Judecător: Nu e nevoie de asaltul infractorilor pentru a decredibiliza justiția. O facem din interior

Judecător: Nu e nevoie de asaltul infractorilor pentru a decredibiliza justiția. O facem din interior
Publicat: 10/03/2018, 10:47
Actualizat: 02/10/2018, 22:34

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, președintele Tribunalului Timiș atrage atenția asupra problemelor „majore” cu care se confruntă angajații instanțelor de judecată, referirindu-se la programul încărcat, bugetele reduse și lipsa de personal.

„Minciuna ne stă alături. Tributari mentalității comuniste, raportăm cu mândrie patriotică depășiri ale producției la hectar, îndeplinirea sarcinilor cincinalului în patru ani și jumătate. În justiție, bilanțul activității capătă dimensiuni de congres, cu instanțe foarte eficiente pe toate planurile, fără probleme majore, doar cu mici scăpări generate, eventual, de volumul de activitate. Nici un cuvânt despre programul de lucru de 12 ore al grefierilor; de sâmbetele și duminicile petrecute de judecători la birou; de bugetele reduse cu vreo 15% față de anul trecut; de secțiile în care, în ciuda schemei de opt judecători, funcționează doar patru. De judecătorul din penal care, dacă are norocul să fie de serviciu la arestare în ziua de ședință, vine dimineața la 8 și pleacă a doua zi după-amiază din instanță”, consideră Adriana Stoicescu.

Președintele Tribunalului Timiș vorbește și despre volumul mare de muncă al judecătorilor, astfel că nu se poate pretinde „calitate impecabilă”, dar și despre legislația „confuză”.

„Vrem capete de judecător, dar nimeni nu scoate o vorbă despre legislația confuză, greoaie, care se modifică la nesfârșit. Și da, niciun parlamentar nu răspunde pentru asta; nici nu ar putea, probabil, cât timp avem legi penale emanate de comisii juridice formate din puțini juriști, dar mulți ingineri, mecanici și, uneori, ciobani. Justiția eficientă nu înseamnă indicatori străluciți. Pe om nu îl interesează că instanța în care se judecă are o rată de soluționare a dosarelor de 120%, câtă vreme lui îi oferă săli de judecată cât o sufragerie, fără aer condiționat, cu bănci de lemn ce nu au mai văzut de mult vopsea. Justiție eficientă înseamnă avocați respectați și ascultați, nu doar auziți, ca un zgomot de fond supărător; cărora li se permite accesul efectiv la dosar, pentru a asigura o apărare reală și eficientă, nu o oră pentru studierea zecilor de volume de urmărire penală, înaintea discutării unei cereri de arestare. Justiția eficientă înseamnă judecători responsabili și responsabilizați, care intră cu 15-20 de dosare pe ședință, nu cu 100. Nu puteți pretinde calitate impecabilă și nicio o eroare de la oameni care nu văd altceva decât stive de dosare, pe care trebuie să le soluționeze repede și bine, ca să nu strice datele din bilanț. Cu ce preț? Murim la 40 de ani, când ieșim din sala de judecată, după ședințe infernale, în care ne încărcăm cu toate problemele oamenilor. Interesează pe cineva? Justiție eficientă înseamnă o inspecție judiciară total independentă, puternică și respectată, ale căror decizii nu sunt aruncate în derizoriu de cei care ar trebui să le aplice și să le respecte”, explică președintele Tribunalului Timiș.

De asemenea, Adriana Stoicescu scrie pe contul său de Facebook și despre „decredibilizarea justiției”, care este făcută de „noi, din interior”, dar și despre rolul presei, precizând că este importantă libertatea de exprimare.

„Nu e nevoie de asaltul infractorilor pentru a decredibiliza justiția. O facem noi, din interior, când închidem ochii la derapaje, când ne ascundem mizeria sub preș apoi văruim. Poate dacă am fi fost mai atenți la mult-huliții ziariști… poate dacă am fi luat din timp măsuri… poate dacă nu am fi întors capul în altă parte… nu ajungeam aici: la aruncarea în derizoriu a actului de justiție, la anatemizarea întregului corp profesional al procurorilor decenți, muncitori și onești pentru derapajele unor colegi de-ai lor, încă magistrați. Ne mai rămâne totuși o speranță: libertatea de exprimare. A presei, a noastră, a tuturor oamenilor decenți. Ne rămâne adevărul spus tare și răspicat, în al doisprezecelea ceas, de către cei care pot și trebuie să o facă, oamenii de bună credință din presă și nu numai, urmat de acțiunile concrete ale sistemului judiciar. Altfel, doar atotputernica terapie cu bicarbonat de sodiu ne va mai putea salva”, este de părere Adriana Stoicescu.

Totodată, președintele Tribunalului Timiș vorbește pe rețeaua de socializare și despre corupția din România și consideră că „ciupeala a devenit sport național”.

„Trăitori în Gradina Maicii Domnului, urmași ai primei civilizații extraterestre de pe Pământ, cei mai viteji, mai drepți, mai ospitalieri. Sper totuși că, din când în când, ne îmbolnăvim de sinceritate și reușim să ne privim în oglindă pentru a ne vedea micile și, desigur, puținele defecte. Hoția ne însoțește de mult. De la atotputernicul gestionar de aprozar din comunism până la hoțul stilat de azi, devenit corupt, ciupeala este sport național. Corupția nu este apanajul clasei politice. Este adevărat, orice ales îți va spune că a fost „instruit” cu privire la „taxa de prietenie” ce poate și trebuie să fie primită la încheierea unui contract pentru cumpărarea panseluțelor, vitale, desigur, pentru viața comunității. Corupție este și gestul care însoțește, uneori, banala consultație: îndesarea unor bancnote în buzunarul asistentei sau medicului care, altfel, nu au timp să te vadă. Tot corupție este și promovarea unui examen condiționată de plata unei sume de bani, „modică”, nu-i așa, ca să fie toată lumea mulțumită… Nu le mai vedem ca fiind fapte de corupție; sunt normale, într-o societate tarată, care, se pare, nu mai poate distinge binele de rău”, explică Adriana Stoicescu.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
Ce a făcut Petrică Cercel pentru cei trei copii ai săi, înainte de a muri....
Gigi Becali a primit o lovitură de proporții! Patronul FCSB riscă să piardă o sumă...
A murit Dorin Anastasiu. Cântărețul avea 78 de ani, luase un trofeu major alături de...
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Simptomele COVID-19 în cazul copiilor. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
ȘOC! Andreea Marin, ce GAFĂ! Greșeala uriașă din ultima fotografie
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A murit. Este doliu în lumea presei
10 milioane de oameni vor muri! Catastrofa care ne va lovi crunt. E cumplit ce...
Monarhia se află în PERICOL! Regina Elisabeta a comis o greșeală fatală. Este război total...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...