Liga Studenților din Universitatea „Cuza” din Iași dă și ea în judecată instituția de învățământ. Care este miza procesului

Liga Studenților din Universitatea Cuza din Iași dă și ea în judecată instituția de învățământ. Care este miza procesului
Publicat: 08/01/2015, 16:27
Actualizat: 28/09/2018, 17:19

Liga Studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a depus, în 23 decembrie, la Tribunalul Iași, o acțiune împotriva instituției de învățământ superior, cerând anularea regulamentului pentru studii universitare de licență.

Potrivit reprezentanților ligii studențești, conducerea universității ieșene a votat în Consiliul de Administrație și în Senat o serie de măsuri și de taxe pentru repetarea examenelor fără consultarea studenților.

„Liga Studenților a dat, la rândul ei, în judecată Universitatea «Cuza» la Tribunalul Iași, într-o speță de contencios administrativ, prin care solicită anularea actualului regulament pentru studii universitare de licență, adoptat prin viciu de procedură, prin intermediul căruia au fost introduse noile taxe pentru examenele nepromovate în anii anteriori”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Liga Studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

De asemenea, Liga studenților condamnă decizia conducerii Universității „Cuza” de a o acționa în instanță, considerând că este o acțiune „total antidemocratică”.

Potrivit sursei citate, o asemenea măsură este „mai mult o formă de intimidare”, apărută ca reacție în urma unor acțiuni desfășurate de reprezentanții ligii.

„Dacă era o problemă reală, s-ar fi sesizat mult mai devreme. […] În loc să rezolve problemele sesizate de către noi, conducerea preferă să ne atace, irosim timpul și resursele fiecărei părți”, a arătat Silvian-Emanuel Man, președintele ligii, în comunicatul de presă citat.

Reprezentanții ligii susțin că organizația studențească nu se află în ilegalitate, fiindcă a depus toate actele necesare obținerii titulaturii în instanță și a primit toate aprobările.

Conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a dat în judecată Liga studențească, cerându-i să își schimbe numele, motivația instituției de învățământ superior fiind aceea că numele ligii ar induce în eroare, putându-se crede că asociația ar reprezenta întregul corp studențesc al universității, lucru considerat de universitate ca fiind „ilegal și incorect”.

Vasile Ișan, rectorul universității ieșene, declara că liga nu a dorit să prezinte documente conducerii instituției de învățământ superior cu privire la alcătuirea și membrii care fac parte din ea și că a făcut o serie de „acțiuni agresive și inconcrete prin care spune că, de fapt, reprezintă toți studenții, ceea ce este fals”. „Este și un prejudiciu de imagine adus Universității și persoanelor care o conduc”, mai spunea rectorul.

Liga Studenților „Universității Alexandru Ioan Cuza” din Iași este o asociație studențească înființată în anul 2013, care a iscat o serie de nemulțumiri în rândul celorlalte ligi și al studenților reprezentanți în Senatul și Consiliul de Administrație al instituției de învățământ superior prin faptul că aceasta și-a luat un statut de sindicat, nerecunoscut de restul asociațiilor.

Liga a organizat luna trecută un protest în Sala Pașilor Pierduți a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași , protestând față de unele taxe considerate a fi abuzive, creșterea tarifului pentru cazarea în căminele instituției de învățământ superior, cerând să aibă reprezentanți în structurile de conducere ale universității.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ