Klaus Iohannis dă înapoi: „Numărul de refugiați pe care ar urma să-l primească România în realitate nu este mare. Problema poate fi gestionată ușor”

Președintele Klaus Iohannis susține, la ora 12.00, o declarație de presă despre poziția României față de criza imigranților, în urma consiliului JAI de marți.

Iată mai jos principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

Președintele Consiliului, domnul Tusk, a convocat această întâlnire pentru a discuta chestiunea migrației. Se dorește discutarea modalităților de prevenire, să se discute cum pot fi ajutate țările de unde vin refugiații sau migranții, să se discute ce s epoate face pentru a ajuta refugiații din taberele din Orientul Mijlociu, pentru a preveni această migrație către UE.

Voi reitera cu această ocazie poziția României pentu menținerea unui raport echilibrat între solidaritate și responsabilitate.

Decizia Consiliului pentru relocarea intra-UE a 120.000 refugiați a fost adoptată. Conform acestei decizii, România ar urma să primească în jur de 2.400 de persoane. Acestea se adaugă la persoanele care ar trebui să vină în România în urma participării noastre voluntare, din cursul verii.

Regret că această decizie în loc să fie luată prin consens, în baza unor negocieri, s-a luat prin vot majoritar. Eu nu cred că impunerea cotelor obligatorii rezolvă această problemă. Această împărțire matematică nu ține cont de o serie de factori foarte importanți. Deja aseară, după ce s-a cunoscut acest rezultat, au început să apară tot felul de opinii.

Aceste cote obligatorii au fost refuzate de România din capul locului, încă din martie. Am susținut participarea voluntară la această acțiune. 

Această decizie care a fost luată ieri nu se va rediscuta astăzi în Consiliul European. Decizia a fost luată de Consiliul JAI care este competent pe această decizie. Decizia este bun luată.

Numărul de refugiați pe care ar urma să-l primească România în realitate nu este mare și nu trebuie să-i primim în următoarele săptămâni, este vorba despre următorii 2 ani. Problema poate fi gestionată ușor în România și cred că este bine să ne arătăm solidaritatea cu celelalte state membre. 

Dosarul Schengen nu va fi conexat cu dosarul migrației.

România va primi 6.000 de euro pentru fiecare refugiat, sumă care va acoperi costurile legate de administrarea acestui fenimen,

România nu este împotriva refugiaților. Noi am fost din capul locului de acord să îi primim, în limita resurselor noastre. Ceea ce nu ni se pare oportun este calculul pe bază de cote obligatorii, matermatic, care nu ține cont aproape deloc de realitățile din statele membre.

Sunt convins că se găsesc ușor căi bune pentru gestionarea acestui fenomen.

Chestiunea este nu de a rediscuta ce s-a discutat aseară, ci de a găsi soluții mai bune.

Despre declarația lui Ponta că Iohannis se duce degeaba la Consiliul European: Mi se pare o abordare fundamental deplasată din partea primului-ministru.

Nu s-a discutat în niciun fel o selecție a refugiaților. Procedura despre cum vor ajunge anumiți refugiați în statele membre va fi discutată. Nu există o procedură de selecție.

Nu e suficient să spun eu că suntem solidari cu celelalte state membre. Trebuie să ne exprimăm practic această solidaritate. Nu ar ajuta pe nimeni să vină în România un număr de refugiați care să nu poată fi gestionat. Nu vom avea situații ca în țările vecine.

Suntem unici, în sensul negativ, cu un astfel de prim-ministru (trimis în judecată).

Principiul este complicat (nu problema). Noi am vrut să participăm voluntar, CE a adus în discuție un mecanism care face complicată întreaga problemă, pentru că pune în discuție principiile după care funcționează UE.

Despre dialogul româno-ungar pe tema gardului: Așa cum s-a desfășurat  dialogul, cred că a fost în afara cadrului uzual diplomatic.

Acest prim-ministru nu va participa niciodată la Consiliul European.

Poziția oficială reprezentată de mine nu este de sprijin pentru regimul care este încă la putere în Siria. Problema siriană trebuie rezolvată prin negocieri politice, și cu opoziția, și cu toți cei care au o poziție legitimă în Siria.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Propuneri indecente…din partea soțului
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Cod Rutier 2021. Amendă nouă de 725 de lei. Atenție, șoferi! Ce nu mai aveți...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
×
Inchide