Lider CNMT: Dezbaterea despre regionalizare întărește ideea de a organiza proteste de stradă

Lider CNMT: Dezbaterea despre regionalizare întărește ideea de a organiza proteste de stradă
Publicat: 15/07/2013, 15:19
Actualizat: 15/07/2013, 15:19

Președintele CNMT – Scanul Sepsi (zona Sfântu Gheorghe), Santa Imre, afirmă că dezbaterea despre regionalizare care a avut loc la Balvanyos, în prezența vicepremierului Liviu Dragnea, întărește ideea necesității de a organiza proteste de stradă față de acest proiect.

Președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) – Scanul Sepsi (zona municipiului Sfântu Gheorghe), Santa Imre, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că dezbaterea despre regionalizare care a avut loc, vineri, la Balvanyos, în prezența vicepremierului Liviu Dragnea, l-a convins încă o dată și a întărit necesitatea organizării protestelor de stradă față de proiectul regionalizării, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Santa a subliniat că nu este important cine organizează manifestările, ci scopul acestora, și anume cel de a protesta față de proiectul de regionalizare și pentru autonomie.

Președintele CNMT Scaunul Sepsi consideră că atmosfera dezbaterii de la Balvanyos era una de „hai să o bifăm și pe asta”, menționând că, în mod inexplicabil, Covasna este singurul județ unde dezbaterea nu a fost organizată în orașul-reședință.

Santa a atras atenția că este greșit că, atunci când se discută despre Ținutul Secuiesc, unii politicieni se referă la județele Covasna, Harghita și Mureș, și nu la Ținutul Secuiesc istoric, format din scaunele secuiești.

Liderul local al CNMT a salutat demersul organizației de tineret a PPMT Covasna (MINTA) de a organiza, în fiecare zi a acestei săptămâni, proteste în fața Prefecturii Covasna, precizând că nu el este inițatorul acestor manifestări, așa cum s-a anunțat inițial, dar că va fi prezent.

Recent, președintele PPMT, Toro T. Tibor, anunța că în 20 iulie vrea să organizeze proteste în peste o sută de localități din Transilvania față de proiectul de regionalizare și pentru obținerea autonomiei în zona locuită majoritar de maghiari.

Toro afirma că în planurile actuale de regionalizare nu figurează o soluție care să convină și comunității maghiare și „atenționa” Guvernul că „nu acceptă” soluții care nu sunt agreate și discutate în cadrul comunității maghiare, în special în zonele și regiunile din Transilvania unde maghiarii trăiesc într-un număr semnificativ.

„În mod concret, există două regiuni care, după părerea noastră, ar trebui să fie în primul rând regiuni administrativ-teritoriale de sine stătătoare și cu statut special. Una din aceste regiuni este, bineînțeles, Ținutul Secuiesc, a doua este zona de Vest a țării, numită de noi Partium, unde credem că ar fi corespunzător și benefic, pentru pacea interetnică și pentru normalizarea relațiilor româno-maghiare, să fie o regiune bilingvă cu statut special”, preciza Toro T. Tibor.

Manifestările inițiate de PPMT și CNMT față de proiectul de regionalizare și pentru obținerea autonomiei vor începe, în județul Covasna, luni după-amiază. Astfel, zilnic, timp de două ore, vor avea loc proteste în fața Prefecturii din centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

Președintele PPMT Covasna, Benedek Erika, declara, joi, într-o conferință de presă, că partidul va organiza, în 20 iulie, în mai multe localități din Transilvania, proteste față de proiectul de regionalizare și pentru autonomie, iar organizația județeană se alătură acestui demers.

Benedek Erika spunea că în județul Covasna protestele vor avea loc simultan, în circa 20 de localități și că la Sfântu Gheorghe ele încep luni.

Inițial, Benedek afirma că preotul reformat Santa Imre, președintele CNMT- Scanul Sepsi (zona municipiului Sfântu Gheorghe), este inițiatorul acestor proteste, care vor avea loc de luni până vineri, timp de două ore, în fața Prefecturii Covasna.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte