Kovesi: Nu avem niciun fel de probe clare cu privire la locul în care se află Codruț Marta

Kovesi: Nu avem niciun fel de probe clare cu privire la locul în care se află Codruț Marta
Publicat: 24/08/2012, 18:46
Actualizat: 19/08/2014, 13:23

Procurorul general Codruța Kovesi a declarat, vineri, că Parchetul nu are niciun fel de probe clare cu privire la locul în care se află Codruț Marta și că nu poate confirma dacă acesta, dat în urmărire internațională din 30 mai, mai este în viață.

„Îl căutăm. Deocamdată, nu l-am identificat. Nu avem niciun fel de probe clare cu privire la locul în care se află, dar cercetările continuă”, a spus, la România TV, procurorul general.

Întrebată dacă se știe că Marta ar mai fi în viață, Kovesi a spus că nu poate confirma acest lucru.

În 8 august, Montreal Gazette anunța în ediția online că Marta ar fi fost arestat în Republica Dominicană, sub acuzația de spălare de bani. Ulterior, însă, în urma schimbului de informații prin Interpol, s-a dovedit că autoritățile din Republica Dominicană au reținut un bărbat care intrase în țară cu pașaport fals și care nu era Codruț Marta.

Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, este dat în urmărire internațională în 30 mai, de când a fost introdusă și o alertă în sistemul informatic Schengen referitoare la cel a cărui dispariție a fost semnalată de soția lui.

„La data de 30 mai 2012, Inspectoratul General al Poliției Române, prin Biroul Național Interpol din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională a solicitat urmărirea internațională, prin Interpol, a lui Marta Codruț-Alexandru, de 38 de ani, persoană dispărută în împrejurări suspecte”, preciza IGPR într-un comunicat de presă.

Marta fusese dat în urmărire națională după ce dispariția lui a fost semnalată la Poliție, în 25 mai, de soția acestuia, Andreea Marta, care a precizat că ultima dată soțul ei a fost văzut în 21 mai 2012.

Codruț Marta este cercetat alături de fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, fostul șef al Autorității Naționale a Vămilor Viorel Comăniță, fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Constanța Dan Secăreanu și alte persoane, într-un dosar de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro.

În acest dosar, pe numele lui Codruț Marta a fost emis în 11 iulie un mandat de arestare preventivă în lipsă, fiind acuzat de complicitate la evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat.

Direcția Națională Anticorupție arăta, în referatul prin care a cerut arestarea mai multor persoane în acest dosar, că Marta a plecat din țară în mai 2011, dar că până în aprilie 2012 a ținut constant legătura cu omului de afaceri Radu Nemeș, învinuit în cauză, Blejnar și ANAF.

Anchetatorii anticorupție arată în documentul citat că gruparea suspectată de evaziune fiscală era structurată pe mai multe paliere, unul dintre paliere denumit de procurori „palierul de protecție”. Procurorii notează că din acest palier făceau parte Sorin Blejnar, Alexandru Codruț Marta și Viorel Comăniță.

Codruț Marta este cercetat și într-un alt dosar, de către procurorii DIICOT Brașov, în care este acuzat alături fostului șef al ANAF Sorin Blejnar de complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat.

Membrii grupării sprijinite de Blejnar și Marta ar fi inițiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziționate în regim suspensiv și comercializate pe piața internă. În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentând TVA și peste 10,8 milioane de lei reprezentând accize pentru motorină, suma totală a prejudiciului stabilită până în prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.

Grupul infracțional a fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Direcția Județeană de Accize și Operațiuni Vamale Brașov, care fie au făcut controale formale, fie au împiedicat verificările firmelor implicate.

Codruț Marta este suspectat că a asigurat legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune fiscală și factorii de decizie ai ANAF. Acesta, în calitate de șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, ar fi controlat permanent activitățile grupării și, împreună cu șeful său, ar fi sprijinit grupul infracțional organizat în obținerea autorizației de antrepozit fiscal și de revocare a autorizației.

Soția lui Marta, Andreea Marta, și sora acesteia, Maria Magdalena Lungu, sunt cercetate de procurorii DIICOT pentru constituire de grup infracțional organizat cu preocupări pe linia proxenetismului și a prostituției, în vederea obținerii de beneficii materiale injuste semnificative.

Acestea au stat în arest din 19 până în 30 iulie, când Curtea de Apel București a decis punerea lor în libertate și ca măsură preventivă a impus interdicția de a părăsi Bucureștiul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu