Judecătoarea care a anulat condamnarea lui Dinel Staicu s-a prezentat la DNA pentru a studia dosarul în care este cercetată pentru abuz în serviciu

Judecătoarea care a anulat condamnarea lui Dinel Staicu s-a prezentat la DNA pentru a studia dosarul în care este cercetată pentru abuz în serviciu
Publicat: 02/08/2012, 16:18
Actualizat: 03/07/2013, 16:59

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, care a făcut parte din completul ce a anulat condamnarea la șapte ani de închisoare cu executare primită de Dinel Staicu în dosarul fraudării BIR, a fost, joi, la DNA pentru a studia dosarul în care este cercetată, alături de două colege, pentru abuz în serviciu.

Veronica Cîrstoiu a venit la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) însoțită de avocatul său. Judecătoarea a refuzat, atât la intrare cât și la ieșire, să facă declarații privind prezența sa la DNA.

Judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Dumitrița Piciarcă și Liliana Bădescu, de la Curtea de Apel București, sunt cercetate pentru abuz în serviciu în legătură cu modul în care au decis anularea unor decizii anterioare ale instanțelor prin care Dinel Nuțu, fost Staicu, a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor (BIR).

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că dosarul în care cele trei judecătoare sunt cercetate este la final și că procurorii DNA au început prezentarea materialului de urmărire penală.

În 22 februarie, Curtea de Apel București a anulat condamnarea la șapte ani de închisoare primită de Dinel Nuțu, fost Staicu, în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor (BIR), în care a fost judecat pentru complicitate la abuz în serviciu, dispunând anularea mandatului de executare a pedepsei.

În 27 februarie, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Daniel Morar, afirma, într-o conferință de presă, că i-a șocat pe procurorii anticorupție decizia prin care a fost anulată condamnarea definitivă a lui Dinel Staicu, pentru fraudarea cu peste cinci milioane de euro a Băncii Religiilor.

„Din toate analizele noastre, nu există un caz care să justifice această soluție: anularea unei hotărâri definitive. Așteptăm motivarea instanței și să vedem ce e de făcut”, spunea atunci Daniel Morar, adăugând că hotărârea nu mai poate fi atacată, însă urmează a se stabilit dacă în cazul judecătorilor fapta constituie abatere disciplinară sau faptă penală.

Morar preciza că șase judecători au decis că Dinel Nuțu, fost Staicu, este vinovat, iar în cazul de contestație în anulare, motivul invocat și în fond, și în apel, instanțele au decis că nu există. „Dar un al complet de curte de apel vine și anulează”, spunea Morar, adăugând că așteaptă soluția Inspecției judiciare.

Cele trei judecătoare din completul Curții de Apel București care a anulat sentința lui Dinel Nuțu și-au motivat decizia prin aceea că în cazul acestuia a existat o dublare a procedurilor judiciare, totul începând de la înregistrarea a două sesizări cu același obiect la Inspectoratul General al Poliției Române-București și Inspectoratul Poliției Județene (IPJ) Dolj, însă DNA ar fi putut evita.

Instanța preciza că dacă s-ar fi avut în vedere adresa Direcției Naționale Anticorupție-Serviciul Teritorial Craiova care a trimis la DNA-Structura Centrală un referat cu propunere de declinare și de neîncepere a urmăririi penale, în dosarul 56/P/2006, finalizat cu decizia penală 292/11 martie 2010 a Curții de Apel Craiova – Secția penală, s-ar fi evitat cercetări sau urmăriri penale paralele.

În opinia celor trei judecătoare de la Curtea de Apel București, după ce se pronunță o hotărâre definitivă, iar ulterior se face o nouă judecată pentru aceeași faptă, chiar sub o altă încadrare juridică, și se pronunță o nouă hotărâre definitivă, se impune desființarea celei de a doua hotărâri definitive dată cu încălcarea autorității de lucru judecat.

„În cauza de față este evident că nu s-a procedat așa. Astfel, s-a ajuns ca, în urma unor disjungeri și declinării, fapte care în substanța lor sunt aceleași, acestea să fie cercetate în mai multe proceduri, neavând importanță că în fiecare procedură s-au dat faptelor încadrări juridice diferite”, au notat judecătoarele în motivarea deciziei.

Curtea de Apel București îl condamnase definitiv, în 4 aprilie 2011, pe Dinel Staicu la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor, instanța reducând cu cinci ani pedeapsa primită de acesta la Tribunalul Capitalei.

Omul de afaceri a fost atunci de negăsit, astfel că instanța de executare a pedepsei l-a dat în urmărire națională pe vechiul nume.

Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit legal de la 1 aprilie 2011, când omul de afaceri și-a ridicat noua carte de identitate, însă autoritățile au fost informate de această schimbare în 6 aprilie 2011, după ce, la cererea jurnaliștilor, au cerut informații de la Centrul Național de Administrare a Bazelor de Date.

Astfel, în 7 aprilie 2011, Dinel Nuțu a fost dat în urmărire internațională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare.

Dinel Nuțu a fost prins în 19 aprilie 2011, în localitatea Mako din Ungaria, ulterior fiind adus în țară și încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Acesta a atacat decizia din 4 aprilie 2011 cu o contestație în anulare. Astfel, în 22 februarie 2012, Curtea de Apel București a decis încetarea procesului penal pornit împotriva lui Dinel Nuțu, anularea mandatului de executare a pedepsei emis pe numele acestuia și a dispus punerea de îndată în libertate a condamnatului, întrucât există autoritate de lucru judecat, în sensul că o altă instanță s-a pronunțat pe acuzațiile aduse acestuia.

Dinel Nuțu este judecat și în dosarul privind prejudicierea Transgaz Mediaș, fiind acuzat, alături de alte persoane, de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa a ajuns în România. Ploi și vijelii în...
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Vremea 21 mai - 17 iunie 2024. Urmează temperaturi de 30 de grade Celsius, dar şi...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cum îți dai seama că mașina ta este urmărită prin GPS?
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Ungurii ne dau clasă. Succes imens chiar în inima României. Ce au făcut în Transilvania
Vijelii și grindină. Totul se schimbă în câteva ore
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Care a fost, de fapt, cauza infecției la genunchi a lui Florin Piersic
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Test de cultură generală. De ce erau canarii folosiți în minele de cărbune?
×