Judecătorul Curții Constituționale Toni Greblă, audiat la DNA

Judecătorul Curții Constituționale Toni Greblă, audiat la DNA
Publicat: 04/02/2015, 10:23

Toni Greblă a spus, la intrarea în sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), că a venit să vadă noile acuzații care i se aduc în dosarul în care este cercetat pentru fapte de corupție și că mai multe informații va putea da după ce va discuta cu anchetatorii.

„Eu m-am prezentat, la solicitarea organelor de anchetă, și am dat o declarație în care am spus ce știam în legătură cu faptele care mi-au fost imputate. Ieri (marți, n.r.), din păcate, am văzut în spațiul public parte din dosar, declarații și așa mai departe, care nu mi-au fost aduse la cunoștință, eu până acum neavând la dispoziție dosarul cauzei sau acte din dosarul cauzei. Astăzi am venit pentru a vedea și eu de ce sunt acuzat, pentru că am impresia că judecarea mea a început în spațiul public încă de ieri”, a mai spus Toni Greblă.

Întrebat cum comentează faptul că ar exista stenograme în care îi spune unei persoane că poate afla dacă anchetarea acesteia ridică probleme, Toni Greblă a răspuns: „Nu poate să fie o stenogramă în acest sens, întrucât eu nu am încercat niciodată, și nici nu aveam cum, să aflu. Eu nu știu nimic despre acuzele altora din spațiul public despre mine, dar să mă mai și interesez la DNA sau în altă parte despre alții”.

Judecătorul constituțional a precizat că, din punctul său de vedere, nu s-a spus niciun lucru concret, dar urmează să vadă la DNA mai multe despre ce se întâmplă.

Întrebat în legătură cu avizul pentru arestarea sa, Toni Greblă a spus că Biroul Permanent al Senatului este suveran să hotărască.

Procurorii DNA au cerut, marți, aviz de la Senat pentru arestarea preventivă și trimiterea în judecată a lui Toni Greblă, în dosarul în care a fost acuzat inițial de trafic de influență, constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, în scopul obținerii de bani sau bunuri necuvenite.

Acuzațiile i-au fost aduse la cunoștință judecătorului Curții Constituționale în 22 ianuarie, când a fost dus de anchetatori cu mandat la Direcția Națională Anticorupție. Toni Greblă a intrat în concediu de odihnă din 27 ianuarie, după ce cazul său a fost discutat la Curtea Constituțională.

Procurorii au extins acuzațiile în cazul judecătorului constituțional și cer avizarea arestării sale și pentru favorizarea făptuitorului și folosirea în orice mod direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Potrivit anchetatorilor, judecătorul de la Curtea Constituțională, în cadrul unei întâlniri directe cu patronul Ultex, Vasile Nițescu, suspect într-o cauză penală aflată în instrumentare la DNA, „i-a întărit convingerea că, în cazul în care ancheta va reprezenta un pericol pentru acesta din urmă, va afla acest lucru și îi va comunica, lăsându-l să creadă că are influență pentru a obține aceste informații de la organele judiciare”.

Procurorii mai spun că activitatea „continuă și neîntreruptă” a lui Toni Greblă denotă „stăruința infracțională a acestuia în a obține foloase necuvenite din promisiunea traficării influenței pe lângă diferiți funcționari publici în favoarea intereselor economice ale societăților economice controlate de Bîrcină Ion și prin efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția”. Procurorii susțin că judecătorul CC a încercat prin toate mijloacele să ascundă interesele sale reale, trecând chiar și peste obligația de a depune „o declarație de avere și de interese conformă cu realitatea”.

Procurorii DNA arată, în referatul prin care cer arestarea și trimiterea în judecată a judecătorului constituțional Toni Greblă, că l-ar fi amenințat pe Laurențiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), întrucât nu era de acord cu o compensare propusă de o firmă a lui Ion Bîrcină, care avea datorii la CEO, Greblă spunându-i că nu îl va uita și că va avea grijă să fie „terminat”.

Anchetatorii mai spus că Toni Greblă ar fi intervenit, pentru Ion Bîrcină, în schimbul foloaselor necuvenite primite, la directori ai unor companii de stat din energie, dar și la un funcționar din Compania Națională de Autostrazi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).

„Numitul Toni Greblă, de la nivelul funcției de senator, respectiv judecător la Curtea Constituțională, în baza promisiunii făcute lui Ion Bîrcină, s-a întâlnit cu numiții Marin Condescu (președinte al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia), Laurențiu Octavian Graure (director Complex Energetic Turceni), Daniel Burlan (director la Societatea Națională a Lignitului Oltenia), Tiberiu Trotea(director Complex Energetic Rovinari), Neaga Narcis (funcționar în cadrul CNADNR), intervenind în mod determinant pe lângă aceștia pentru satisfacerea intereselor economice lui Ion Bîrcină”, se arată în documentul citat.

În același dosar mai sunt cercetați omul de afaceri Ion Bîrcină, finul lui Toni Greblă și administratorul mai multor firme, deputatul PSD Iulian Iancu, membru în Consilul Național al PSD, Horia Hăhăianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi și generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naționale Române -1880.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010 – 2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcției de senator (până la data de 18.12.2013, când și-a început mandatul de judecător la CC) și ulterior judecător la CC, a pretins și primit de la Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele: în perioada 2010 – 2015, folosința gratuită, întreținerea și asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5 (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate Bîrcină Ion), în echivalent de 56.070 euro; în perioada 2010 – 2015, folosința gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri; în 2.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare); în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afișe.

„Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni și determina diferiți funcționari publici să îndeplinească și să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ș.a.)”, susțin procurorii anticorupție.

DNA mai spune că, începând din august 2014, Toni Greblă Toni a făcut demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între finul său, Ion Bîrcină, un cetățean turc, Victor Dolghi și Constantin Bartolomeu Săvoiu. Cetățeanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.

Cei cinci ar fi constituit un grup infracțional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare către Federația Rusia, în ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația