Judecătoarea Camelia Bogdan, reacții după înregistrarea difuzată de Ghiță: Nu am fost la Traian Băsescu în birou. Nu știa nimeni ce pedepse dăm în ICA

Judecătoarea Camelia Bogdan, reacții după înregistrarea difuzată de Ghiță: Nu am fost la Traian Băsescu în birou. Nu știa nimeni ce pedepse dăm în ICA
Publicat: 04/01/2017, 16:57

Declarațiile au fost făcute după ce Sebastian Ghiță a prezentat o înregistrare în care interlocutor este fostul președinte Traian Băsescu care spune că știe cum a fost condamnat Dan Voiculescu și cum era aranjată mutarea Cameliei Bogdan în locul magistratului Mustață.

„Nu a fost niciodată dorința mea să judec un anumit dosar. Pur și simplu s-a suprapus. Trebuie să punctăm foarte bine. Arestarea domnului Mustață a avut loc pe 29 aprilie și, la un moment dat, până să promovăm noi, deci între 29 aprilie și 1 iunie, când a avut loc examenul de promovare, s-a stabilit, la nivelul Secției a II a Penală, că cine va lua la promovarea îi va fi repartizat acest dosar. Mi-au spus colegii ulterior. Pe 1 iunie a avut loc examenul de promovare. Eu eram înscrisă îniante să fie arestat domnul Mustață. La examenul de promovare depusesem cererea undeva în jur de 14 aprilie, dacă îmi amintesc bine. Și m-am înscris pe Secția I Penală. Deci, nu există nicio corelație. Având o medie mai mică, am fost repartizată la Secția a II a Penală, deoarece primeam repartiție în funcție de opțiuni. Dacă aș fi luat o nită maximă, aș fi fost repartizată la Secția I. (…) Mi se pare cu totul nedrept să lași să planeze asupra unui om care învață că i se pot aranja examene de binom sau de anumite persoane. Eu cred c ivelul de înțelegere al societății și al tuturor celor care cred că se pot aranja de promovare la un aseenea nivel este unul care nu merită comentaroo. Dar se fac speculații de doi ani de zile pe baza acestui examen și pe baza muncii unui om care depunesuflet și la dosat, mai înceracă să învețe , mai și aprofundează o tematică destul de tehnică”, a declarat judecătorul Camelia Bogdan pentru MEDIAFAX.

Sebastian Ghiță a declarat că „sunt multe persoane cărora în acești 10 ani li s-au făcut mari nedreptăți. Cazurile pe care le cunosc îndeaproape cu amănunte și știu cât de nedrept, incorect au fost aranjate și măsluite sunt cel al lui Adrian Năstase, al lui Șereș, felul în care lui Geoană i s-au furat alegerile, felul în care au fost păcăliți milioane de români la suspendarea lui Băsescu, felul în care a fost deturnată voința Monei Pivniceru la numirea lui Kovesi, cazul lui Voiculescu cu Camelia Bogdan și judecatorul Mustață, felul in care s-a măsluit dosarul Voiculescu-Bendei, felul în care s-a aranjat dosarul Sârbu pe adresa secretă a lui Florian Coldea”.

În înregistrarea apărută marți seara, fostul deputat afirma că știe felul în care s-a măsluit dosarul Pescariu-Stelian Gheorghe-Microsoft și cazul fostului ofițer SRI Daniel Dragomir și legătura sa cu firma de PR a SRI și a Mihaelei Nicola.

„Nu doar eu cunosc aceste lucruri, ascultați-l pe fostul președinte Traian Băsescu ce povesteste despre întâmplările din biroul său pe care le-a înregistrat, întâmplări desfășurate în prezența lui Florian Coldea, Kovesi, Cameliei Bogdan. Dacă asta vi se pare justiție atunci nu mai am ce spune”, a declarat Sebastian Ghiță. Ulterior, postul România Tv a prezentat o înregistrare în care interlocutor este prezentat fostul președinte Traian Băsescu.

Discuție Interlocutor – Traian Băsescu

„Și aveți înregistrări cu toți?

Coldea, doamna Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan. Bă, da’ să vezi conversația când îmi spuneau că îl luăm pe Mustață din complet. Da? Hai băieți să-l aruncăm în aer! Vreți să-mi distrugeți familia?

Ce stat este ăsta, domnule președinte?

Băsescu: Eu v-am spus de câteva ori, stat mafiot, na, eu știu ce spun.

Probleme cu dosarul Voiculescu?

Băsescu: Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnarea, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea mâine îl luăm pe Mustață și intră Bogdan. Să-i vezi după o zi când spuneau am vorbit cu Camelia Bogdan și a spus că dacă aveam codul penal îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urma trage concluziile Coldea, știi. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii.

Sunteți supărat pe ei.

Băsescu: Bogdan este, a intrat judecător în dosarul ginerelui. Un judecător care duce dosarul de-un an este schimbat și la ultimul termen a intrat Camelia Bogdan. Păi bă, Bogdan, eu te știu cine ești!””

În replică, magistratul Camelia Bogdan a declarat că nu a existat nicio întâlnire cu șeful statului de la acea vreme.

„Oricine spune să vină cu dovezi. Nu am fost niciodată la dumnealui în birou. La Cotroceni am fost la numire și când a venit vicepreședintele Joe Biden, am primit o invitație de la Ambasada SUA. Nu l-am văzut pe președintele Băsescu dar nu cred că a spus el, ce-i drept. Eu cred că înregistrarea este trucată. Noi ca judecători, dacă pronunțăm o sentință fără să avem probe, riscăm 10 ani de închisoare, pe infracțiunea de represiune nedreaptă. (…)Nimeni nu știa, nici eu, nici colegul. Nici nu vorbisem de cuantumul din sentință. Criteriile erau stabilite între noi și ține de secretul deliberării. Nu știu cum se putea ști. În general, pedepsele pentru spălări de bani, pentru infracțiuni economice, sunt destul de proporționate, cum sunt în legislație și era normal să ne îndreptăm spre o soluție care să satisfacă atât scopul preventiv cât și scopul legislativ al pedepsei. Aceste aspecte țin de secretul deliberării. Nimeni nu avea cum să știe până când am scos minuta, până în ultimul moment, ce pedepse vom da. Acestea sunt pure speculații. Dar, da, eu tot timpul sunt pentru infracțiunile de spălări de bani, pentru astfel de prejudicii să se aplice pedepsele orientate mai spre maxim. Pedeapsa a fost motivată în decizia noastră. Este nedrept să se speculeze de orice politician ce va faceun judecător în dosar. O să cer și CSM ului și CNA să adopte poziții”, a mai spus magistratul.

În ceea ce privește eventuale legături cu Florian Coldea, directorul adjunct al SRI, și Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA, Camelia Bogdan a declarat: „Nicio relație, cred că l-am văzut o dată (n.r pe Florian Coldea). Pe doamna Kovesi am văzut-o de mai multe ori la recepții oficiale”.

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nu neagă înregistrarea difuzată de Sebastian Ghiță, dar aceasta este „editată”, afirmând că din punctul său de vedere Dan Voiculescu a fost judecat corect, dar dosarul nu a fost complet investigat.

„(Sebastian Ghiță-n.r.) afirmă gratuit. În primul rând, nu neg înregistrarea. În al doilea rând, este o înregistrare editată în care sunt scoase din context foarte multe lucruri. În al treilea rând, eu spun lucrurile acestea peste tot. Le-am spus într-un fel sau altul și la televiziuni, le spun și în discuții cu oamenii pentru a-i face să înțeleagă că s-a ajuns prea departe cu puterea discreționară a doi oameni, unul de numește Coldea și altul se numește Kovesi”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, pentru MEDIAFAX, solicitat să comenteze înregistrarea publicată de România TV.

Traian Băsescu a declarat că Dan Voiculescu a fost judecat corect, însă, dosarul nu a fost complet investigat. „Dacă mă întrebați pe mine, Voiculescu a fost judecat corect. Despre Adrian Sârbu nu știu nimic. Sigur, dosarul lui Voiculescu nu a fost complet investigat”, a spus Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că Sebastian Ghiță „este un om care încearcă să se apare în felul acesta”. Întrebat dacă acest demers îl va ajuta pe Sebastian Ghiță, Băsescu a răspuns: „Sincer, nu cred”.

Ulterior, fostul președinte a menționat pe pagina sa de Facebook că înregistrările au fost făcute în cadrul unor discuții private în ultimele luni ale anului 2016 și că nu s-a întâlnit niciodată cu judecătoarea Camelia Bogdan. „Implicit, nici nu am discutat cu domnia sa dosarul Voiculescu. Afirmațiile mele sunt legate de informații primite de la structurile specializate și nu de la procurori sau judecători, cu care nu am discutat niciodată dosarul ICA (Voiculescu). Încă înainte de terminarea mandatului și, în mod deosebit, după terminarea acestuia, am vorbit frecvent în spațiul public, dar și în întâlniri private, exemplificând ceea ce eu consideram a fi abuzuri cu elemente din dosare pe care le cunoșteam. În același timp, am vorbit, ori de câte ori am avut ocazia, despre nevoia punerii sub control real de către Parlament a activității serviciilor de informații, și, în mod deosebit, a SRI”, a mai scris Traian Băsescu.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că urmărește discuțiile din spațiul public în ceea ce îl privește pe Sebastian Ghiță.

„Ministerul Public monitorizează cu atenție discuțiile din spațiul public, le analizează pentru a vedea daca sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracțiuni și apoi vom proceda în consecință după clarificarea acestor elemente. (…) Aș vrea să transmit un mesaj de încredere în profesionalismul magistraților în general, al procurorilor Ministerului Public, să vă asigur că ei își vor face datoria”, a declarat Augustin Lazăr la CSM.

În ceea ce privește declarațiile fostului președinte Traian Băsescu despre sistemul judiciar și o eventuală verificare a afirmațiilor potrivit cărora sunt sentințe despre care s-ar fi știut înainte de a fi pronunțate, Lazăr a precizat că toate persoanele care cred că au probe ar trebui să sesizeze organele de cercetare.

„Toate elementele care sunt prezentate în spațiul public sunt monitorizate ferm de Ministerul Public. Persoanele care cred că au probe nu trebuie să ezite și să se adreseze organelor de urmărire penală, pentru asta suntem noi acolo, daca cred că au probe privind săvârșirea unor infracțiuni. Până în acest moment nimeni nu a depus vreun denunț sau plangere în vreun sens sau altul. (…) Vă pot asigura că in periaoda imediat următoare lucrurile se vor clarifica și vom putea lămuri toate aceste lucrui, dacă va fi cazul unei anchete, nu va fi nicio problemă să se desfășoare o anchetă dacă va fi cazul și vor fi elementele constitutive”, a mai spus Augustin Lazăr.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Secretul brutăriilor din supermarketuri. Ce pățesc majoritatea cumpărătorilor
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Abuzul de alcool, diabetul și poluarea cresc riscul de Alzheimer și Parkinson