Laura Codruța Kovesi este noul procuror-șef european. Fosta șefă DNA va conduce Parchetul European: „Cred că e o recunoaștere a activității depuse de întreg sistemul de justiție” / Iohannis: Votul dat de statele membre ale UE confirmă aprecierea pentru competența lui Kovesi

Redactor:
Diana Grigore
Laura Codruța Kovesi este noul procuror-șef european. Fosta șefă DNA va conduce Parchetul European: „Cred că e o recunoaștere a activității depuse de întreg sistemul de justiție” / Iohannis: Votul dat de statele membre ale UE confirmă aprecierea pentru competența lui Kovesi
Ambasadorii statelor membre ale UE au votat, joi, pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european. Potrivit surselor Mediafax, au existat 17 voturi „pentru" din totalul de 22 de voturi exprimate.

Dăncilă, prima reacție după votul pentru Kovesi: Imaginea României ar putea avea de suferit

Premierul Viorica Dăncilă a avut joi prima reacție după succesul obținut de Laura Codruța Kovesi la Consiliul UE și spune că imaginea României va avea de suferit dacă acuzele care i se aduc fostei șefe a DNA se vor dovedi întemeiate.

Citiți continuarea…

Klaus Iohannis: Votul dat de statele membre ale UE confirmă aprecierea pentru competența lui Kovesi

Klaus Iohannis a declarat că votul de joi din COREPER al statelor membre ale UE confirmă aprecierea pentru pregătirea și competența Laurei Codruța Kovesi.

Șeful statului a precizat că rezultatul reprezintă o victorie importantă pentru România.

Citiți continuarea…

Kovesi, după votul din COREPER: Este o reușită a tuturor românilor care au susținut lupta anticorupție

Laura Codruța Kovesi a declarat, joi, după ce a fost votată în COREPER pentru a deține funcția de procuror șef european, că este o reușită a tuturor românilor care au susținut în ultimii ani lupta anticorupție.

Fosta șefă DNA a precizat însă că procedura încă nu e finalizată.

Continuarea aici…

Știrea inițială. Ședința Consiliului UE a început la 11:30, ora României.

Surse europene au declarat pentru Mediafax că votul urmează să se comunice Parlamentului European, apoi va mai fi o întâlnire a Consiliului miniștrilor care vor lua act de decizia din COREPER, unde s-a votat pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european.

„Parlamentul European, prin procedura lor internă, ia act de decizia Consiliului UE de azi și validează și ei prin procedură internă ce a decis Consiliului UE. Deci nu este capăt de linie, nu e finală decizia de azi”, au explicat pentru Mediafax surse europene.

Decizia din COREPER s-a luat prin majoritate simplă, pe buletine de vot, votul fiind secret.

Europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan a anunțat, pe Facebook, că marți a avut loc o rundă foarte importantă de negocieri între reprezentanții Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii Europene pe tema desemnării procurorului-șef european.

Premierul Viorica Dăncilă, a reiterat, miercuri seară, ideea potrivit căreia Guvernul nu o susține pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, precizând că, joi, ambasadorul României la Uniunea Europeană va vota împotriva fostului procuror-șef DNA.

Din echipa de negociatori ai Parlamentului European pentru poziția de procuror-șef european fac parte Monika Hohlmeier, președinta Comisiei de control bugetar (CONT), PPE, Germania; Juan Fernando Lopez Aguilar, președintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), S&D, Spania și Maite Pagazaurtundua, vicepreședintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), Renew, Spania.

Întrebată cum va vota joi Luminița Odobescu, ambasadorul României la UE, Viorica Dăncilă a subliniat că împotrivă.

Președintele Parlamentului European David Sassoli a transmis, pe 18 iulie, o scrisoare către Consiliul UE în care a reiterat susținerea față de Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, conform unui comunicat de presă al instituției.

Pe 26 iulie, Jean-Francois Bohnert a anunțat că rămâne candidat pentru postul de procuror-șef al Uniunii Europene, iar Franța nu a transmis Consiliului UE schimbarea poziției, potrivit site-ului Politico.eu.

Inchide