Laura Georgescu, urmărită penal în dosarul intervențiilor pentru licența Giga TV

Laura Georgescu, urmărită penal în dosarul intervențiilor pentru licența Giga TV
Publicat: 05/09/2014, 10:28
Actualizat: 23/03/2019, 07:49

Președintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) a venit, vineri dimineață, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pentru a i se aduce la cunoștință că s-a început urmărirea penală pe numele ei pentru fapte de abuz în serviciu.

Ea este acuzată că ar fi intervenit la membrii CNA pentru reacordarea licenței Giga TV.

În același dosar, mai sunt urmăriți penal și deputatul PSD Viorel Hrebenciuc și membrul CNA Narcisa Iorga.

Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru că, susțin anchetatorii, s-a implicat spre a determina funcționari din CNA pentru ca această instituție să revină asupra deciziei de retragere a licenței postului Giga TV – controlat de primarul din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan.

Iorga este urmărită penal de procurorii anticorupție pentru că i-ar fi sugerat primarului din Piatra-Neamț, Gheorghe Ștefan, în ce mod se poate redobândi licența și la cine să apeleze pentru asta, nominalizându-l pe deputatul Viorel Hrebenciuc.

„Ulterior datei de 17.09.2013, dată la care CNA a decis retragerea licenței audiovizuale pentru un post TV, suspecta Iorga Narcisa – Clementina, membru al CNA, a îndrumat persoana care controla societatea comercială deținătoare a postului de televiziune respectiv, să apeleze la cunoștințele sale din mediul politic, pentru a influența votul pe care ceilalți membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestația pe care postul TV respectiv intenționa să o formuleze. În acest context, Iorga Narcisa a precizat pe cine anume dintre oamenii politici trebuie să îi acceseze și capaciteze, pentru ca aceștia, la rândul lor, să îi influențeze pe membrii CNA asupra cărora puteau să își exercite influența și autoritatea. În acest context, printre oamenii politici nominalizați de Narcisa Iorga, s-a numărat și parlamentarul Viorel Hrebenciuc”, se mai spune în comunicatul DNA.

Implicarea lui Hrebenciuc în acest caz

Potrivit DNA, ca urmare a indicațiilor primite de la Narcisa Iorga, „persoana respectivă i-a solicitat sprijin deputatului Hrebenciuc Viorel, astfel încât acesta să se implice nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcționari din cadrul Consiliului Național al Audiovizualului (C.N.A) ca instituția ce reprezintă singurul organ de reglementare în domeniul audiovizualului să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licența pentru postul de televiziune respectiv”.

Procurorii anticorupție susțin că Viorel Hrebenciuc – deputat și membru al Comitetului Executiv Național al PSD -, la cererea lui Gheorghe Ștefan, s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcționari din cadrul CNA ca instituția să revină asupra unei decizii prin care a fost retrasă licența pentru postul Giga TV.

„În realizarea acestor demersuri, suspectul Hrebenciuc Viorel s-a folosit de influența și autoritatea pe care le deține în calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte”, arată DNA.

Procurorii precizează că postului TV în favoarea căruia ar fi intervenit Hrebenciuc i-a fost retrasă licența la 17 septembrie 2013, după ce a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licența audiovizuală mai mult de 96 de ore pentru orice motive imputabile titularului.

În ședința CNA din data respectivă i-a fost retrasă licența postului Giga TV, controlat de Gheorghe Ștefan, decizia fiind luată cu șapte voturi „pentru” (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea și Răsvan Popescu) și patru „împotrivă” (Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Florin Gabrea și Radu Călin Cristea) din 11 membri prezenți.

După două săptămâni, respectiv la 1 octombrie 2013, CNA a revenit asupra deciziei, cu șase voturi în favoarea postului Giga TV (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Viorel Vasile Buda și Răsvan Popescu) și patru împotriva acestuia (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat și Radu Călin Cristea), din 10 membri prezenți.

„Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit că, urmare a demersurilor menționate anterior, în mod nejustificat, 3 dintre membrii CNA care, la ședința anterioară votaseră pentru retragerea licenței postului TV, în ședința din 01.10.2013, au votat în favoarea postului TV, deși situația de fapt nu s-a schimbat, fără a se fi întocmit vreun document de natură tehnică în cadrul instituției pentru a se verifica argumentele susținute în respectiva contestație”, arată DNA.

Membrii CNA care și-au schimbat votul în favoarea Giga TV sunt Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea și Răsvan Popescu, în timp ce Radu Călin Cristea a votat inițial contra retragerii licenței, iar apoi în favoarea acesteia.

DNA mai susține că prin acțiunea sa de punere în aplicare a influenței, a autorității, exercitată de parlamentarul Viorel Hrebenciuc, s-a cauzat o tulburare însemnată și efectivă a activității CNA, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu și încălcarea dispozițiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcționarea în continuare a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licența. „Acest lucru i-a afectat implicit și pe ceilalți operatori de televiziune, atât sub aspectul concurenței neloiale, cât și al încrederii în corectitudinea desfășurării activității de către singurul organism abilitat să monitorizeze domeniul audiovizual și să aplice legislația specifică”, adaugă DNA, care precizează că deputatului PSD i-au fost aduse la cunoștință, joi, învinuirile.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat joi, la ieșirea de la DNA, unde i s-au adus la cunoștință calitatea de suspect și acuzațiile, că se consideră „o victimă colaterală”. El a adăugat că își va angaja un avocat și va reveni la DNA, pentru a da declarații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Românii trebuie să raporteze. Statul vrea să știe tot
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
×