Klaus Iohannis, despre evoluția pandemiei: Este departe de a se fi încheiat! Nu ne putem permite ca sistemul sanitar să fie nevoit să gestioneze o dublă epidemie de gripă și de COVID-19 – VIDEO

Klaus Iohannis, despre evoluția pandemiei: Este departe de a se fi încheiat! Nu ne putem permite ca sistemul sanitar să fie nevoit să gestioneze o dublă epidemie de gripă și de COVID-19 - VIDEO
Publicat: 16/09/2020, 18:10
Actualizat: 16/09/2020, 20:00

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri o declarație de presă la Palatul Cotroceni despre evoluția pandemiei de coronavirus, în contextul în care pe 16 septembrie a fost înregistrat un nou record al infectărilor zilnice cu SARS-CoV-2, peste 1.700. De asemenea, acesta a făcut câteva precizări și despre începutul noului an școlar și condițiile din unele unități de învățământ. 

Klaus Iohannis susține că pandemia „este încă departe de a se fi încheiat” și reiterează importanța măsurilor de protecție, precum purtarea măștii, distanța fizică și igiena mâinilor, mai ales în contextul în care se apropie sezonul rece, al gripei și virozelor, și trebuie evitată situația în care „sistemul sanitar să fie nevoit să gestioneze o dublă epidemie de gripă și de COVID-19”.

Klaus Iohannis, despre evoluția pandemiei: Este departe de a se fi încheiat!

„Am înregistrat astăzi, din păcate, o nouă cifră record de infectări cu SARS-CoV-2 și un număr semnificativ de decese provocate de COVID-19 la nivel național. Pandemia este încă departe de a se fi încheiat. Eliminarea treptată a multor restricții și reluarea unor activități concomitent cu apropierea sezonului rece, favorabil apariției virozelor respiratorii și a gripei, crează un context sensibil. Toate acestea generează îngrijorare și necesită atenție sporită din partea tuturor, deopotrivă cetățeni și autorități. Sub nicio formă, nu ne putem permite ca sistemul sanitar să fie nevoit să gestioneze o dublă epidemie de gripă și de COVID-19. Este, așadar, fundamental să menținem în perioada următoare o atitudine prudentă și responsabilă. Să nu uităm că același măsuri, masca, distanțarea, igiena mâinilor, care ne feresc de COVID-19, ne pot feri și de virusul gripal, precum și de alte viroze. Ele devin cu atât mai importante în săptămânile și lunile care urmează”, a declarat președintele României.

Școlile pot solicita suplimentarea cu personal, inclusiv medical

„La începutul acestei săptămâni, au reînceput școlile. În cea mai mare parte, cu prezența fizică a copiilor în clase. Nu peste tot, însă, unitățile au beneficiat de resursele necesare pentru procesul educațional, în format fizic sau online, să se poată derula în bune condiții. Fac un apel la directorii unităților de învățământ să se adreseze fără rezerve în această perioadă, atât autorităților locale, cât și inspectoratelor școlare județene, cerându-le toate resursele de care au nevoie și clarificările necesare. Mă refer aici, de exemplu, la suplimentarea cu personal, inclusiv medical, acces la resurse tehnologice, pentru predarea online, și materiale igienico-sanitare.

În sprijinul școlilor, am promulgat astăzi legea prin care se deblochează concursurile pentru posturile nedidactice vacante sau temporar vacante, pentru posturile didactice auxiliare, precum și pentru pozițiile de asitenți medicali sau medici din unitățile de învățământ.

Le solicit tututor primarilor, consiliilor județene și inspectoratelor școlare, să soluționeze cu prioritate probleme exstente în fiecare unitate de învățământ. Totodată, am cerut Guvernului României ca a finalul primelor 2 săptămâni de școală, să elaboreze o evaluare completă a situației la nivel național, să prezinte care sunt vulnerabilitățile, dar și soluțiile necesare. Educație trebuie să continue iar asta ține de  mobilizarea atât a autorităților naționale, cât și a celor locale”, a  mai declarat Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Ce au stabilit judecătorii în cazul lui Vlad Pascu. Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Pericol uriaș în TRANSILVANIA. Informațiile oficiale venite chiar astăzi, 18 APRILIE
Cîrstoiu: Nu mă retrag. Să anunțe Ciolacu că mă retrage. Nu iau bani, nu am...
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani