să nu cumpere jucării cu părți mici, detașabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și pot să se înece cu părțile mici.

Consumatorii trebuie să respecte atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni. Ei trebuie să verifice existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba romană; să respecte întocmai aceste instrucțiuni și precauții.

Orice reclamație legată de o jucărie achiziționată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată și în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”