Kovesi: Nu cred că DNA va rezolva corupția din România

Kovesi: Nu cred că DNA va rezolva corupția din România
Publicat: 24/09/2015, 23:46

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a menționat, joi seară, la Digi24, că deși DNA a anchetat foarte multe persoane din administrația publică locală pentru corupție, acest tip de infracțiuni sunt comise în continuare.

„Pentru mine și pentru colegii mei este extrem de greu să explicăm, cel puțin din punct de vedere juridic, cum de se întâmplă în continuare aceste lucruri. Spre exemplu, dacă vorbim de administrația publică locală, în aproape jumătate din județele României am avut primari de reședință de județ sau președinți de consilii județene care în ultimii doi ani au fost investigați, învinuiți, trimiși în judecată, unii dintre ei chiar condamnați. Cu toate acestea constatăm că infracțiunile se comit în continuare”, a declarat Laura Codruța Kovesi, precizând că o situație similară este întâlnită și în sistemul judiciar.

Șeful DNA a adăugat că nu crede că instituția pe care o conduce va rezolva problema corupției în România, susținând că degeaba sunt arestați medici sau profesori atât timp cât sistemul de sănătate sau cel de învățământ rămân aceleași.

„Este foarte important ca toți cei din societatea românească să conștientizeze acest lucru și în special conducătorii din instituții mă aștept să ia poziție cu privire la acest lucru. Nu cred că DNA va rezolva corupția din România, dar cred cu convingere și cu tărie că această luptă pe care DNA o duce pentru a combate corupție trebuie dublată de măsuri preventive. Degeaba arestăm medici în fiecare an dacă în sistemul de sănătate procedurile rămân aceleași. Degeaba arestăm profesori care dau subiectele la bacalaureat, dacă modul în care se desfășoară aceste examene rămâne același. Cred că este foarte important să se ia măsuri de prevenire,să se identifice riscurile și vulnerabilitățile pe tipologiile pe care noi le constatăm, în așa fel încât să încercăm împreună să reducem acest fenomen. Nu arestând oameni vom reduce noi corupția în România”, a precizat procurorul șef al DNA.

Kovesi a susținut că, în opinia sa, a avut loc și o schimbare de mentalitate, având în vedere că tot mai multe persoane au sesizat la DNA că li s-a cerut sau li s-a oferit mită.

„Pe de altă parte, faptul că am investigat dosare în care au fost implicate persoane ce au deținut funcții importante în instituțiile statului i-a încurajat foarte mult pe cetățeni să vină înspre noi. Au prins încredere în ceea ce face DNA și sunt foarte multe sesizări care vin de la cetățeni și care vizează fapte de corupție în administrația publică locală sau centrală. Am observat în ultima perioadă de timp că s-a produs o schimbare de mentalitate, cetățenii sunt foarte revoltați atunci când li se cere mită și au început să facă sesizări înspre DNA. Mai mult decât atât, există și anumite persoane care dețin funcții de conducere și care atunci când li se oferă mită încep să facă denunțuri către DNA și să ne anunțe că sunt persoane care le oferă mită pentru a-și îndeplini într-un anumit fel atribuțiile de serviciu. Cred că totuși o schimbare de mentalitate a avut loc”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial