Kelemen Hunor s-a supărat pe mulți români în cazul Beke Istvan. Liderul UDMR s-a plâns la Ambasade

Kelemen Hunor s-a supărat pe mulți români în cazul Beke Istvan. Liderul UDMR s-a plâns la Ambasade
Publicat: 10/12/2015, 19:39

„Ne îngrijorează modul în care o parte a mass mediei românești, conform datelor oferite de autorități, a prezentat cele întâmplate la Târgu Secuiesc din unghiul culpabilizării colective a maghiarilor. Un rezultat previzibil al acestui demers ar putea fi acela că, de acum încolo, societatea românească poate percepe drept sursă de pericol fiecare năzuință legitimă a comunității noastre. Am avut prilejul de a-i informa pe șeful statului și pe primul-ministru asupra acestor temeri, la care ni s-au alăturat și dânșii. Totodată, ne-au asigurat de faptul că cele întâmplate nu vor însemna o schimbare de direcție în privința raportării la comunitatea maghiară din România. Acest fapt ne dă speranța că, după aceste turbulențe, relația dintre majoritate și minoritate va reveni la normalitate”, afirmă Kelemen Hunor în scrisoarea de limbă engleză transmisă miercuri, 9 decembrie, șefilor reprezentanțelor diplomatice ale țărilor UE.

Liderul UDMR menționează în scrisoare că din cauza procedurilor DIICOT și a „isteriei” create de presă, sute de persoane au protestat „în stradă în favoarea eliberării lui Beke István și împotriva atacurilor nedemne din mass media” și a subliniat că Uniunea respinge extremismul.

De asemenea, președintele UDMR a mai scris că respinge felul în care anumiți oameni politici și reprezentanți ai presei încearcă să identifice comunitatea maghiară cu terorismul.

„Respingem în modul cel mai ferm faptul că anumiți oameni politici și reprezentanți ai presei încearcă să stigmatizeze o întreagă comunitate, se încearcă identificarea comunității maghiare cu fenomenul terorismului. Acest mod de a gândi nu este doar greșit, dar și extrem de dăunător. Poate distruge tot ce au consolidat împreună românii și maghiarii în ultimul sfert de secol și poate periclita climatul de toleranță și pacea socială”, a scris Kelemen în scrisoare.

Cetățeanul român de etnie maghiară Beke Istvan Attila, în vârstă de 40 de ani, a fost arestat preventiv în 1 decembrie, de Curtea de Apel București, la cererea procurorilor DIICOT, care îl acuză de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive

Beke Istvan rămâne încarcerat, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins contestația la decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat că ar fi plănuit să confecționeze și să detoneze un dispozitiv exploziv la Târgu Secuiesc de 1 Decembrie.

Procurorii DIICOT l-au reținut, pe 1 decembrie, la ora 4.00, pe Beke Istvan Attila, iar în aceeași zi au solicitat instanței arestarea preventivă a acestuia. Potrivit anchetatorilor, Beke, membru marcant al extensiei în România a structurii naționalist-extremiste „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, ar fi intenționat să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care urmărea să îl detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Anchetatorii au găsit la perchezițiile făcute în imobilul folosit de Beke Istvan Attila sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau acționarea de la distanță, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar și un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.

Potrivit surselor citate, procurorii DIICOT au făcut, în noaptea dinaintea zilei de 1 Decembrie, mai multe percheziții care au început ca un control de verificare pe articole pirotehnice, pentru a preveni incidente ce s-ar fi putut produce la manifestările organizate de Ziua Națională a României.

Anchetatorii îi monitorizau însă din octombrie pe Beke Istvan Attila și pe alte persoane acuzate că i-ar fi complici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?