Legea turismului: Bogdan Trif anunță adoptarea actului normativ de către Guvern. Principalele prevederi

Legea turismului: Bogdan Trif anunță adoptarea actului normativ de către Guvern. Principalele prevederi
Publicat: 24/04/2019, 18:22

„A fost adoptată legea turismului. Este o lege așteptată de către toți de către autoritățile publice locale, dar în special de către mediul privat. Pe parcursul elaborării normelor am avut o colaborare foarte bună cu mediul privat, ne-am consultat în mod repetat. Pot să vă spun că legea turismului a fost o prioritate încă de la preluarea mandatului, având în vedere că acest sector extrem de dinamic existau reglementări și de peste 20 de ani. Era nevoie de actualizare, dar în același timp acest act normativ a reușit să înglobeze mare parte din aceste reglementări din sector. Legea turismului stabilește pentru prima dată direcții importante pentru acest sector astfel că în actul normativ sunt prevăzute înființarea organizațiilor de management al destinațiilor. De asemenea este prevăzut și sistemul informatic de evidență al activităților de turism, drepturi de preferință, închirierea plajelor pentru hotelurile care sunt în vecinătatea Mării Negre dar și redeschiderea birourilor de promovare externă turistică”, a anunțat Bogdan Trif, la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul turismului a afirmat că prin sistemul infromatic de evidență a activității de turism Ministerul va colecta date referitoare la țara de origine, sex, vârsta și durata sejurului turiștilor.

„ Este important că atât mediul privat, cât și autoritățile publice să fie parteneri, să discute despre mecanismele care pot duce la atragerea unui număr cât mai mare de turiști. Mergând mai departe sistemul informatic de evidență a activității de turism în România introdus prin legea turismului va asigura o radiografie, iar la gradul de ocupare a structurilor turistice trebuie punctată aici faptul că Ministerul Turismului nu va colecta date cu caracter personal. Prin acest sistem se va folosi doar date referitoare la țara de origine, sex, vârsta și durata sejurului. Legea turismului care prevede și descentralizarea unor prevederi ale competenței Ministerului Turismului măsură care vine în sprijinul mediului privat, astfel încât clasificările unităților de cazare, atestarea unităților de turism, omologarea pârtiilor și a traseelor turistice, dar și autorizarea plajelor vor fi emise de către autoritățile publice locale. Vorbim de foarte mult timp de descentralizare și iată că prin legea turismului reușim să descentralizăm mare parte din atribuțiile care aparțineau unității centrale”, a adăugat Trif.

El a mai menționat înființarea birourilor externe de promovare turistică.

„Legea turismului atinge încă un aspect prevăzut de programul de guvernare, respectiv înființarea birourilor externe de promovare turistică, astfel încât aceste birouri să stabilească legătura directă între România și turul operator internațional. Încă de la finalul anului trecut am creat posibilitatea ca România să beneficieze din nou de aceste birouri externe de promovare, iar acum acest act normativ consolidează această legislație. De asemenea legea turismului sunt și noutăți în domeniu cum ar fi noile metode de control tip mistery guest. Acesta este o măsură în plus prin care Ministerul Turismului se va putea asigura că nivelul serviciilor turistice este la standarde corespunzătoare. Practic inspectorii de control de la Ministerul Turismului vor putea efectua controale fără să își decline identitatea până la sfârșitul controlului pentru a beneficia de o experiență reală a oricărui turist”, potrivit acestuia.

O altă prevedere din Legea turismului vizează introducerea obligativității siteurilor sau platformelor dedicate închirierii de spații de cazare de a nu promova anunțurile pentru structuri neclasificate sau neînregistrate.

„Tot ca o noutate este și prevederea legată de introducerea obligativității siteurilor sau platformelor dedicate închirierii de spații de cazare de a nu promova anunțurile pentru structuri neclasificate sau ne înregistrate. Știți era o problemă extrem de mare care afecta inclusiv mediul privat dar și calitatea serviciilor pe care le ofereau turiștilor. O să avem sancțiuni extrem de drastice pentru cei care promovează pe situri sau sub alt mod aceste structuri neclasificate. Nu în ultimul rând pentru o evaluare corectă a turismului în România, legea turismului introduce un registru central al patrimoniului turistic în care se vor găsi toate resursele naturale cât și cele antropice care pot reprezenta o atracție pentru turiști, astfel încât să avem o bază de date completă care să conțină toate obiectivele și punctele de interes public din țara noastră”, potrivit ministrului Turismului.

De asemenea, legea prevede că hotelurile care au spații de cazare în vecinătatea Mării Negre să aibă prioritate la închirierea plajelor.

„Legea turismului mai prevede și dreptul de preferință al hotelierilor care au spații de cazare în vecinătatea plajelor Mării Negre. Aceștia vor fi cei care vor avea prioritate la închirierea plajelor. Era nevoie de o astfel de măsură astfel încât mediul privat să poată să își dimensioneze oferta și să fie o ofertă cât mai completă și mai competitivă dedicată turiștilor români și turiștilor străini. Aș vrea foarte mult să îl invit pe domnul Călin Ile să ne adreseze câteva impresii referitoare la legea turismului în care s-a implicat în mod activ el și întreaga industrie dar mai mult decât atât aș vrea să ne spună care a fost părerea lui despre măsurile din programul de guvernare care au vizat acest sector destul de important, eu spun cel mai important sector și ne dorim să fie principalul motor de dezvoltare al României, sectorul turistic”, a conchis Trif.

Foto: Pixabay

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom