Kovesi a venit în CSM cu „bilețelul” pierdut de Inspecția Judiciară

Kovesi a venit în CSM cu „bilețelul pierdut de Inspecția Judiciară
Publicat: 13/10/2017, 13:09

„În timpul controlului, mă așteptam la un control obiectiv. Au fost verificate anumite dosare de către o parte a echipei de control. Am aici un bilețel, din cele multe pierdute de către Inspecția Judiciară. Acesta este pierdut, în sensul că a fost pus în niște documente. Se poate observa cu ochiul liber că sunt trecute două numere de dosare, în scris. După care, unul dintre inspectorii judiciari, personal, completează din registru unde este acel dosar, ce s-a întâmplat cu el. Nu pot să vă pun acest document la dispoziție, vorbim despre o situație de confidențialitate, unul dintre dosare este extrem de important. Mă întreb de ce un inspector care face un control la DNA vine cu bilețele pe care are trecute numere de dosar, după care, la registrele din 2004, și trece anumite chestiuni?”, a declarat, în cadrul ședinței Secției pentru Procurori din CSM, Laura Codruța Kovesi.

Procurorul-șef DNA a mai spus că senzația procurorilor anticorupție este aceea că „au fost verificate anumite dosare, au fost verificate anumite activități pe care procurorii le fac, s-au citit anumite acte din anumite dosare”, de către o parte a echipei de control și că s-a venit cu „o temă”.

„În procesul verbal încheiat în prima zi, s-a stabilit că, potrivit ordinului inspectorului șef, se verifică modificările, ștersăturile, corecturile care apar în aceste înregistrări. În ceea ce privește Secția de combatere a infracțiunilor asimilate, acest control managerial s-a transformat într-un control tematic, în sensul că au fost verificate toate înregistrările. Au fost acțiuni tematice, modul în care s-au verificat registrele ridică semne de întrebare din 2004 la zi. Deci, au fost luate toate înregistrările din 2004, răsfoite pagină cu pagină, la anumite pagini, inspectorii și-au făcut mai multe mențiuni ceea ce ne duce cu gândul la faptul că în acest control s-au făcut și alte chestiuni exterioare acestui control”, a mai declarat Kovesi.

O greșeală depistată în raportul Inspecției Judiciare referitor la controlul la Direcția Națională Anticorupție s-a referit și la site-ul DNA.

„S-a verificat activitatea biroului de presă. Nici măcar site-ul DNA nu a fost scris corect. O să vedeți că s-a consemnat e că ei au verificat ce se pune pe site-ul www.nknta.ro. Or, site-ul este pna.ro, deci nu s-a greșit o literă. Întreb: cum poți să ai un control în care tu să nu știi ce ai controlat, să treci asemenea erori?”, a mai spus Kovesi.

Kovesi a transmis că nu există un punct de vedere unitar al echipei Inspecției Judiciare referitor la controlul la DNA.

„Am constatat că nu există un raport de control în sensul legii. (…) Am remarcat o lipsă de metodologie unitară în efectuarea controlului, dar mai ales în redactarea acelui raport de control. De aceea, spunem că punctul de vedere pe care l-am făcut poate acoperi această lipsă de metodologie. În timpul controlului, au existat în mod constant, opinii diferite între membrii echipei de control, cu privire la ce să se verifice, cum să se verfice și perioadele în care să se verifice. Deși metodologia de control este unică, ordinul inspectorului-șef era destul de clar. Am constat că aceste opinii diferite între membrii de control s-au materializat în diverse procese verbale care au fost înaintate conducerii Inspecției și care, din punctul nostru de vedere, sunt exterioare DNA și nu au absolut nicio legătură cu aceste opinii diferite. (…) Am fost puși în situația în care coordonatorul echipei de control a spus că anumite dosare nu trrebuiesc verificate, ulterior cealaltă echipă de control a cerut acele dosare, noi le-am predat”, a spus procurorul-șef DNA.

Laura Codruța Kovesi și-a susținut, vineri, în fața Secției pentru procurori a CSM, punctul de vedere privind raportul Inspecției Judiciare, întocmit ca urmare a controlului efectuat la parchetul anticorupție. De asemenea, luni, 16 octombrie, la ora 10.00, este așteptat la Secția pentru procurori Gheorghe Stan, inspector șef adjunct al Inspecției Judiciare. Coordonatorul echipei care a efectuat controlul la DNA, Elena Rădescu, s-a prezentat joi în fața procurorilor CSM.

În spațiul public au apărut mai multe informații din conținutul raportului Inspecției Judiciare.

DNA susținea, într-un comunicat de presă, că Inspecția Judiciară a lansat în spațiul public informații din raportul făcut în urma controlului la această unitate de parchet, înainte ca Direcția Națională Anticorupție să formuleze obiecțiuni. „Direcția Națională Anticorupție își exprimă dezaprobarea față de modul în care conducerea Inspecției Judiciare gestionează datele conținute într-un document provizoriu, în condițiile în care acest document nu este unul finalizat și nici nu a fost asumat de vreo instituție”, conform comunicatului de presă.

Reacția, după ce în spațiul public informații, pe surse, privind date din raportul inspectorilor judiciari. Conform documentelor, au fost mai multe nereguli depistate în activitatea DNA, inspectorii propunând cercetarea disciplinară dar menținerea în funcție a Laurei Codruța Kovesi. Printre neregulile depistate de inspectori se numără tergiversarea anchetelor, dosare în care nu s-au făcut acte procedurale pentru o perioadă îndelungată sau redistribuirea/ repartizarea haotică a dosarelor, potrivit raportului Inspecției Judiciare.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului