Klaus Iohannis, despre evoluția pandemiei: Este departe de a se fi încheiat! Nu ne putem permite ca sistemul sanitar să fie nevoit să gestioneze o dublă epidemie de gripă și de COVID-19 – VIDEO

Redactor:
Alexandra Mortu
Klaus Iohannis, despre evoluția pandemiei: Este departe de a se fi încheiat! Nu ne putem permite ca sistemul sanitar să fie nevoit să gestioneze o dublă epidemie de gripă și de COVID-19 – VIDEO

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri o declarație de presă la Palatul Cotroceni despre evoluția pandemiei de coronavirus, în contextul în care pe 16 septembrie a fost înregistrat un nou record al infectărilor zilnice cu SARS-CoV-2, peste 1.700. De asemenea, acesta a făcut câteva precizări și despre începutul noului an școlar și condițiile din unele unități de învățământ. 

Klaus Iohannis susține că pandemia „este încă departe de a se fi încheiat” și reiterează importanța măsurilor de protecție, precum purtarea măștii, distanța fizică și igiena mâinilor, mai ales în contextul în care se apropie sezonul rece, al gripei și virozelor, și trebuie evitată situația în care „sistemul sanitar să fie nevoit să gestioneze o dublă epidemie de gripă și de COVID-19”.

Klaus Iohannis, despre evoluția pandemiei: Este departe de a se fi încheiat!

„Am înregistrat astăzi, din păcate, o nouă cifră record de infectări cu SARS-CoV-2 și un număr semnificativ de decese provocate de COVID-19 la nivel național. Pandemia este încă departe de a se fi încheiat. Eliminarea treptată a multor restricții și reluarea unor activități concomitent cu apropierea sezonului rece, favorabil apariției virozelor respiratorii și a gripei, crează un context sensibil. Toate acestea generează îngrijorare și necesită atenție sporită din partea tuturor, deopotrivă cetățeni și autorități. Sub nicio formă, nu ne putem permite ca sistemul sanitar să fie nevoit să gestioneze o dublă epidemie de gripă și de COVID-19. Este, așadar, fundamental să menținem în perioada următoare o atitudine prudentă și responsabilă. Să nu uităm că același măsuri, masca, distanțarea, igiena mâinilor, care ne feresc de COVID-19, ne pot feri și de virusul gripal, precum și de alte viroze. Ele devin cu atât mai importante în săptămânile și lunile care urmează”, a declarat președintele României.

Școlile pot solicita suplimentarea cu personal, inclusiv medical

„La începutul acestei săptămâni, au reînceput școlile. În cea mai mare parte, cu prezența fizică a copiilor în clase. Nu peste tot, însă, unitățile au beneficiat de resursele necesare pentru procesul educațional, în format fizic sau online, să se poată derula în bune condiții. Fac un apel la directorii unităților de învățământ să se adreseze fără rezerve în această perioadă, atât autorităților locale, cât și inspectoratelor școlare județene, cerându-le toate resursele de care au nevoie și clarificările necesare. Mă refer aici, de exemplu, la suplimentarea cu personal, inclusiv medical, acces la resurse tehnologice, pentru predarea online, și materiale igienico-sanitare.

În sprijinul școlilor, am promulgat astăzi legea prin care se deblochează concursurile pentru posturile nedidactice vacante sau temporar vacante, pentru posturile didactice auxiliare, precum și pentru pozițiile de asitenți medicali sau medici din unitățile de învățământ.

Le solicit tututor primarilor, consiliilor județene și inspectoratelor școlare, să soluționeze cu prioritate probleme exstente în fiecare unitate de învățământ. Totodată, am cerut Guvernului României ca a finalul primelor 2 săptămâni de școală, să elaboreze o evaluare completă a situației la nivel național, să prezinte care sunt vulnerabilitățile, dar și soluțiile necesare. Educație trebuie să continue iar asta ține de  mobilizarea atât a autorităților naționale, cât și a celor locale”, a  mai declarat Klaus Iohannis.

 

Ce mesaje compromițătoare a descoperit Alin Oprea. Cine este personajul celebru cu care soția i-a...
FOTO. Oana Zăvoranu, apariţie controversată! Ce au putut vedea fanii i-a scandalizat
ALERTĂ pe piața alimentară! Toți cei care au cumpărat acest produs, sunt obligați să-l returneze...
DECLARAȚIA bombă schimbă tot ce știai. A spus ce s-a întâmplat de fapt cu trupurile...
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Emisiunea lui Mihai Gâdea, făcută praf la CNA. 'Este o făcătură!'. Amenzile sunt URIAȘE
CORONAVIRUS 24 septembrie. Situaţia pe judeţe. Bucureşti pe primul loc în topul infectărilor. Alte trei...
Sondaj IRSOP: Gabriela Firea ar câștiga alegerile locale 2020. Diferența dintre ea și Nicușor Dan
Ce mesaje compromițătoare a descoperit Alin Oprea. Cine este personajul celebru cu care soția i-a...
ALERTĂ pe piața alimentară! Toți cei care au cumpărat acest produs, sunt obligați să-l returneze...
CREATURA din ocean care îl ÎNGROZEȘTE chiar și pe marele rechin alb. Descoperire ȘOCANTĂ în...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
Live video FCSB – Liberec scor. Vezi live video, singurul site care transmite meciul
Este DOLIU uriaş în lumea muzicii: Celebra cântăreaţă a murit
Hemoroizi sau cancer? Care sunt simptomele îngrijorătoare
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide