LEGE PROMULGATĂ. Petre Daea este bucuros. Vânarea cormoranilor va fi permisă

LEGE PROMULGATĂ. Petre Daea este bucuros. Vânarea cormoranilor va fi permisă
Publicat: 08/06/2020, 06:53
Actualizat: 06/04/2021, 21:42

Legea care permite vânarea cormoranilor a fost promulgată, spre mulţumirea fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea. Perioada de vânătoare pentru cormoranul mare este între 1 septembrie – 28 februarie.

Legea care permite vânarea cormoranului mare a fost promulgată.

Fostul ministru al Agriculturii spune că va fi o cantitate mai mare de peşte în crescătorii şi ape şi nu vede de ce organizaţiile de protecţie a faunei ar avea vreo problemă.

„Mă simt confortabil că atât Parlamentul şi preşedintele au făcut un demers juridic necesar. Astăzi, cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. Fermierii, piscicultorii au armă de apărare împotriva acestoră păsări ihtiofage care distrugeau masa”, a declarat fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.

Preşedintele Federaţiei de pescuit sportiv susţine că populaţiile de cormorani afectează, într-adevăr, apele, dar legea este una forţată, fiindcă nu există un studiu clar asupra populaţiei păsărilor atât de mult dispreţuite de către Daea.

„Nu s-a făcut un studiu asupra cormoranilor să vadă care sunt efectivele şi pe specie, că sunt mai multe specii de cormorani, deci eu am perceput această mănuşă aruncată asupra cormoranilor ca un mod de a acoperi slaba producţie care se face acum, în acvacultură în special, şi a justifica cantităţile mici”, a precizat Ştefan Popescu.

Situația cormoranilor mari în România

Potrivit studiilor efectuate de Societatea Ornitologică Română, populația estimată de cormorani mari, la nivelul anului 2013, a fost de 12.000 – 20.000 de perechi în perioada de cuibărit.

Alte studii efectuate în România pentru aceeași perioadă de către Kiss B.J., în 2013, indică chiar o estimare mai mică, de 13.000 – 15.000 de perechi cuibăritoare pentru această specie, și o tendință de scădere față de anul 2007 când populația estimată depășea 17.500 perechi cuibăritoare.

Specia nu este distribuită uniform la nivel național nici în timpul sezonului de cuibărit, nici în perioada de pasaj sau iarnă.

Coloniile de cuibărit cele mai importante din țară se găsesc în Delta Dunării și pe cursul inferior al Dunării.

Sunt relativ rar cuibăritoare în Moldova și excepțional cuibăritoare și în sudul Transilvaniei.

Distribuția cea mai largă o are în perioadele de pasaj când poate fi întâlnită în special în bazinele hidrografice ale râurilor mari.

Mai mult, majoritatea amenajărilor piscicole din sudul și sud-estul României reprezintă lacuri naturale care au fost transformate în astfel de amenajări.

Păsările ihtiofage, printre care se numără și cormoranul mare, reprezintă o parte integrantă și esențială a ecosistemelor seminaturale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase