Lega privind contractele pentru asigurarea de sănătate, promulgată de Iohannis

Lega privind contractele pentru asigurarea de sănătate, promulgată de Iohannis
Publicat: 23/12/2019, 13:52

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 23 decembrie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2019 pentru completarea art. 230 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății (PL-x 242/13.05.2019)”, informează Administrația Prezidențială.

Proiectul de lege are ca obiect crearea cadrului legal de reglementare a contribuției personale suportată direct de către asigurați, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în vederea acoperirii contravalorii unor servicii medicale acordate de furnizorii privați, care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate și ambulatoriu paraclinic, față de tarifele suportate din bugetul Fondului național unic de asigurări de sănătate, decontate de casele de asigurări de sănătate.

În forma prezentei legi este precizat că asigurații beneficiază de pachetul de servicii de bază în caz de boală sau de accident, din prima zi de îmbolnăvire sau de la data accidentului și până la vindecare, în condițiile stabilite de prezenta lege, de contractul-cadru și normele sale de aplicare.

Totodată, legea prevede că asigurații care optează să beneficieze de unele servicii medicale acordate de furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate și ambulatoriu paraclinic, pot plăti o contribuție personală pentru a acoperi diferența dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privați și tarifele suportate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate decontate de casele de asigurări de sănătate.

Prezenta inițiativă legislativă intervine asupra încheierii asigurării de sănătate.

Astfel, contribuția personală pentru fiecare categorie de serviciu medical este afișată pe pagina de internet a furnizorilor privați de servicii medicale și se plătește de către asigurați, „în mod direct sau printr-o asigurare încheiată în baza unui contract cu o societate de asigurări”.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, pe 27 noiembrie 2019.

Sursă FOTO: Hepta / caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase