Jurnalist german, reținut la București pentru că filma intervenția jandarmilor la proteste

Jurnalist german, reținut la București pentru că filma intervenția jandarmilor la proteste
Publicat: 02/02/2017, 15:08
Actualizat: 02/02/2017, 15:55

Jurnalistul german Christian Gesellmann s-a numărat printre persoanele reținute miercuri seară în urma violențelor de la protestele din București.

„Conform relatărilor celor apropiați lui, acesta a fost prins într-o ciocnire dintre jandarmi și protestatarii violenți, fiind lovit peste picioare și apoi urcat într-o dubă din cauză că ar fi refuzat să șteargă filmările de pe telefonul mobil.Jurnalistul nu purta asupra lui niciun ecuson sau însemn vizibil care să îl poată identifica ca jurnalist, nici nu avea legitimație de presă”, arată un comunicat de presă al Active Watch.

Jurnalistul filma o itervenție a jandarmilor pe Calea Victoriei, aflați în urmărirea huliganilor. La final, unii jandarmi l-au luat pe sus și i-au spus să nu mai filmeze: „Mergeți vă rog frumos acasă, terminați cu filmatul”. Imediat, un alt jandarm îl bruschează pe jurnalist: „Ia termină mă cu filmatul. Ia stai tu, ia legitimează-l, mă!”.

Tânărul a fost eliberat în această dimineață, după aproximativ 10 ore de când fusese ridicat de jandarmi. „Am ajuns acasă și totul e bine. După ce am fost reținut timp de 10 ore, poliția m-a declarat martor și m-a eliberat. Jandarmii de la sediul DIICOT erau destul de prietenoși și umani. Cei 19 tipi care au fost și ei reținuți cu mine au fost eliberați și declarați de asemenea martori, dar au fost nevoiți să își predea telefoanele și unii au fost bătuți în timpul arestului. O noapte destul de lungă pentru toți. Mulțumesc de sprijin. Să nu uităm despre ce e vorba de fapt”, a scris Gesellmann pe contul de Facebook.

Prietena jurnalistului, Valentina Nicolae, a povestit că jurnalistul german a fost mutat în jurul orei 6.30 la secția 2 de Poliție, după ce fusese dus la un sediu al DIICOT, pentru audieri.

„După miezul nopții, prietenul meu, jurnalistul german Christian Gesellmann, a fost prins într-o ciocnire dintre jandarmi și huligani. Jandarmii l-au lovit peste picioare de câteva ori și l-au băgat într-o dubă pentru că a refuzat să șteargă filmările de pe telefonul mobil. Christian filma de aproape conflictul, dar nu avea legitimația de presă la el și nu vorbește română. Inițial a crezut că este într-o secție de poliție, pentru că nu i s-a spus unde se află, însă share location-ul pe care mi l-a trimis arăta adresa DIICOT”, a povestit Valentina Nicolae.

„Christian mi-a scris că a stat de vorbă cu câțiva tipi, care au fost săltați la fel ca el – pentru că erau prin zonă. Și ei au fost bătuți, dar p-ăia bătuți bine îi țin în altă cameră. Unii plâng. Deocamdată e bine, i se dă apă și are acces la un automat de cafea. Doar că n-are voie să folosească telefonul și nu-i spune nimeni cât o să-l mai țină acolo. În plus, l-au pus să semneze un proces verbal în care scria că au fost toți imobilizați în Piața Victoriei, unde a fost scandalul mai mare. În video-ul filmat de Christian se vede, totuși, clar că el este pe Calea Victoriei, departe de locul unde au fost bătăile”, mai arată tânăra.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Taxa care se elimină din România. S-a dat votul luni, 29 aprilie. Românii nu vor...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto