• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele prepay și de rețele publice wi-fi, NECONSTITUȚIONALĂ

Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele prepay și de rețele publice wi-fi, NECONSTITUȚIONALĂ
Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay a fost declarată neconstituțională în ansamblu de către Curtea Constituțională.

Decizia a fost luată marți de judecătorii constituționali, cu majoritate de voturi.

Curtea Constituțională a luat această decizie întrucât dispozițiile legii nu au un caracter precis și previzibil.

„Curtea a constatat că dispozițiile legii criticate nu au un caracter precis și previzibil, iar modalitatea prin care sunt obținute și stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicații electronice pentru care plata se face în avans, respectiv a utilizatorilor conectați la puncte de acces la internet nu reglementează garanții suficiente care să permită asigurarea unei protecții eficiente a datelor cu caracter personal față de riscurile de abuz, precum și față de orice accesare și utilizare ilicită a acestor date”, arată un comunicat al Curții.

Legea prevedea ca utilizatorii de cartele prepay să fie obligați să prezinte un act de identitate la achiziționarea unei astfel de cartele sau la reîncărcarea ei. Justificarea legii era faptul că infractorii folosesc cu precădere astfel de cartele, pentru că le permit o protecție în fața anchetatorilor, ele neputând fi atribuite legal unei persoane.

De asemenea, o prevedere și mai contestată a acestei legi era aceea ca rețelele publice gratuite de internet wi-fi să nu mai poată fi accesate decât după înregistrarea utilizatorilor cu datele personale, care să fie stocate de providerul rețelei timp de 6 luni.

Judecătorii constituționali au luat în discuție, marți, excepția ridicată în 9 iulie de Avocatul Poporului, care a atacat Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay pe rațiuni legate, între altele, de ocrotirea vieții intime și de faptul că actul normativ nu ar reglementa criteriile obiective de stabilire a duratei stocării datelor cu caracter personal.

Procurorul șef al DIICOT, Alina Bica, a transmis, luni, Curții Constituționale (CC) punctul de vedere al instituției referitor la criticile aduse de Avocatul Poporului la adresa Legii privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay, arătând că acestea sunt neîntemeiate.

 

Inchide