• Publicat:
Financiar

Daea, despre unul dintre marile lui regrete din mandat: „Este suferința mea profesională”

Daea, despre unul dintre marile lui regrete din mandat: „Este suferința mea profesională”
Ministrul demis al Agriculturii, Petre Daea, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că pesta porcină africană este "suferința" sa și a fermierilor care au acoperit acest domeniu, iar măsurile luate pentru stingerea a 1.300 de focare, au costat mult țara.

 

„În Delta Dunării, unde prin specificul ei, condițiile de mediu creează această posibiliate de a se împrăștia virusul, și nu ai condițiile prielnice pentru a interveni la timp. Este o suferință a tuturor, este suferința mea profesională și suferința fermierilor care se ocupă de acest lucru. Am luat măsurile care au costat țara, dar în același timp am avut și sprijinul de la Uniunea Europeană. România a primit 78 milioane de euro pentru a da despăgubiri în această situație extrem de delicată pentru țară”, a declarat ministrul.

Petre Daea a mai spus că oamenii nu au înțeles pericolul real al acestui virus, nici procerdurile și au contribuit la extinderea acestuia, îngreunând aplicarea normelor veterinare.

„Îmi pot reproșa, sunt extrem de nemulțumit de faptul că nu peste tot s-a înțeles virulența acestui virus. Și o parte din noi nu am înțeles cum se propagă acest virus și cât de aprig este. Și am luat cu ușurință anumite măsuri. În sensul că crescătorii de animale, vazând că animalul este pe picioare, nu a înțeles că în momentul în care apare boala în efectivul respectiv poate să fie un corp doar, într-un milion de capete. Tot acel pilon se sacrifică imediat. Aceasta este procedura în sănitar-veterinar. Asta ne-au dat-o specialiștii. Din nefericire, unii, din nesăbuință au împrăștiat acest virus. Dar în respect față de norme, am și această satisfacție că medicii veterinari, structurile județene, prefecții, primarii, au acționat tot timpul. Așa că se face că peste 1300 de focare au fost închise”, a explicat ministrul.

Conform ANSVSA, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 337 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1.105 de focare (dintre care 15 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 484.422 de porci afectați de boală și există 2.175 de cazuri la mistreți. În total au fost stinse 1.547 de focare.

 

Inchide