Klaus Iohannis: „Este posibil ca UE să ne oblige să primim mai mulți refugiați decât am oferit noi locuri. E un scenariu pe care nu ni-l dorim”

Klaus Iohannis: „Este posibil ca UE să ne oblige să primim mai mulți refugiați decât am oferit noi locuri. E un scenariu pe care nu ni-l dorim”
Președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă joi, după ședința CSAT. Rămâi pe gândul pentru live text

În urma ședinței CSAT de joi, președintele Klaus Iohannis a anunțat că au fost discutate patru mari teme, cea mai importantă fiind problema migrației și poziția României față de cotele obligatorii de refugiați, susținute de Comisia Europeană și ratificate astăzi de Parlamentul European.

„S-a discutat modul în care România se va prezenta la Consiliul extraordinar JAI (justiție și afaceri interne) de săptămâna viitoare, s-a explicat membrilor CSAT care este poziția României. Ministrul de Interne va avea un mandat foarte asemănător cu cel de săptămâna aceasta – România este solidară cu celellate state mebre UE, dar nu putem să consideărm cotele obligatorii o soluție la problema migrației. Cu acest mandat se va merge la Consiliul JAI”, a spus Iohannis.

Parlamentul European a ratificat joi propunerea Comisiei Europene pentru cotele obligatorii suplimentare de refugiați, în speță relocarea suplimentară a 120.000 de imigranți între statele UE, României urmând să îi revină în plus față de cei 1.785 refugiați alocați deja, încă 4.566 de persoane.

„Este posibil ca printr-o procedură UE să ne oblige să primim mai mulți refugiați decât am oferit noi locuri. Este un scenariu pe care nu ni-l dorim, care nu cred că ajută la rezolvarea problemei refugiaților, dar care teoretic este posibil. Dacă se întâmplă așa ceva, este clar că trebuie să întreprindem ceva, în speță s-a vehiculat ideea, nu s-a hotărât încă nimic, de a folosi fonduri europene pentru extinderea facilităților de primire a refugiaților sau, in extremis, pentru construirea altor centre de primire pentru refugiați”, a explicat Klaus Iohannis.

În ședința CSAT s-a mai discutat despre modul în care se implemetează Strategia Națională de Apărare a Țării, fiind aprobate o serie de documente printre care Planul de implementare sau Carta Albă a Apărării.

O altă temă a fost Orientul Mijlociu și evoluțiile din Siria și din Iran. „Mai multe materiale au fost prezentate în acest complex, pentru a permite o informare corectă a membrilor CSAT”, a spus Iohannis.

S-a mai discutat despre prezența românească în cadrul NATO și despre participarea României la trupele de menținere a păcii sub egida ONU. „Toată lumea a fost de acord să participăm așa cum se cuvine la forțele de intervenție ale NATO. Un punct aparte – participarea la forțele de menținere a păcii sub egida ONU, va trebui să avem o contribuție mai mare decât acum”, a spus Iohannis.

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Mia Khalifa și-a găsit job. Cum s-a pozat de data aceasta actrița XXX și ce...
Armata a ieșit în stradă. Numărul infectaților a crescut alarmant
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce e pe cale să se întâmple cu pensiile românilor. Decizie importantă, azi, în Parlament
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
Un milionar și-a testat iubita! A anunțat-o că a rămas fara niciun ban! Reacția ei...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Andreea Marin, ipostază unică alături de Violeta și Radu! Frații Bănică au atras toate privirile....
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
×
GÂNDUL LIVE 22.09.2020

Urmăriți GÂNDUL LIVEAu avut o nuntă cu peripeții. Autoritățile locale din Cluj-Napoca au ridicat mașina parcată neregulamentar de doi tineri căsătoriți. După nuntă, mirii se opriseră pentru zece minute să facă poze în parc. Astfel, mireasa a avut parte de o surpriză neplăcută: a privit neputincioasă cum i se ridică automobilul https://www.gandul.ro/19507743Călin Popescu Tăriceanu și Dragoș Bucurenci, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Marţi, 22 septembrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide