Judecătorii CSM cer Inspecției Judiciare să îl verifice chiar pe șeful instituției, Lucian Netejoru

Redactor:
Mihaela Gidei
Judecătorii CSM cer Inspecției Judiciare să îl verifice chiar pe șeful instituției, Lucian Netejoru
Secția pentru judecători CSM a decis să sesizeze Inspecția Judiciară să îl verifice pe șeful instituției, Lucian Netejoru pentru că a semnat două rapoarte care arătau că un articol de presă care viza magistrați ICCJ, respectiv declarațiile lui Petre Lăzăroiu nu au afectat independența justiției.

Inspectorul judiciar care a efectuat verificările in privința unui articol de presă care conținea critici la adresa judecătorilor Inaltei Curți care l-au condamnat pe Liviu Dragnea a stabilit că nu a fost afectată independența justiției. Raportul întocmit a fost contrasemnat de Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare, potrivit unor surse din Consiliu.

În cadrul Secției pentru judecători a CSM, magistrații au constatat că, de fapt, articolul a afectat independența justiției: „Afirmațiile din cuprinsul articolului publicat pe pagina web www.luju.ro sunt de natură să afecteze independența judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție care au soluționat cauzele menționate în articol. (…) Articolul publicat pe pagina web www.luju.ro a afectat independența puterii judecătorești”, se arată în minuta Secției.

Judecătorii au decis, la aceeași ședință, sesizarea Inspecției Judiciare.

„De asemenea, Secția pentru judecători a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare pentru efectuarea de verificări cu privire la inspectorul judiciar care a întocmit raportul mai sus-menționat și cu privire la inspectorul șef al Inspecției Judiciare, față de mențiunile inserate în raport și față de aplicabilitatea instituției abținerii”, se mai arată în minuta Secției pentru Judecători.

Aceeași decizie a fost luată și în cazul unui raport intocmit de Inspecția Judiciară după declarațiile fostului judecător CCR Petre Lăzăroiu.

Lăzăroiu a spus, în 3 iulie 2019, că în cazul lui Liviu Dragnea a fost vorba despre o condamnare politică, precizând că magistrații Curții au amânat în mai multe rânduri decizia legată de conflictul dintre Parlament și ÎCCJ din cauza presiunilor.

Pe 27 mai, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la închisoare de 3 ani și 6 luni cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman.

Inchide