Legile împotriva fumatului ar putea intra în vigoare din 2009

Legile împotriva fumatului ar putea intra în vigoare din 2009
Prevederile privind obligativitatea delimitării fizice a spațiilor pentru fumat din locurile publice și interzicerea publicității la tutun în afara punctelor de vânzare ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2009, termenul inițial prevăzut în proiectele de lege pe această temă fiind 1 iulie 2008.
Publicat: 15/02/2012, 11:51
Actualizat: 24/07/2012, 23:14

Prevederile privind obligativitatea delimitării fizice a spațiilor pentru fumat din locurile publice și interzicerea publicității la tutun în afara punctelor de vânzare ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2009, termenul inițial prevăzut în proiectele de lege pe această temă fiind 1 iulie 2008.

Oficiali ai Ministerului Sănătății au discutat, marți, cu reprezentanții producătorilor de țigări, ai unor companii cu activități în domeniile conexe și membri ai societății civile pe tema proiectelor ordonanță care urmează să modifice legea privind publicitatea și sponsorizarea pentru produsele din tutun, precum și legea pentru prevenirea și combaterea efectului consumului produselor din tutun. Decalarea termenelor a fost solicitată de reprezentanții producătorilor de țigări, ai firmelor care comercializează produse din tutun și firmele din industria de advertising.

Companiile producătoare de țigări și cele cu afaceri conexe industriei tutunului au arătat că intrarea în vigoare a interdicțiilor începând cu 1 iulie 2008 va avea un impact negativ asupra afacerilor lor, în condițiile în care contractele semnate au valabilitate până la sfârșitul anului și un segment important de consumatori va fi pierdut. Aceștia au cerut ca legile să intre în vigoare la 1 iulie 2009 sau 1 ianuarie 2010.

Posibilitatea fumatului în locuri publice, precum restaurante, discoteci, baruri, numai în camere speciale pentru fumat care să reprezinte cel mult 50% din suprafața spațiului destinat clienților a fost, de asemenea, discutată de participanții la dezbatere. Proprietarii de de baruri și cafenele afirmă că vor avea costuri mari pentru delimitarea camerelor speciale pentru fumat, iar în cazul unităților mici va fi aproape imposibil. În urma discuțiilor, ministrul Nicolăescu a fost de acord cu modificarea prevederilor în cazul unităților cu mai puțin de 100 de locuri, în sensul că proprietarul poate opta ca spațiul să fie destinat exclusiv fumătorilor sau să nu se fumeze deloc. În schimb, Nicolăescu nu a fost de acord cu renunțarea la celelalte prevederi, afirmând că definirea spațiilor publice închise și a restricțiilor impuse este mult mai clară decât în legea care urmează să fie modificată.

Ministrul a mai fost de acord cu modificarea prevederii potrivit căreia este interzisă comercializarea produselor din tutun pe o rază de 200 de metri în jurul spitalelor și unităților de învățământ, cu excepția celor de învățământ superior, considerând că distanța ar putea fi micșorată, iar determinarea distanței față de unitățile de comerț să fie stabilită odată cu emiterea autorizației de funcționare. Argumentul împotriva acestei prevederi a fost că în zone aglomerate, cum ar fi centrul Bucureștiului, cu multe spitale și unități de învățământ, nu se vor mai putea comercializa produse din tutun pe o rază destul de mare.

Totodată, proiectul de modificare a legii privind publicitatea și sponsorizarea prevedea interzicerea totală a publicității pentru produsele din tutun, precum și a utilizării mărcilor pe alte produse decât cele din tutun. În urma discuțiilor, ministrul Sănătății a fost de acord cu exceptarea interzicerii publicității în locul de vânzare al țigărilor, având în vedere că producătorii de țigări au argumentat că se încalcă dreptul la informatre al consumatorilor, prin dispariția acestor reclame.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...