Judecătoarea Maria David, condamnată pentru corupție, a fost eliberată din funcție

Judecătoarea Maria David, condamnată pentru corupție, a fost eliberată din funcție
Publicat: 11/03/2013, 17:12
Actualizat: 20/03/2015, 06:01

Condamnată definitiv la patru ani de închisoare, judecătoarea Maria David de la Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost eliberată astăzi din funcție de președintele Traian Băsescu.

După un proces de zece luni, Maria David a fost condamnată în februarie de Înalta Curte de Casație și Justiție la patru ani cu executare pentru două fapte de corupție imputate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), una în noiembrie 2009 și alta în februarie 2012, când a fost prinsă în flagrant luând mnită în schimbul promisiunii de rezolva dosare.

Judecătorii au obligat-o să îi restituie cei 200.000 de euro lui Petru Blanda, denunțătorul care îi oferise mită, stabilind totodată că judecătoarea nu își va putea exercita unele drepturi civile timp de doi ani după executarea pedepsei.

Maria David a fost trimisă în judecată în 21 martie, în stare de arest preventiv. Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada noiembrie-decembrie 2009 ar fi pretins și primit de la omul de afaceri Petru Blanda 200.000 de euro, promițându-i, în schimb, că va interveni pe lângă magistrați din cadrul Curții de Apel Ploiești învestiți cu soluționarea unei acțiuni de contestație în anulare și îi va determina să adopte o soluție favorabilă.

Prin această contestație, Blanda dorea anularea unei decizii penale a Curții de Apel Ploiești prin care fusese condamnat la o pedeapsă de trei ani de închisoare în regim de detenție pentru evaziune fiscală. În 10 decembrie 2009, această acțiune a fost admisă în principiu, iar în 19 aprilie 2010, Curtea de Apel Ploiești a respins ca nefondată contestația în anulare. Ulterior, împotriva aceleiași decizii de condamnare, Petru Blanda a formulat și o cerere de revizuire, care în 15 noiembrie 2011 a fost respinsă de Judecătoria Târgoviște.

În acest context, în perioada ianuarie – februarie 2012, judecătoarea David a primit de la Blanda, în mai multe tranșe, suma totală de 4.000 de euro și 3.800 de lei, și a mai pretins încă 110.000 de euro, promițându-i, în schimb, că va interveni pe lângă judecători din cadrul Curții de Apel Ploiești învestiți cu soluționarea recursului împotriva sentinței Judecătoriei Târgoviște, pentru a-i determina să pronunțe o hotărâre favorabilă acestuia. În 27 februarie, Curtea de Apel Ploiești a respins și acest recurs.

În 28 februarie, Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători a încuviințat percheziția la imobilele deținute de Maria David, reținerea și arestarea preventivă a judecătoarei.

O zi mai târziu, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis un mandat de arestare preventivă pe numele Mariei David, care ulterior a rămas definitiv după ce un complet de cinci judecători de la aceeași instanță a respins contestația acesteia împotriva deciziei de arestare.

Surse judiciare susțin că judecătoarea David ar fi avut o relație foarte apropiată cu omul de afaceri, pe care îl cunoștea din timpul facultății, iar denunțarea ei de către Blanda a fost un teribl șoc pentru magistrată.

David a fost judecător în Târgoviște, apoi a promovat la Curtea de Apel Ploiești, iar din 2009 a fost magistrat la instanța supremă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția